OTEK
Gå til
Martin Borelly fra Selbu jobber som lærling hos TINE på Heimdal i Trondheim. Han liker at man som lærling lærer nye ting mens man er i jobb. Og det er supert å få lønn samtidig, synes han. 

Martin Borelly fra Selbu jobber som lærling hos TINE på Heimdal i Trondheim. Han liker at man som lærling lærer nye ting mens man er i jobb. Og det er supert å få lønn samtidig, synes han. 

Robotene kommer, men Martin er ikke redd

Robotene hos TINE på Heimdal har erstattet mange medarbeidere de siste årene. Lærlingen Martin Borelly (24) er ikke redd for at det ødelegger sjansene for å lykkes i yrkeslivet.

- Roboter eller andre maskiner. Det er alltid noe som går i stykker. Har man riktig utdanning og kompetanse, så tror jeg det vil være muligheter uansett, sier Martin, som snart tar fagbrev som automasjonstekniker.

Han får støtte av sin faglig ansvarlige veileder Jan Gunnar Bye:

- Har en arbeidstaker riktig kompetanse og de rette personlige egenskapene, så vil det være muligheter uansett. Som Martin sier, så vil det være behov for teknisk kompetente fagpersoner for både å reparere, utvikle og programmere de mer og mer intelligente maskinene.

Vi møter de to og rådgiver fagopplæring Gry Anita Holsing Odden, en januardag, inne på TINE på Heimdal , som ligger ved Heggstadmoen utenfor Trondheim. Her, på verkstedet og i produksjonslokalene, trives Martin kjempegodt med å ta sitt fagbrev.

 
 

Ønsker å skape et sunnere Norge: Les mer om TINE her!

Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag, se faktaboks nederst) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

Får tillit

- For min del handler det om utdanning, men på en annen måte enn de som tar studiespesialisering. Her får jeg tillit til å prøve forskjellige ting, og jeg får god oppfølging, sier Martin.

Han er faktisk inne i sin andre lærlingperiode. Han tok først fagbrev som tavlemontør hos Siemens på Sluppen, og jobbet der en periode, men nedbemanning knyttet til oljekrisen i Norge sendte dessverre ham og flere andre på dør. Da hev han seg rundt og både søkte og ringte ulike bedrifter. Hos TINE på Heimdal ble det napp:

Her inne på verkstedet hos TINE på Heimdal, har lærling Martin Borelly (t.v.) sin hovedarbeidsplass. Her stortrives han og får mye skryt av veileder Jan Gunnar Bye. 

Her inne på verkstedet hos TINE på Heimdal, har lærling Martin Borelly (t.v.) sin hovedarbeidsplass. Her stortrives han og får mye skryt av veileder Jan Gunnar Bye. 

 

- De som ringer, eller besøker oss selv, de viser initiativ. Det gjorde Martin og dermed passet det godt da vi skulle ha lærlinger. Martin er stødig, pliktoppfyllende og flink, skryter veileder Jan Gunnar Bye.

Verken han eller rådgiver fagopplæring Gry Anita Holsing Odden (bildet under) kan imidlertid love Martin jobb etter lærlingperioden.

- Vi har ca 80 lærlinger i hele TINE i Norge til enhver tid, for vi ser på dette som et samfunnsansvar. Vi tror på å være med og utdanne ungdom, slik at de blir attraktive og produktive kandidater for norsk industri, sier Gry Anita.

 
 

Med snart dobbelt fagbrev så håper Martin at han stiller sterkt i det trønderske arbeidsmarkedet. Han er motivert for å starte i full jobb så fort som mulig.

- Jeg har jo vært lærling i to perioder nå, så det frister å jobbe en stund fremover. Men jeg ser ikke bort fra at jeg tar teknisk fagskole etter hvert og får enda mer kompetanse, sier den unge selbyggen. Nå bor han i Trondheim og kjører fra hybelen på Lohove til Tine på Heggstadmyra, hver eneste dag. Å stå opp og være på jobb til rett tid er elementært, men viktig, ifølge veilederen hans. Og det er Martin enig i:

- Det går helt greit å komme seg opp. Her stortrives jeg og det gjør det mye lettere å stå opp og motivere seg for arbeidsdagen. Så er det et flott skikkelig arbeidsmiljø her, med gode kolleger, nikker Martin.

Høyt tempo

Vi blir med ham rundt i lokalene han jobber i. Han er mest på verkstedet, men trår også til ute i produksjonslokalene, om det skulle være nødvendig. Rundt oss produseres det denne dagen tusenvis av skikkelig klassisk norsk hvitost. Det er flere mennesker langs produksjonslinjene, men langt færre enn for noen år siden. Roboter flytter, kutter og pakker osten i høyt tempo – helt uten menneskehender. Men er det noe som skal repareres eller programmeres, så er det slike som Martin i fremtida, som skal få maskinene i gang igjen.

- Jeg tror det jeg lærte hos Simens og det jeg lærer her, setter meg i stand til å gjøre ganske så mange jobber innenfor industrien, sier Martin. Veileder Jan Gunnar bekrefter at fagbrevet kan være starten på et lengre karriereløp.

- Norsk industri trenger kvalifiserte arbeidstakere, selv om maskiner og roboter som sagt tar mye av det manuelle arbeidet. For Tine er det viktig å bidra med plass til lærlinger. Selv om de ikke nødvendigvis får plass hos oss, så får de en god utdanning som kan gi dem en god jobb og deretter mulighet for mer utdanning.

 
 
Fakta om OTEK:

OTEK er et opplæringskontor innen teknologifag. OTEK nord i Trøndelag har 105 medlemsbedrifter og ca 240 lærekontrakter, samt godkjennelser i 23 fag. OTEK sør i Trøndelag har 90 lærlinger, 80 medlemsbedrifter og godkjennelse i 18 fag. OTEK rekrutterer i hovedsak lærlinger fra utdanningsprogrammet TIP men også fra Elektro. OTEK er et bindeledd mellom skole, næringsliv og det offentlige. Målet er å gi de unge som søker til våre fag, de beste muligheter for en god opplæring, slik at de blir dyktige fagarbeidere og positive medarbeidere. For å nå dette målet bruker OTEK godkjente lærebedrifter som er villige til - og kan - tilby en meningsfylt opplæring med kvalitet. OTEK godkjenner også lærebedrifter i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune.  Lærlingene må være aktive, interesserte og villige til å lære. Det er OTEK sin oppgave og ansvar å påse at den samlede læretid dekker alle kompetansemålene i læreplanen. Lærlingene tilbys en rekke fagspesifikke kurs og kan i tillegg søke om midler til andre kurs. OTEK trenger flere lærebedrifter, lurer du på om din bedrift kan være lærebedrift, ta kontakt på www.otek.no.

 

Adrian tar en utdanning det gnistrer av!

Derfor er Erlend og Sivert perfekte lærlinger for Servi i Rissa

Ingrid (18) er den moderne norske industriens ansikt

Kari (23) og Susann (19) vil utfordre mannfolkene

Derfor ser Sondre (21) lyst på jobb-fremtida

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av Trd.bys redaksjon, men av Adresseavisens annonseavdeling

Trd.by er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på Trd.by og Adressa.no er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post webred@adresseavisen.no

Til fronten
Til toppen