Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Det er sjenerende med dårlig ånde, og det finnes dessverre ingen kur når det er kronisk.  Foto: Kleber Cordeiro / Shutterstock / NTB scanpix

Konstant dårlig ånde? Det kan skyldes genene dine

Nyheter
Forskere mener svaret kan skyldes et bestemt gen.

Det er mange ting vi vet kan forårsake dårlig ånde, men noen har stålånde uansett hvor mye de pusser tennene eller gurgler munnskyll. Forskere tror nå at dette kan skyldes genene, ifølge forskning.no.

LES OGSÅ: Får du i deg nok vann?

«Verdens verste lukt»

Fem barn fra tre land ble undersøkt av en internasjonal gruppe forskere, og det viste seg at alle fem hadde mutasjoner i et bestemt gen. Samtlige hadde høye nivåer av en kjemisk sammensetning som heter metantiol i pusten av blodet. Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo har faktisk kåret denne sammensetningen til verdens verste lukt.

I tillegg skaper andre svovelgasser den vonde lukta i munnen. Alle produserer den når man fordøyer mat, men hos folk flest brytes den ned i kroppen, skriver forskning.no. Plages du med dårlig ånde, blir molekylet derimot med blodet inn i lungene, og gassen frigjøres når du puster.

LES OGSÅ: Denne piercingen skremmer vettet av tannlegen

Illeluktende pust hos mus

Forskerne fant ut at det aktuelle genet det er snakk om produserer et protein som kan bryte ned metantiol. Da de fjernet det tilsvarende genet hos mus, resulterte det i høye verdier av de illeluktende svovelgassene.

– Vi stakk ikke nesa vår borti munnen til musene, men vi fant høye nivåer av noen av disse luktskapende kjemikaliene i blodet deres, sier en av forskerne, Kent Lloyd, i en pressemelding fra University of California, Davis.

LES OGSÅ: Kan kaffe gi deg finere hud?