Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

En koronarammet musikkbransje har prøvd andre måter å livnære ikke bare artistene – men også næringskjeden rundt. Bak drive-in-konsertene på Lillestrøm, her med Klovner i Kamp, står for eksempel det scenetekniske selskapet Bary.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kulturfeltene ulikt rammet av koronakrisen – musikk mistet mest, bokbransjen minst

Kultur
Fra nedstengningen av Norge 12. mars og ut april anslås det at musikkfeltet mistet halvparten av inntektene sine.

I scenekunstfeltet er tallet 42 prosent, mens det er 35 prosent for visuell kunst, 25 prosent for museums- og kulturarvfeltet og 23 prosent for bokbransjen, utarbeidet av Menon Economics og BI: CCI på oppdrag fra Kulturrådet.


Nå åpner 560 kvadratmeter stor butikk i Midtbyen: - Vi har sterk tro på Trondheim

Etter planen skulle butikken åpne allerede i april, men datoen ble forskjøvet på grunn av koronautbruddet.


Basert på anslåtte sesongvariasjoner anslår en ny rapport at kulturnæringen i disse to månedene har mistet en omsetning på 1,5 milliarder kroner. Da har man tatt for seg hele verdikjeden til den enkelte bransje – og ikke kun salget til forbruker.

– Når en konsert avlyses, er det mange aktører som mister inntekten sin, ikke bare musikerne, påpeker professor Anne Britt Gran ved BI: CCI, mens Kulturrådets direktør Kristin Danielsen uttaler at den «bekrefter mistanken» om hvor hardt kultursektoren er rammet av koronarestriksjonene.


- I disse tider er det viktig å få nok og god søvn

Våren 2020 har blitt ei tid fylt med bekymringer for mange av oss. For mange kan dette også føre til vanskeligheter med søvn. Dårlig søvnkvalitet over tid kan øke risikoen for både fysiske og psykiske sykdommer, ifølge søvnforsker.


– Samtidig viser den hvor mangfoldig kulturøkonomien er, og hvor viktig det er med treffsikre tiltak som kan gi forutsigbarhet i en veldig vanskelig tid. Det er positivt at kulturministeren nå justerer og viderefører kompensasjonsordningen for kulturarrangører. Nå må vi følge sektoren tett i tiden som kommer, sier Danielsen.

Blant annet har offentlig sektors rolle i de ulike kulturfeltene stor betydning for hvor bratt fallet har vært. Likevel er over en tredjedel av inntektene likevel er blitt revet vekk.

I juni skal de viktigste funnene diskuteres på Kulturrådets konferanse om koronakrisens effekter på kultursektoren i midten av juni. Der deltar blant andre kulturminister Abid Raja, ifølge pressemeldingen.


Lars (22) bytta jobb som følge av permittering. Nå oppfordrer Nav flere til å gjøre det samme

I februar hadde Lars Erling Moltu akkurat starta i ny jobb, men allerede i mars ble han permittert. Da måtte han se på andre alternativer.