Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Visste du at det er ikke forbudt å røyke om bord i fly i internasjonale regelverk?  Foto: Shutterstock

Luftfartstilsynet: - Ikke forbudt å røyke på fly

Underholdning
Hvorfor minnes man hele tiden på at man ikke har lov til å røyke på fly? Jo, rett og slett fordi det er lovlig!

Det henger over alle seterader, konstant opplyst, og nevnes alltid spesifikt i sikkerhetsgjennomgangen som blir gjort før take-off. Det er røykvarslere på toalettet, og faktisk har det ikke vært lov å røyke om bord i et SAS-fly siden 1980-tallet. Så hva er greia? Hvorfor repeteres dette fortsatt? Vet ikke alle dette ennå?

Grunnen, kan Luftfartstilsynet forklare, er at røyking på fly fortsatt er lovlig.

- Det er ikke forbudt å røyke om bord i fly i internasjonale regelverk. Det står det at hvis det er røykeforbud, så skal det merkes med skilt, sier seksjonssjef Frode Lenning i operativ seksjon i Luftfartstilsynet.

Følg trd.by på Facebook

Altså: Flyselskapene kan fortsatt gi sine passasjerer lov til å røyke om bord.

Røyking i fly? Ikke umulig!  Foto: Shutterstock

Røyker ulovlig

Men selv om det er lovlig, er det likevel veldig få som tillater det.

- Det er jo ingen flyselskaper i Skandinavia som tillater røyking om bord. Men regelverket er slik fordi hvis du kommer fra et land hvor røyking på fly ikke er forbudt, så skal du vite at det er forbudt når du kommer om bord i et fly hvor det er forbudt, sier han.

Men fortsatt finner folk på å røyke i flyet, selv i Norge.

- De siste årene har vi anmeldt 10-15 tilfeller av røyking ombord i våre fly, så skiltingen er tydeligvis fortsatt på sin plass, forteller informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Ingen fly i Skandianavia har mulighet for å røyke ombord.  Foto: Shutterstock

De flyr rundt 30 millioner passasjerer hvert år, så noe stort problem er det derimot ikke.

- Noen av tilfellene vi har hatt ser vi på som alvorlige, da det har blitt funnet sigaretter både i do og i papirkurv, og det har også vært forsøk på å skru ut brannvarsleren som er på do. Flyr man ofte er man jo vant til at det er forbudt, men dessverre så ser vi at trangen til å røyke for noen blir for stor, særlig på lengre flyvninger, sier Johansen.

Visste du at om du kjøper denne billettforsikringen får du pengene tilbake om et fly krasjer i huset ditt?

E-sigarett

Også e-sigaretter er forbudt på SAS sine flyvninger.

- Nye fly blir levert med slike skilter, som er standarden internasjonalt. Flytypene vi bruker brukes også mange andre steder i verden, og da må skiltingen være i henhold til dette. Vi har også forbud mot e-sigaretter på SAS-fly, noe noen sikkert vil stusse over. Grunnen er uroen det kan skape, usikkerheten rundt om det er en ekte sigarett eller en elektronisk, så av hensyn til medpassasjerer og kabinbetjening er dette forbudt.

- Finnes det fortsatt flyselskaper som tillater røyking på sine fly?

- I andre verdensdeler kan man nok finne det ja.

På reisefot? Her er 10 ting å gjøre på en flyplass for å slå ihjel tid!