Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Trondheim sett fra Tyholttårnet. Utsikt mot Nyhavna og Ladehammeren. Asbjørnsens gate til høyre i bildet.  Foto: Christine Schefte

På boligjakt? Så mye koster det å leie i Trondheim akkurat nå

Aktuelt
Kollektiv, hybel eller leilighet, i sentrum, øst eller vest - dette må du ut med for å leie bolig i Trondheim.

Det er mye snakk om hvor mye det koster å kjøpe en leilighet, men kanskje ikke like ofte om hvor mye du må ute for å leie et sted å bo.

Denne lørdagen har spente unge fått vite om de har fått studieplass eller ei, og kanskje viktigst av alt: hvor. Mange har nok også allerede tatt en titt på leiemarkedet i den aktuelle studiebyen.

Vi har sjekket ut prisene for å leie hybel, bofellesskap og leilighet i Trondheim, både privat og gjennom Sit, og hvilke bydeler som byr på de billigste leieboligene.


Fem ting du bør vite når du skal leie bolig

Har du planer om å leie? Dette er reglene du må passe på.


Mellom fem til 15 000

Skal du leie i Trondheim, må du fort regne med å betale 4 000-5 000 kroner og oppover. Ifølge tall fra leieprisstatistikken til Finn.no, ligger gjennomsnittsprisen for å leie et rom i et bofellesskap, altså et kollektiv, på rundt 5 200 kroner i måneden. Legger du til en 500-lapp, kan du skaffe en egen hybel.

Er du derimot på utkikk etter en hel leilighet for deg selv, må du fort opp over 12 000 kroner i snitt - om du da ikke velger område av byen med litt omhu. Tallene er basert på annonsene som ligger ute hos Finn.no akkurat nå.

Billigst i vest, dyrest i sentrum

Ikke overraskende er prisene høyere i sentrum av byen. Her ligger snittprisen for en leilighet på nesten 15 000 kroner i måneden.Til sammenligning viser statistikken at en leilighet på vestsiden av byen ligger på knappe 10 000 kroner i måneden i gjennomsnitt. Dette er ifølge prisstatistikken den rimeligste bydelen å leie i, enten du vil bo i kollektiv, på hybel eller i egen leilighet.Som en god nummer to, om du er på jakt etter noe som er mest mulig vennlig for lommeboka, er sørsida. Det er ikke mange kronene som skiller Trondheim i vest og sør.Gjennomsnittsprisene er beregnet ut fra de 189 rommene i bofellesskap, 146 hyblene og 352 leilighetene som ligger ute for leie i Trondheim nå i juli. I tillegg til i sentrum er det desidert mest å velge blant i Trondheim øst, der det akkurat nå ligger hele 89 rom i bofellesskap, 61 hybler og 172 leiligheter ute til leie hos Finn.Over 5 000 studentboliger, fra 3 500 kroner

Prisene så langt i artikkelen er fra det private utleiemarkedet i Trondheim. Men hva med studentboligene til Studentsamskipnaden (Sit)? I Trondheim har de nøyaktig 5 081 boliger, noe som betyr en dekningsgrad på cirka 16 prosent av studentboligmarkedet i byen. Det er et stort spekter av boliger, med alt fra gammelt til nytt, stort og smått.

- I Trondheim har det skjedd en endring de siste årene mer i retning av leietakers marked. Det er godt med tilbud, og det er bra for studentene, sier markeds- og eiendomssjef i Sit, Wenche Nyeng.

Wenche Nyeng, markeds- og eiendomssjef i Sit.  Foto: Privat

I tillegg har Trondheim i regi av Study Trondheim «tak over hodet»-tilbudet der studenter som ennå ikke har funnet seg bolig til studiestart, kan leie et rom enten alene eller sammen med andre hos Scandic Lerkendal for en rimelig penge.

- Om noen for eksempel plutselig får beskjed om at de har fått studieplass, kan de slippe å ta noe usett eller binde seg til kontrakter de i ettertid ser ikke er noe særlig, forklarer Nyeng.

Hun anbefaler å søke tidlig, og boligene blir tildelt fortløpende hele tiden. Om du ikke skulle komme inn på studiet du har søkt på likevel, kan du ved å dokumentere dette si opp på dagen og dermed slippe oppsigelsestid. Du kan søke om hybel i kollektiv, eller 1-roms, 2-roms, 3-roms eller 4-roms leilighet. Noen steder deler du både bad og kjøkken med andre, andre steder får du alle fasiliteter for deg selv.

- Prisene varierer veldig. For hybel i kollektiv er prisen fra 3 500 kroner og opp til overkant 5 000 kroner i måneden, der energi kommer i tillegg. 1-romsleiligheter er alt fra 5400 kroner til 6600 kroner, og typiske parleiligheter på 2- og 3-roms ligger på mellom 7 000 og 9 000 kroner.


Eksperten svarer: Så mye må du spare i måneden for å kjøpe bolig

For å kjøpe egen bolig, er man nødt til å ha en egenandel på femten prosent. Men hvor mye må man da spare i måneden for å kjøpe drømmeboligen?


Nyeng oppfordrer studentene til å sjekke ut flere muligheter.

- Jeg vil anbefale alle å prøve de mulighetene som finnes, men vi vet av erfaring at det begynner å løsne igjen utpå høsten.Da vil det kunne oppstå nye muligheter.Litt over gjennomsnittet i landet

Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) leiemarkedsundersøkelse var landsgjennomsnittet for en toroms utleiebolig på 8 740 kroner i måneden i fjor. I Trondheim kommune var snittprisen på 9 070 kroner, som er høyere enn både i Stavanger og Bergen. Det var likevel Oslo (og Bærum kommune) som var desidert dyrest i 2018, med en gjennomsnittlig månedsleie på 11 240 kroner.
Færre studenter står i boligkø

10.612 studenter står nå i kø for å få studentbolig. Det er 1.720 færre studenter enn på samme tid i fjor.