Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Trønderen Sondre (25) står bak ny bedrift: – Jeg ble sjokkert den første uka

Aktuelt
Etter åtte år som kokk, bestemte Sondre Solemsmo Bye (25) seg for å gå i en helt annen retning. Nå har han startet eget firma.

Sondre Solemsmo Bye ville prøve noe helt nytt.   Foto: Privat

– Planen har alltid vært å åpne en restaurant, et gatekjøkken eller en foodtruck, men det har liksom aldri blitt noe av. Det kreves så mye ressurser og kapital, i tillegg til at det er massevis av regler å forholde seg til, forklarer 25-åringen.

Gjennom årenes løp har imidlertid en annen interesse vokst.

– Jeg har blitt mer og mer glad i bil de siste årene, og har pussa og polert mine egne veldig mye. En dag fant jeg ut at bilen min ikke kunne bli noe renere, sier han og ler.


Etter å ha blitt permittert to ganger, tok Elise (26) saken i egne hender

- Permitteringer avler mistrivsel, og jeg synes det var kjedelig at det var så rolig hele tiden, sier Elise Landsem.


Skulle egentlig sjonglere

Da bestemte Solemsmo Bye seg for å etablere sin egen bedrift, og han står nå bak «Bye Bilpleie» på Svorkmo.

– Jeg skulle egentlig sjonglere mellom å være kokk og dette, men har funnet ut at det ikke fungerer. Det har blitt mye mer enn forventet, forklarer han.

25-åringen har investert 150 000 kroner i sitt nye firma. Pengene har gått til alt fra utstyr og produkter til leie av lokaler.

Jobben som kokk lot seg ikke kombinere med det nye firmaet. Etter oppstarten har det vært full rulle for Sondre.   Foto: Privat

– Jeg ble litt sjokkert den første uka egentlig. Det var ekstremt stor pågang med vask og dekkskift. At det skulle bli såpass mye å gjøre de tre første ukene hadde jeg aldri trodd, sier Solemsmo Bye, som åpnet sin nye bedrift 1. mai.

Ifølge han har han hatt rett i underkant av 50 kunder på tre uker. Å jobbe alene har bydd på utfordringer.

– Jeg har fått litt hjelp fra samboeren min heldigvis, men har ennå ikke klart å komme meg under 11 timer arbeid om dagen. Det blir lange dager, sier han og ler.


– Jeg starta med å øve på meg selv og venner. Venner som ikke er venner lenger nå

At Marius Lavik ble en del av bransjen, var helt tilfeldig. I dag driver han et av Trondheims eldste tatoveringsstudio.


Stadig flere aktører

De siste månedene har Trd.by skrevet om både Fredrik Thomsen (16) som har etablert et spa for kjøretøy, og Joel Dybvad (18) og Sondre Skjeløy (18) som står bak bilvaskfirmaet Autobuddies AS. Solemsmo Bye har bitt seg merke i at stadig flere unge vil jobbe innenfor bransjen.

Bilbransjen har lenge vært preget av utfordringer med useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart omsetning. Regjeringen sendte derfor i desember ut et forslag om å etablere en godkjenningsordning for virksomheter som tilbyr manuell vask, dekkskift og dekklagring på høring.

Sondre mener at bilpleie-bransjen er i ferd med å bli mer seriøs.   Foto: Privat

– Denne bransjen er i ferd med å bli mer seriøs. Det har vært mye billigvask der ute, men det sier seg selv at noe skurrer når det koster 100 kroner for en times arbeid. Useriøse aktører er i ferd med å lukes bort, mener Solemsmo Bye.

– Hva tenker du om konkurransen når stadig flere etablerer seg?

– Det er utrolig mange biler bare på Orkanger. Hvis jeg skal polere, kan jeg ta inn maks to biler om dagen og da skal jeg slite meg ut skikkelig. Det er med andre ord plass til mange firma, tror jeg.

Solemsmo Bye håper at han på sikt kan ansette flere.

– I tillegg vil jeg sette Svorkmo på kartet som ei skikkelig bilbygd. På sikt kan jeg kanskje også ekspandere.


Thomas (27) er selverklært kontorrotte, men har en helt spesiell hobby

I ti år har Thomas Anda jaktet på fisk med harpun. – For meg er det terapi, sier han.