Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Dersom du sliter med telefonskrekk finnes det måter å bli kvitt det på.  Foto: Shutterstock

Sliter du med telefonskrekk? Da er du ikke alene

Livsstil
Har du noen gang kjent på ubehaget når et ukjent nummer ringer, eller kanskje du kvier deg for å ringe frisøren for å avlyse en frisørtime? Vel, da er du ikke alene.

Det er ikke uvanlig å slite med sosial angst, over fem prosent av befolkningen i den vestlige verden sliter med dette, ifølge Patrick Anthony Vogel, professor ved institutt for psykologi ved NTNU.

- Sosial angst er den mest vanlige angsten å ha. Over fem prosent av befolkningen i den vestlige verden har til enhver tid sosial angst.


Brage (20) var ensom og bekymret, men så valgte han å snakke om det

20-åringen opplevde studiestart som vanskelig. Heldigvis møtte han noen som kunne lytte.


Angsten øker i samsvar med betydning

Hvis du sliter med telefonskrekk trenger du ikke nødvendigvis ha diagnosen sosial angst.

- Det å slite med telefonskrekk er en liten del av sosial angst – en mild grad, avgrenset til en situasjon eller to. Det er en spesifikk sosial angslidelse. Jo viktigere betydning samtalen du skal ta har for deg, jo mer øker angsten – altså det får en større konsekvens. Angsten er et produkt av sannsynligheten for at noe kan gå galt i sammenheng med fare for store konsekvenser, sier Vogel.

Professor ved institutt for psykologi ved NTNU, Patrick Anthony Vogel forteller at telefonskrekk er et lite problem som kan løses på enkle måter dersom man ikke sliter med flere problemer. 

Ifølge helsenorge.no er et sentralt trekk ved angstlidelser utvikling av unngåelsesatferd – at du aktivt unngår steder eller situasjoner som du tror vil fremkalle angsten. Denne atferden er en sentral årsak til at angsten opprettholdes, og kan være det største problemet for deg i det daglige.

- Mange foretrekker å sende mail eller sms foran å ringe. Dette kan komme av at det ikke oppleves like truende. Du kan selv bestemme når du ønsker å svare, og du har muligheten til å rette opp dersom du skriver noe feil. I en telefon ser man heller ikke kroppsspråket til den man snakker med, hvor man kan lese hverandre, for så å enklere korrigere seg selv etter reaksjonen man får hos mottaker, forteller Vogel.


Alarmerende høye tall: Flere menn under 30 år bruker potensmiddel

Bruken av potensmiddel for menn mellom 15 og 29 år har doblet seg.


Hvordan bli kvitt skrekken?

- Når man sliter med sosial angst kan man føle at man dummer seg ut, man føler det man gjør blir sett på som noe rart. Telefonskrekk er et lite problem som kan løses på enkle måter dersom man ikke sliter med flere problemer, sier Vogel.

Eksponeringsbehandling er godt vitenskapelig dokumentert og gir ofte god og relativt rask symptomlindring. Ved hjelp og veiledning fra en kompetent behandler lærer du deg til gradvis å nærme deg det som gir deg angst, og angsten vil da gradvis reduseres. Denne behandlingsformen kan være krevende, men gir god effekt, skriver helsenorge.no.

Det er altså bedre å prøve, enn å unngå. Start med å snakke med folk du er trygg på i telefonen. Senere kan du ha noen som hører på deg mens du tar en samtale. Da vil du mest sannsynlig få beskjed om at det ikke hørtes så ille ut som du tror. I behandling brukes ofte videoopptak for at man skal kunne se og høre selv at man kanskje ikkje høres så ille ut som man tror. Terapien er bygget opp på å øke selvtilliten.

- Istedenfor å fokusere på sommerfuglene dine i magen, fokuser på det som kommer ut og reaksjonen fra samtalepartneren din. Det er viktig å fokusere på det positive man får til.


Ni tips: Slik kan du minske flyskrekken

Får du høyere puls når det står «Boarding» på skjermen for flyvningen din?


Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.