Fremo
Gå til
Kine Kolsvik (26) startet som vikar hos Fremo. Nå leder hun selv rundt 90 vikarer og har mange gode tips til andre unge med ambisjoner! 

Kine Kolsvik (26) startet som vikar hos Fremo. Nå leder hun selv rundt 90 vikarer og har mange gode tips til andre unge med ambisjoner! 

Er du ung og har en leder i magen? Da bør du lese disse rådene

Kine Kolsvik (26) startet som vikar i Fremo Bemanning & Utvelgelse. Nå har hun selv ansvaret for 90 vikarer. Her er hennes og daglig leder Hege Svendsens beste tips til unge arbeidstakere som har lyst til å bli ledere.

- Vi hører ofte om unge mennesker som gjerne vil bli ledere rett etter endt utdannelse. Det viktigste er nok å fokusere på å skaffe seg relevant erfaring og vokse seg inn i rollen. For oss er definisjonen på en god leder, en person som setter klare mål og som tilrettelegger for de rundt seg, slik at man kan nå disse målene. Har man det klart for seg, så er det supert om vi får frem flere unge kandidater til lederjobber i norsk arbeidsliv, mener Hege. Hun er overbevist om at unge ledere og arbeidstakere vil være en ressurs i forhold til digitaliseringen som næringslivet nå står foran.

Daglig leder Hege Svendsen i Fremo tror det er bra for arbeidslivet om flere unge med lederambisjoner kommer frem. 

Daglig leder Hege Svendsen i Fremo tror det er bra for arbeidslivet om flere unge med lederambisjoner kommer frem. 

 

Etter mange års erfaring i arbeidslivet og de siste ni årene som daglig leder i Fremo, har hun gjort seg klare tanker om hvordan unge og ambisiøse arbeidstakere bør tenke og oppføre seg, spesielt om de vil bli ledere. Kine Kolsvik, som er personalkonsulent og forøvrig snart skal ha barn, er et godt eksempel på en ung og ambisiøs arbeidstaker, som får muligheter. Kine startet som vikar hos Fremo for noen få år siden. Så ble hun fast ansatt som personalkonsulent og nå har hun ansvar for å følge opp hele 90 vikarer i Fremo sin bemanningstjeneste.

Les mer om Fremo her!

1. Uansett hvilken jobb du har, vis ansvar:

- Dette er jo egentlig et spørsmål om folkeskikk. Man skal møte til rett tid, ikke komme uflidd og uoppmerksom, og man skal sette seg inn i hva oppgavene er og forstå dem fullt ut. Om man gjør jobben skikkelig og tar ansvar for å følge den opp, så er det større sjanse for å bli sett av andre og få nye muligheter. Kine er en slik type, derfor har hun fått nye utfordringer, forklarer Hege Svendsen.

2. Ledermotivasjon må komme innenfra:

- Skal man ta lederoppgaver så bør det helst komme ut fra en indre motivasjon. Å ansette noen i posisjoner de ikke vil ha eller ikke mestrer, slår gjerne dårlig ut. Så det viktigste er å kjenne på om man selv virkelig vil dette, sier Hege.

Skal man bli leder må man være forberedt på å stå på litt ekstra, slår Kine Kolsvik i Fremo, fast. 

Skal man bli leder må man være forberedt på å stå på litt ekstra, slår Kine Kolsvik i Fremo, fast. 

 

- Å lede er sjelden en åtte til fire-jobb. Du må være forberedt på å legge inn ekstra tid. Det tar ekstra tid å følge opp lederoppgaver på en bra måte. For min del kan telefonen ringe nesten når som helst med spørsmål. Men når man lykkes, så føler man at man virkelig får noe igjen for det ekstra arbeidet! mener Kine.

