Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Røde Kors: For få unge kan førstehjelp

Aktuelt
Nesten sju av ti unge tør ikke utføre førstehjelp i alle livstruende situasjoner. – Skremmende, sier president Robert Mood i Røde Kors.

President Robert Mood i Røde Kors.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er skremmende at så mange unge verken tør gi førstehjelp eller kjenner til nødnummeret 113. Her har samfunnet en kjempemulighet til å gi livreddende kunnskap til svært mange mennesker som kan være i stand til å redde livet til venner, familie og mannen i gata, sier president i Røde Kors, Robert Mood.


Leon (20) har startet egen humanitær organisasjon i Trondheim

Den engasjerte trønderen forteller at organisasjonen skal jobbe for at barna i Kongo skal få mulighet til utdanning.

 

Undersøkelsen viser at bare snaut fire av ti unge tør gi førstehjelp i livstruende situasjoner, og omtrent like mange kan nødnummeret 113, ifølge tallene Respons Analyse har hentet inn på vegne av Røde Kors.

I anledning den internasjonale Røde Kors-dagen neste uke, 8. mai, ber Mood alle, og spesielt unge, om ikke å utsette å lære seg førstehjelp og lanserer blant annet en nasjonal førstehjelpskampanje. Unge mellom 16 og 24 år havner oftere i situasjoner hvor de må gi førstehjelp enn andre grupper i befolkningen, påpeker han.

– Funnene i denne undersøkelsen viser helt tydelig at tiltak må settes inn for å nå gruppen av unge som er på vei ut i voksenlivet. Dette gjelder både russen og studentene, sier Mood.


Har du fått med deg de nye fjellvettreglene?

I fjor ble fjellvettreglene oppdatert for første gang på 50 år.

 

Av dem som svarer at de ikke tør å gi førstehjelp, er 77 prosent redd for å gjøre feil og gjøre vondt verre, og halvparten oppgir at de er usikre på hva de skal gjøre.

– Den største feilen du kan gjøre, det er å ikke gjøre noen ting. Den første hjelpen er livsviktig og din reaksjon kan bety forskjellen på liv og død. Førstehjelp er ferskvare, og er du usikker bør du komme deg på kurs, sier Mood.