Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Russ Astrid Folvik og hotelldirektør ved Scandic Solsiden, Roger J. Rønning, møttes onsdag for å planlegge fire dagers russekro på tampen av årets russetid.  Foto: Privat

Trondheimsrussen hadde ikke noe sted å være - nå får de feste i fire dager på Solsiden-hotell

Aktuelt
Da hotelldirektør Roger J. Rønning så leserinnlegget til Astrid (19) på Trd.by, bestemte han seg for å ta henne på ordet. Nå blir det russefest i fire dager i Trondheim.

Tirsdag publiserte Trd.by leserinnlegget fra Astrid Folvik (19), som er russ i Trondheim nå i år.

«Nå sitter generasjon prestasjon på knærne og ber dere om å stole på oss. Gi oss et trygt sted der vi sammen kan feire overgangen til voksenlivet,» skrev hun i innlegget.

Onsdag morgen ble hun oppringt av hotelldirektør ved Scandic Solsiden, Roger J. Rønning.

- Jeg tenkte at vi skulle ta dem på ordet. Stole på dem. Russen har vært tøff i trynet og sagt at vi må stole på dem, og da må vi være tøffe nok til å gjøre det, forklarer Rønning.

Astrid Folvik (t.v) skrev et leserinnlegg til Trd.by denne uka, der hun fortviler over årets russetid, og hvordan russen blir behandlet. Det traff hotelldirektør Roger Rønning. Til høyre på bildet er medruss Solveig Parelius Råbakk.  Foto: Privat


Fire dagers russekro

Trd.by har tidligere skrevet om at Maibilletten, den offisielle russearrangøren i Trondheim, avlyste alle arrangementer for russen så sent som i mars. Som Folvik påpeker i sitt leserinnlegg, har dette ført til at russen gjemmer seg på russecamper i skogen og andre bortgjemte steder.

Hotelldirektøren har selv russ hjemme, og har sympati med årets russ.

- Det var noe helt annet da jeg var russ. Vi kan ikke ha ungdommene våre rennende oppe i skogen i minusgrader i mai.

Derfor åpner han opp deler av hotellet for russen, søndag til og med onsdag kommende uke. Hotellets største møterom vil bli brukt til festlokale, i tillegg til at de setter opp bord i lobbyen. Musikken er det russen selv som stiller med.

- Vi deler lokalene og lager russekro med salg av mat, og gir dem et varmt lokale der de for noen timer disse kveldene kan feste sammen på et trygt sted.


Avlyser alle russearrangement i Trondheim: - Det er håpløst. Jeg blir så sint når jeg snakker om det

For første gang på ti år har trondheimsrussen ingen offisielle arrangement å dra på. Russens hovedstyre fortviler.


- Trodde det var tull

Astrid Folvik, som skrev leserinnlegget, forteller at hun er utrolig glad for tiltaket.

- Det er så stas! Jeg er utrolig glad for at det går an å skrive noe, og så kommer noen og tar tak og bryr seg. Først trodde jeg at det bare var tull! Vi møttes i går. Da hadde Roger lagt en plan og ville samarbeide med oss.

- Vi har fått beskjed om å styre musikken, så da vil vi ha litt ulike tema hver kveld. I tillegg skal vi jobbe for å spre ordet til russen. Dette er en perfekt mulighet for alle russ, en trygg og varm plass. Tidligere tilbud har vært mye dyrere enn det russen har råd til, som igjen blir et annet nivå av ekskludering. Dette blir en trygg arena, sier Folvik.

President i hovedrussestyret, Live Wahl Gellein, forklarer at hun sammen med Folvik skal begynne planleggingen. Hovedrussestyret skal også være med på laget.

- Da hotelldirektøren ringte, tenkte jeg at herregud, her har vi en livredder. Vi i styret har ikke helt visst hvordan vi skal håndtere russetida i år. Det er så bra. Det hørtes ut som om han ville hjelpe oss, syntes synd på oss og ville at vi skulle ha et sted å samles.

Live Wahl Gellein, president for hovedrussestyret i Trondheim.  Foto: Rune Petter Ness

- Vil russen komme?

- Jeg tror det vil komme veldig mange. Rundt 200 billetter hver kveld dekker ikke all russ, men da tror jeg det blir utsolgt. Her koster det 50 kroner kvelden, mot Maibilletten på 2200 kroner. Dette blir et arrangement alle har økonomi til, og der alle er velkommen.


Debatt:

- Kjære dere som er russ i år, her kommer noen råd om dere vil bli møtt med respekt

- Make no mistake, dette gjelder ikke 10 av 10 russ. Men mange nok.


- Vi gir dem en sjanse

Rundt 200 russ vil få plass hver kveld, og kan være der fra klokka 20.00 og til klokka tolv på natta. Aldersgrensa vil være 18 år. Scandic Solsiden vil opprette Facebook-arrangementer med billettsalg, og ha ekstra vakthold. Politiet er også varslet.

- Hva med de vanlige hotellgjestene deres?

- I disse dager har vi plass til dette, da det er færre gjester enn vanlig fordi vi renoverer flere av rommene våre. Alle våre gjester vil bli varslet om arrangementene, og det ekstra vaktholdet vil gjøre at de ikke vil bli berørt. Litt mer støy må man kanskje forvente, men dette vil ikke høres på rommene, sier hotelldirektøren.

- Mange har reservasjoner mot å leie ut til russen. Hvorfor velger dere nå å stole på dem?

- Vi vil være gode på inkludering og å ta vare på dem rundt oss. Russen har fått ufortjent mye pepper, er blitt jaga opp i skogen, og siden vi har plass og kan gjøre butikk av det, har jeg ingen reservasjoner. Russen fester på lik linje med alle andre, og vi gir dem en sjanse. Vi har nulltoleranse for medbrakt drikke og overstadig beruselse, de må oppføre seg som folk - som alle andre. Dette regner vi med skal gå bra.


Trondheimsskole tar grep for å inkludere alle i russetiden

Trenden med grupperinger i russetiden fortsetter, og mange føler seg utenfor. Det vil avgangselevene ved Thora Storm unngå den kommende russetiden.