Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Lurer du på hvorfor utestedene i Trondheim stenger tidligere enn i for eksempel Oslo?   Foto: Bård Sande

Derfor stenger utestedene i Trondheim tidligere enn i Oslo

Aktuelt
Synes du utestedene i Trondheim stenger for tidlig? Her er årsaken.

I Oslo stenger utestedene klokka 03.30 i helgedagene - og alkoholsalget en halvtime før. Slik er det også for eksempel i Tromsø.

Som nytilflytta til Trondheim har du kanskje lurt på hvorfor utestedene i Trondheim stenger tidligere. Nå har utestedene i vår og sommer hatt unormale åpningstider på grunn av korona, men i utgangspunktet er det slutt på moroa klokka 02.30 natt til lørdag og søndag i Trondheim - og din siste drink må du kjøpe før klokka 02.00.

Men hvorfor er det egentlig slik?


«Lars»: - Jeg kan bruke opptil 6000 kroner på kokain i måneden i Trondheim

Lars kaller seg hobbynarkoman: - Kokain og MDMA har hjulpet meg å opprettholde fasaden.


Mindre alkoholkonsum

Juridisk rådgiver for serverings-, salgs- og skjenkesaker i Eierskapsenheten i Trondheim kommune, Hilde Ringard, skriver i en e-post til Trd.by at alkoholloven åpner for at det kan være store variasjoner mellom kommunene.

- Dette kan gjelde spørsmålet om det i det hele tatt skal være salgs- og skjenkebevillinger i en kommune, antallet bevillinger kommunen ønsker, og hvilke salgs- og skjenketider som ønskes. Innenfor lovens maksimale skjenketid, som er 03.00, har hver enkelt kommune anledning til å sette den skjenketiden de ønsker, sier Ringard.


Flere utesteder åpner igjen til tross for smitteoppblomstring i Trondheim

Etter å ha hatt stengt i nesten fem måneder, har to av byens utesteder bestemt seg for å åpne dørene igjen denne uka.


I 2008 ble det vedtatt skjenketid til klokka 02.00 for alle skjenkestedene i Trondheim.

Ifølge Ringaard begrunnet rådmannen dette blant annet med at redusert skjenketid førte til at folk kom tidligere på byen og forhåpentligvis var mindre påvirket av alkohol - i tillegg til at tidsreduksjonen førte til et mindre alkoholkonsum. I senere tid har det vært politisk flertall for å beholde skjenketiden til klokka 02.00.

Roligere og tryggere

På spørsmål om hvordan tilstanden oppleves etter at det ble innført skjenketid til klokka 02.00, viser Ringard til et saksframlegg fra bystyret i 2016.

«Politiet uttaler at det er viktig at maksimal skjenketid til kl. 02.00 opprettholdes. Som grunnlag for sin uttalelse viser politiet blant annet til den meget positive utviklingen i forhold til rusrelatertvold i tilknytning til utelivet i Midtbyen etter at skjenketiden ble redusert i 2008.» heter det i saksframlegget.Videre skrives det at politiets opplevelse er at beruselsesnivået blant gjestene i utelivet er lavere enn tidligere, og at sentrumsområdene tømmes for mennesker tidligere og at byen generelt oppfattes roligere og tryggere.

Alle salgs- og skjenkebevillinger i Trondheim kommune utløper 30. september 2020. I forbindelse med ny bevillingsperiode fra 1. oktober 2020 skal lokalt regelverk etter alkohol- og serveringsloven revideres.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.