Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Takket være et lite, nesten usynlig hjelpemiddel har Nicholas (29) fått oppleve noe han ikke har kunnet på 26 år

Aktuelt
Nicholas Lund ble alvorlig syk da han var tre år gammel, og mistet store deler av hørselen. Nylig endret hverdagen hans seg drastisk - mye takket være en Facebook-melding.

Nytt liv: Nicholas Lund (29) har helt siden han ble syk som 3-åring måtte leve med kraftig redusert hørsel. Nå har en nesten usynlig innretning endret hverdagen hans.  Foto: Line Pevik

- Jeg har kanskje spist lunsj med kolleger kun fire-fem ganger i livet mitt. Det har vært alt for krevende. I sosiale tilstelninger som familiemiddager har jeg vært nødt til å gå ut av rommet hvert tiende minutt for å få en pause.
Da Nicholas Lund (29) var tre år gammel, ble han alvorlig syk av hjernehinnebetennelse. Den livstruende sykdommen førte til at han ble liggende på sykehus i to måneder.
Det gikk heldigvis bra. Men hørselen på venstre øre var helt borte, og venstre side av ansiktet var lammet.
- Det var veldig skremmende for foreldrene mine. Selv husker jeg tre ting: Playmo på venterommet på sykehuset, den tørre brødskiva med salami jeg fikk, og ryggmargsprøven. Den sitter fortsatt i, det var veldig vondt.

Endret personlighet: Nicholas forklarer at den reduserte hørselen har hatt stor innvirkning på personligheten hans. - Når du ikke får til å høre hva folk sier, kan du fort bli fjern og distansert. Over tid har folk opplevd meg som ekstra intens.  Foto: Line PevikFanny (23) stod fremst på konserter – nå hører hun konstant piping

Tilbakeblikk: Festivaler og konserter med høyt volum og musikkavspilling i høretelefoner, gjorde permanent skade på hørselen til Fanny Karin Strand Larsen (23).

Kunne ikke operere

For tolv år siden fikk han den endelige beskjeden om at han ikke ville få hørselen tilbake. Operasjon ville vært både kostbart og risikabelt.
- Du lærer deg å leve med alt, jeg har aldri visst hvordan det er å høre ordentlig, for det husker jeg ikke. Men det har vært krevende. I støyende rom gikk det ut over evnen til å fokusere, det var som om varmt vann, kaldt vann og kloakk skulle inn i samme røret, beskriver Lund.
For kort tid siden tikket det plutselig inn en Facebook-melding fra en kompis. Hadde han vurdert høreapparat?
- Jeg visste ikke og hadde ikke tenkt på muligheten engang. Hadde jeg visst om den muligheten, hadde jeg gjort det for lenge siden. Det er sikkert mange andre unge som sliter med hørselen, kanskje uten at de vet det også. Noe så lite kan løse så mange problemer!

Anders har nedsatt hørsel:

Anders har nedsatt hørsel: - Du føler deg litt som en masekopp

Anders Haave (28) har selv møtt på mange utfordringer. Nå ønsker han å hjelpe andre.

- Dæven, der var det lyd gitt!

Lund jobber som filmfotograf, men har også en finger med i mye annet - som å jobbe med eventproduksjon, markedsføring og å være konferansier. Dårlig hørsel har derfor vært en stor utfordring også i jobbsammenheng.

Etter en lengre prosess der han har vært innom både legevakt, øre-nese-hals-spesialist og audiograf for å få godkjennelse, reiste han til Oslo for å få høreapparatet på plass.

Naturlig nok ble kameraet med:


- Mange unge er ikke klar over at de hører dårlig

Trd.by møtte Lund i underkant av 24 timer etter at høreapparatet var på plass.
- Allerede nå merker jeg en enorm forskjell! Jeg merker hvor mye roligere jeg er, og jeg hører så mange flere lyder. Jeg har et nytt liv akkurat nå, jeg flyter på en sky.

Så godt som usynlig: Det skal godt gjøres å legge merke til at Nicholas bruker høreapparat.  Foto: Line Pevik


I løpet av det første døgnet hadde han vært på café, i møter, på flyplass og togstasjon - og forteller om en enorm forskjell.
- Jeg har fått en slags indre ro. Jeg har nok fremstått som mer intens og energisk enn hva jeg egentlig er, på grunn av at jeg har hørt så dårlig. Jeg har nok snakka drithøyt hele livet, uten at noen egentlig har sagt det til meg, ler han.
- Er det noe stigma knyttet til det å gå med høreapparat når du er så ung?
- Det er det sikkert, men sånt er subjektivt. Jeg tror ikke at noen vil erte eller plage meg for det. Det viktige her er at mange unge kanskje ikke er klar over at de hører dårlig på grunn av mye høy musikk og hodetelefoner, og kan få samme hjelp som meg.
- Se på sosiale settinger. Blir du veldig sliten, skader det ikke med en liten hørselstest. Det er så viktig å ta vare på hørselen, det å høre dårlig kan påvirke personligheten din i veldig stor grad, oppfordrer Lund.

Mathilde (23): – Det tok tid å akseptere hvordan jeg så ut

Mathilde Arctander har en svært sjelden hudsykdom som gjør at hun ser litt annerledes ut. Det har til tider vært vanskelig å akseptere.