Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Én av fire født på 90-tallet snuser daglig

Aktuelt
Svært få unge røyker, men andelen unge som snuser daglig, fortsetter å stige.

En snus i overleppa har blitt stadig vanligere blant nordmenn de siste ti årene.  Foto: Erlend Aas / NTB

I fjor snuste 27 prosent av dem født på 90-tallet daglig. I 2008 snuste 16 prosent av 90-tallsfolket som var over 15 år gamle.

– Økningen er såpass stor at den ikke kun kan knyttes til nedgangen i røyking blant personer i den samme fødselskohorten, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).Kun 3 prosent av aldersgruppen røykte daglig i fjor. Det er en nedgang fra 8 prosent fra 2008. I samme periode har andelen «av-og-til-røykere» født på 90-tallet økt fra 8 til 16 prosent. Det inkluderer festrøyking.

SSB ser ingen antydning til at snusbruken blant unge i Norge er på vei ned – snarere tvert imot.

– For hele befolkningen mellom 16 og 74 år har snusbruken økt de siste ti årene, men ser ut til å ha stabilisert seg på rundt 12–14 prosent siden 2017, skriver SSB.12 prosent av personer født på 2000-tallet som er over 15 år, snuste daglig i fjor. I 2018 var andelen 9 prosent. For hvert år siden 2017 har kun 1 prosent av aldersgruppen røykt daglig.