Stian Myrhaug, personlig trener på 3T-Ranheim og utdannet innenfor ernæringsfysiologi, hjelper 3T-medlem Wenche Michelsen med øvelsen. 

Stian Myrhaug, personlig trener på 3T-Ranheim og utdannet innenfor ernæringsfysiologi, hjelper 3T-medlem Wenche Michelsen med øvelsen. 

Trener du styrke? Se opp for disse typiske feilene

Endelig har man funnet motivasjonen og gått over dørstokkmila. Men det er fortsatt ting mange gjør feil når man trener styrke, her får du vite de mest vanlige – og hvordan du skal unngå å gå i samme fella.

Etter ferie ser man alltid et rush av folk som skal komme i form og begynne å trene styrke. Man har funnet treningsmotivasjonen og skal endre på livsstilen, og setter i gang med treningen. Men så går det ikke som planlagt, og resultatene lar vente på seg. Hva er det egentlig som skjer da?

Stian Myrhaug, personlig trener på 3T-Ranheim og utdannet innenfor ernæringsfysiologi, forteller hvilke erfaringer han har gjort seg gjennom sin karriere – og hvilke feller mange av oss går i når vi skal trene styrke.

Stian Myrhaug, personlig trener ved 3T-Ranheim og utdannet innenfor ernæringsfysiologi, har lang erfaring fra ulike typer styrketrening. 

Stian Myrhaug, personlig trener ved 3T-Ranheim og utdannet innenfor ernæringsfysiologi, har lang erfaring fra ulike typer styrketrening. 

For deg som er nybegynner

Er man fersk når det kommer til styrketrening er det selvsagt lett å gjøre feil. Fordi mange er usikre på hva som passer for dem og ikke vet hvordan man skal gå fram, begynner de å trene uten en skreddersydd treningsplan.

- Jeg ser ofte at noen trener ut fra et program som ikke er tilpasset vedkommende. Det passer som regel ikke de forutsetninger som personen har, og dermed ender man opp skeivt fra starten av, forteller Myrhaug.

Nysgjerrig på om personlig trener er noe for deg? Ler mer her!

En annen vanlig feil man gjør nå man begynner å trene styrke er å starte med for tung belastning. Når belastningen over tid blir for stor ender man opp med å gi opp, og man kan få skader.

- Det handler om å finne sitt nivå på treningen og ikke gå verken for høyt eller for lavt. Mange har også et urealistisk syn på hvor rask endring og progresjon skal skje, og ser man ikke det man ønsker blir det lett å gi opp. Noe av det viktigste man kan lære seg er at ingenting skjer over natta, og at det er kontinuitet som er nøkkelen til suksess, mener Myrhaug.

Personlig trener ved 3T-Ranheim, Stian Myrhaug og 3T-medlem Wenche Michelsen. 

Personlig trener ved 3T-Ranheim, Stian Myrhaug og 3T-medlem Wenche Michelsen. 

 

LES OGSÅ: 7 øvelser som gir deg sterkere rumpe

Også erfarne gjør feil

Som personlig trener så møter Myrhaug både folk som er nye på treningssenteret, og medlemmer som har trent i lengre tid. Han forteller at det også finnes typiske feil de mer erfarne gjør når de trener styrke.

- Har man trent en del tidligere, er det lett å bare gjenta det man alltid har gjort. Mange har for lite variasjon i treningen og gjentar de samme repetisjonene, øvelsene og settene i hver økt. Dette er nok på grunn av mangel på kunnskap om styrketrening og progresjon, mener han.

Nå lønner det seg å bli 3T-medlem - tren gratis frem til 1.oktober!

Han ser også at mange dropper spesifikk oppvarming for den muskelgruppen som skal trenes, som igjen gir mindre sjanse for aktiviering av riktig muskulatur. Og selv om man kanskje er drevet blant manualer og vektstenger, er det mange som må jobbe mer med teknikk.

Selv de som er erfarne innen styrketrening bør jobbe mer med teknikk, mener PT ved 3T-Ranheim, Stian Myrhaug. Her gir han Wenche Michelsen noen tips. 

Selv de som er erfarne innen styrketrening bør jobbe mer med teknikk, mener PT ved 3T-Ranheim, Stian Myrhaug. Her gir han Wenche Michelsen noen tips. 

- Risikoen for skade er stor om man ikke har riktig teknikk. Med feil teknikk kan man i tillegg miste skikkelig kontakt med musklene, og resultatet blir ikke så godt som det kunne ha vært. Noe annet jeg ofte ser er folk som rett og slett glemmer å puste, eller ikke tenker på pusten når de trener styrke, sier Stian.

Enkle råd for å lykkes

Heldigvis finnes det gode og enkle råd man kan følge for å unngå å gjøre de typiske feilene. Myrhaug trekker fram variasjon som det viktigste – for lysbetont trening er lettere å gjennomføre.

- Det lureste man kan gjøre er å oppsøke en personlig trener som har kompetanse til å sette opp en plan basert på dine behov og ønsker. Ikke kast bort tid og energi på feiltrening uten resultatet du ønsker, gjør noe som faktisk fungerer, og det kan en PT hjelpe deg med.

3T-medlem Wenche Michelsen får råd og tips fra Stian Myrhaug, personlig trener på 3T-Ranheim og utdannet innenfor ernæringsfysiologi. 

3T-medlem Wenche Michelsen får råd og tips fra Stian Myrhaug, personlig trener på 3T-Ranheim og utdannet innenfor ernæringsfysiologi. 

Han mener også at det å tråkke litt utenfor komfortsonen, ofte kan være nøkkelen til suksess.

- Likevel er den treningen som blir gjennomført helt klart den beste treningen. Ikke gjør det vanskeligere enn det trenger å være -  tren smartere, sier Myrhaug.

Å trene smartere vil bidra til bedre resultater – og det er jo egentlig det vi alle er på jakt etter når vi trener. Stian anbefaler alle som trener styrke å:

  • Være flinkere til å periodisere treningen
  • Sette seg noen gode kortsiktige og langsiktige mål
  • Ta mer hensyn til søvn, restitusjon og kosthold
  • Og sist, men ikke minst: Få hjelp av en personlig trener som kan sette opp en detaljert treningsplan, som tar hensyn til både belastning, restitusjon, progresjon og variasjon i treningen.

Tren gratis frem til 1.oktober!


LES OGSÅ:

Her er 7 effektive styrkeøvelser for hele kroppen

Derfor trener Tommy yoga så ofte han kan

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av Trd.bys redaksjon, men av Adresseavisens annonseavdeling

Trd.by er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på Trd.by og Adressa.no er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post webred@adresseavisen.no

Til fronten
Til toppen