Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Charlotte Dalen (27) jobbet som drosjesjåfør i Trondheim i fire år. Hun forteller at du må være rimelig tøff for å klare deg som kvinnelig sjåfør. 
        
            (Foto: Kim Nygård)

Charlotte Dalen (27) jobbet som drosjesjåfør i Trondheim i fire år. Hun forteller at du må være rimelig tøff for å klare deg som kvinnelig sjåfør.  Foto: Kim Nygård

Tidligere drosjesjåfør Charlotte (27):

- Jeg hadde merker fra leppene hans på brillene mine

Nyheter
Drosjesjåfører i Trondheim opplever jevnlig seksuell trakassering på jobb.

- En gang ble jeg holdt fast av en mann som skulle til å betale. Kompisen i baksetet hadde gått ut av bilen, men han i passasjersetet grep tak i meg og forsøkte å kline med meg. Han hadde vært påtrengende hele veien. Jeg hadde briller på den natta, og jeg hadde merker fra leppene hans på brillene mine, det var utrolig ekkelt, forteller Charlotte Dalen (27).

Dalen begynte å kjøre drosje i 2011, og jobbet heltid natt og helg fra 2012 i Trondheim. Hun kommenterte under Trd.bys Facebookpost om seksuell trakassering i utelivsbransjen i Trondheim, der hun påpeker at det ikke er helt enkelt å jobbe som kvinnelig taxisjåfør heller.

- I en bar har du masse folk rundt deg. Som taxisjåfør er du innesperret i en bil, på for eksempel Byåsen nattestid uten en eneste person i gata. Du rekker ikke ringe 112 før det skjer noe, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Taxisjåfører er utsatt for mye som ikke ville vært akseptert i andre yrker

Tidligere drosjesjåfør Charlotte Dalen måtte ofte svare med samme mynt når kundene trakasserte muntlig - for å få dem til å ti stille.  Foto: Kim Nygård

LES OGSÅ: - Mange tror det bare er noe man må regne med i en slik bransje

Må «i det minste» få en klem eller et kyss

Chris Sundli (29) har jobbet som taxisjåfør i snart tre år. Han forteller at også han opplever seksuell trakassering på jobb med jevne mellomrom.

- Det skjer både med menn og kvinner, men oftest kvinner. Så å si alle hendelsene forekommer på nattestid når folk skal hjem fra byen. En mann tok meg på innsiden av låret for et par måneder siden, like før vi var framme. Han befølte meg og spurte om jeg ikke ville bli med inn. Men dette skjer oftere med kvinner, legger Sundli til.

- De begynner som regel tidlig på turen med flørting og komplimenter, men også beføling og samme spørsmål om å bli med inn. Mange ganger har det hendt de nekter å forlate bilen før de «i det minste» får en klem eller et kyss.

- Er dette noe dere mannlige sjåfører snakker sammen om? Er det vanskeligere å snakke om som mann enn som kvinne?

- Nei, jeg opplever ikke at det snakkes om. Om noen tok det opp tror jeg de andre bare ville flire det bort. Det er mulig det er vanskeligere, men tror også vi ser mindre på det som et problem. Jeg kan skjønne at jenter føler seg mer ukomfortabel og utsatt når dette skjer. Den mannlige passasjeren var også den mest ubehagelige for meg, de er større og sterkere, og potensielt vanskeligere å håndtere om de ikke tar et nei for et nei.

LES OGSÅ: - Dagligdags å bli befølt på puppene, rumpa eller kjønnsorganet

Kvinne begynte å tafse

Ingunn Helgemo (30) var drosjesjåfør i fire år i Trondheim, helt frem til juni i år. Hun kan også fortelle om en rekke ubehagelige opplevelser som sjåfør på nattestid.

- En gang nektet en kar å gå ut av bilen, og da jeg endelig fikk overtalt ham, kasta han seg over meg og tok hendene innunder skjorta mi. Det var ikke noen god opplevelse. Andre kunne slenge sleivkommentarer hele veien fra byen til Heimdal, om alt mulig seksuelt de ville gjøre med meg. I tillegg stakk de av fra regninga, forteller Helgemo.

Ingunn Helgemo (30) forteller at kundene kunne dra spøkene ganske langt uten at hun reagerte - men at også hun hadde grenser for hva som var greit. Hun sluttet i yrket nå i sommer.  Foto: Vegard Eggen

Ungdomspolitikere om #metoo: - Vi må ta seksualiseringen før den begynner

- Hvis menn ikke har funnet seg noe på byen, tror de at de har en ny og siste sjanse hos oss kvinnelige sjåfører, sier Helgemo oppgitt. Jeg har også opplevd at en kvinne spurte om puppene mine var ekte, og begynte å tafse på dem.

Viktig å prate om opplevelsene

I sitt første år som sjåfør opplevde Charlotte Dalen også en hendelse hun ikke glemmer så lett.

- Jeg skulle hente en person oppe i en skog i en nabokommune, som satte seg i baksetet rett bak meg. Da jeg begynte å kjøre kjente jeg at det kom frem to hender på sidene av setet og tok på meg. Jeg sto på bremsen og han skalla hodet i nakkeputa. Det ble ikke noe mer tafsing på den turen. Jeg husker det som det var i går.

LES OGSÅ: Nettside skal hjelpe mot hatytringer

I en arbeidshverdag der man stort sett er alene er det godt å samles for å snakke om nattens opplevelser. Dalen og noen andre kollegaer pleide å møtes på en bensinstasjon på Nardo.

- Det er viktig å prate om det man opplever. Der kunne vi fortelle om både morsomme historier og det som var ubehagelig. Vi var både menn og kvinner, og de mannlige kollegaene opplever også mye. Men de er ikke så glad i å snakke om det, forklarer Dalen.

Selv om mange klarer å oppføre seg selv med noen øl innabords, opplever drosjesjåfører i Trondheim mange ubehagelige turer med fulle folk om natten.  Foto: Vegard Eggen

- Tror at de er Don Juan

Charlotte Dalen sluttet å kjøre taxi i fjor, og jobber nå som lastebilsjåfør. I årene hun jobbet i Trondheim opplevde hun også mange mindre ubehagelige hendelser, noe som var så vanlig at hun ble vant til det.

- Eksempler er menn som spurte om telefonnummeret mitt, ville at jeg skulle bli med dem inn, eller la ei hånd på låret mitt. Mange menn var veldig slibrige og med et par øl innabords tror de at de er Don Juan.

I en undersøkelse Adresseavisen gjorde blant taxisjåfører i 2013 kom det frem at ni av ti taxisjåfører har opplevd trakassering på jobb. Sju av ti sa at trakasseringen var av seksuell art.

Dalen forteller at årene i taxibransjen har gjort henne skeptisk når hun selv er ute på byen.

- Det har ført til at jeg ikke er glad i å dra ut. Selv om noen bare skal være hyggelig og spandere noe på meg, går jeg fort i forsvar. Det stammer fra jobben, jeg liker virkelig ikke fulle folk lenger. Jeg valgte jobben selv, og stortrivdes også. Men det er klart det var baksider ved den.

HAR DU EN MENING?: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook