Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Nå blir brusflaskene større - men det bekymrer kostholdseksperter og tannlege

Livsstil
Nå kommer Pepsi Max i 0,6 liter - kanskje til glede for bruselskerne, men kostholdsekspert og tannlege er mer skeptisk.

OSLO, NORGE 20191003. Brus med sukker og uten sukker. Coca-Cola Foto: Berit Roald / NTB  Foto: Berit Roald / NTB

Ny og større flaskestørrelse er annonsert fra Pepsi Max-hold på Facebook, melder VGs Vektklubb.

I tillegg til den vante halvliteren, lanserer brusgiganten flaskestørrelse med skrukork på 0,375 liter og 0,6 liter. Det blir ikke mottatt med udelt glede, skriver nettstedet.Det er nemlig skrukorken, som lar forbrukeren ta små slurker fordelt over en lengre periode, som bekymrer tannlegene. Hver gang vi spiser eller drikker, faller ph-verdien i munnen. Det igjen kan føre til mer syreskader og hull i tennene.

- Én desiliter mer gjør at du kanskje har den en time lenger i løpet av dagen, påpeker tannlege Ulla Rognsaa Kildal ved Oris Dental Bryn til VGs Vektklubb.

Trd.by har tidligere skrevet om at folk som drikker brus - både sukkerfri og vanlig - lever kortere, ifølge forskning. Laboratorieforsøk viser også en uheldig virkning av kunstig søtstoff, som du finner i for eksempel sukkerfri brus, tyggis, yoghurt og godteri, på tarmbakteriene våre.

I tillegg har flere tannleger ropt varsko om at stadig flere unge får syreskader - og det er sure drikker som brus og energidrikker får skylda.


Ni ting vi savner i butikkene

90’s-kid? Glad i Karius og Baktus-fremkallende varer som danser mellom jekslene? Er det ikke snart på tide å få disse artiklene tilbake i hyllene?


Førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder, Dagrun Engeset, påpeker overfor nettstedet at slike små økninger i mengde brus i flaskene kan flytte på grensene våre for hva som er en «normal» mengde å innta på én gang - og at vi over tid vil få i oss mer brus.

Pressetalsmann i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, sier dette til nettstedet:

– Vi tror 0,375 liter vil passe bra for de som syns 0,5 liter er litt stor, og 0,6 liter passer for de som synes gapet mellom 0,5 liter og 1,5 liter er for stor. Mange foretrekker dessuten flaske i stedet for boks når de er på farten, da denne kan lukkes.