3. Ta frivillige verv:

- Vi ser at de som tar på seg ulike verv, for eksempel som tillitsvalgt på skolen, trener i breddeidretten eller lignende, ofte har gode forutsetninger for å bli ledere. Dette er et klart tegn på engasjement at en person har vilje til å ta på seg ekstra utfordringer. De som tar slike verv lærer også mye om organisasjoner og mennesker, sier Hege.

4. By på deg selv!

- Jeg tror det er lurt å være seg selv og vise interesse for de rundt seg. Vis interesse, vær ydmyk og ikke vær redd for å spørre om ting. Gjør du det, så ser de andre at du er opptatt av å fungere best mulig og gjøre en god jobb. Det øker sjansen for å få nye muligheter, sier Kine.

5. Skaff deg en mentor:

Kine Kolsvik (t.v.) bruker gjerne daglig leder Hege Svendsen som rådgiver og mentor i spørsmål om jobb og karriere. 

Kine Kolsvik (t.v.) bruker gjerne daglig leder Hege Svendsen som rådgiver og mentor i spørsmål om jobb og karriere. 

 

- En mentor er en person med lengre erfaring enn deg i bedriften eller i rollen du har ambisjoner om. Det må ikke være avdelingslederen din, men en erfaren person som kan gi deg gode råd og veiledning i forhold til din egen utvikling. Jeg synes dette er en utrolig viktig rolle og jeg anbefaler alle som ikke har en mentor, om å spørre sin arbeidsgiver om det er noe man kan ordne, sier Hege.

6. Delta i nettverk:

- De fleste bransjer eller bedrifter har tilknytning til ett eller annet nettverk. Nettverk er møtepunkter mellom bedrifter og mennesker, noe som både kan fungere utviklende for deg som person og som kan skaffe kontakter og kundene du trenger for å gjøre en god jobb, forklarer Hege.

LES OGSÅ: Se ledige stillinger der

7. Husk på hvem du er i sosiale medier:

- Det er ikke slik at man nektes jobber fordi man har lagt ut et morsomt bilde fra Kypros-ferien sin på Instagram, for noen år tilbake. Det må være lov å være ung. Men samtidig skal man tenke over hvem man er i ulike sosiale medier. Her bygger man på et vis sitt omdømme. Det er fort noe som sjekkes og ekstreme ting kan slå uheldig ut hos enkelte arbeidsgivere, forklarer Hege.

8. Du blir sannsynligvis ikke direktør med en gang:

- Selv om det fins unntak, så er det klokt å tenke at man skal gå gradene i yrkeslivet. Starter du i en vanlig jobb og gjør den skikkelig, og du har ambisjoner og motivasjon, så vil du lære mye ved å ta utviklingen stegvis. Som leder i fremtiden, er det nødvendig med kompetanse og menneskekunnskap. Kompetansen får du både gjennom vanlig utdanning, men også ved fortløpende å bygge på kompetansen gjennom kurs og lignende. Hvordan man best kommuniserer med andre kan man lære mye om ved å få med seg ulike nivå i arbeidslivet. Er du ny i en jobb er det jo ofte slik at du vet minst om den bedriften, så da er det lurt å ta seg litt tid og lære mer om næringslivet, forretningsforståelse og drift, forklarer Hege.


Hege Svendsen anbefaler de som har lederambisjoner, om å vise interesse hos de som jobber med rekruttering, som Fremo.

- Selv om man ikke vil bytte jobb der og da, så kan det være lurt å ta en prat med noen innen rekruttering og legge inn navnet sitt i en CV-base, for å vise interesse for mulige oppgaver i fremtiden. Selv om man ikke blir kandidat til nye jobber med en gang, så kan man i alle fall bli lagt merke til og komme i betraktning en annen gang. Er man med i en rekrutteringsprosess, så er det også noe man lærer utrolig mye av – uansett resultat, sier Hege.

Her kan du legge inn din CV hos Fremo

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av Trd.bys redaksjon, men av Adresseavisens annonseavdeling

Trd.by er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på Trd.by og Adressa.no er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post webred@adresseavisen.no

Til fronten
Til toppen