Slik velger du barnehage

Det er viktig å velge riktig. Her er syv spørsmål som kan gjøre det lettere å finne den beste barnehagen for ditt barn.

- Mange tror at en barnehage er en barnehage. Men det er store forskjeller på hvordan barnet sikres trygghet, omsorg og utvikling, sier barnehageleder i Gnist Hessa, Helene Tafjord.

Det er ikke lett å måle kvaliteten på en barnehage. Valget kan være vanskelig, spesielt for førstegangsforeldre. Derfor kan det være fornuftig å bruke litt tid på å sjekke ut alternativene. Før et besøk i barnehagene, bør dere vite hva dere skal se etter og spørre om.

Visste du at Gnist åpner en ny barnehage på Tiller i august? Les mer om Gnist her!

Barnehageleder i Gnist Hessa, Helene Tafjord, mener det er store forskjeller i kompetanse i barnehagene. Her er hennes beste tips for å velge riktig. 

Barnehageleder i Gnist Hessa, Helene Tafjord, mener det er store forskjeller i kompetanse i barnehagene. Her er hennes beste tips for å velge riktig. 

 

Gnist Barnehager har laget en liste på syv sjekkpunkter som kan være nyttig enten alternativet er en privat eller en kommunal barnehage:

1. Fremstår barnehagen godt vedlikeholdt, ryddig og organisert?

- Et godt fysisk miljø for læring gjør at barna blir sett gjennom hele dagen. God organisering og aktiv gruppeinndeling gir barna trygghet, og bidrar til at de stimuleres på ulike måter ut fra hvilke behov og interesser de måtte ha. Er barnehagen dårlig vedlikeholdt, rotete og uorganisert vil de ansatte ikke få nok tid sammen med barna, forklarer Helene Tafjord.

2. Er de ansatte synlige og aktivt tilstede med barna?

- Ansatte skal være delaktige sammen med barna og ikke hverandre. Foreldre bør notere seg om de ansatte er aktivt tilstede i barnas lek. Voksne er nemlig gode modeller og grensettere i barnas rollelek og annen lek. Sjekk også om barnehagen har litt større lekeapparater, som for eksempel en sjørøverskute, som gjør at de voksne har plass til å utfolde seg i leken sammen med barna, sier Tafjord.

3. Har barnehagen konkrete planer og prosedyrer for tilvenning, sikkerhet, pedagogisk arbeid og overgang til skole?

- Planer og prosedyrer er første skritt mot god praksis og god praksis må repeteres. Prosedyrer er med på å tydeliggjøre kompetansekravet til den enkelte ansatte, sikre en jevn kvalitet og gjøre barnehagen mindre sårbar ved skifte av personale. Spesielt bør barnehagen ha en tydelig plan for hvordan de håndterer tilvenningsperioden, risikovurdering og overgang til skole, sier barnehagelederen for Gnist Hessa.

Gnist har fire barnehager i Trøndelag - Stjørdal, Oppdal, Heimdal og på Tiller. Les mer om våre barnehager her!

4. Har barnehagen løsninger for god kommunikasjon med foreldre?

- Mange barnehager tilbyr i dag ulike apper. Disse bør ha et innhold som gir foreldre innblikk og overblikk i hvordan deres barn blir ivaretatt. Når det gjelder deling av månedsplaner, ukeplaner, daglige rapporter og beskjeder er det viktig at disse ikke er for generelle, men relevante for det enkelte barnet.  I tillegg til at teknologien gir de ansatte mer tid til barna, unngår man beskjeder på lapper og papir som har en tendens til å forsvinne.

5. Vil barnet få godt fysisk stell og omsorg i barnehagen?

- Flere barnehager har et eller flere måltider, også varme. Dette er ikke bare praktisk, men også god læring for barna hvor sanser som smak og lukt stimuleres i matlaging og under måltidet. Mange barnehager tilbyr også bleieordning. I Gnist har foreldreappen info om hvor mange ganger det har vært skiftet bleie og om bleien var brun eller gul. Det er en selvfølge at små barn skal oppleve å bli godt stelt med, men det er også viktig at foreldrene faktisk får tilbakemelding på at barnet får god omsorg, forklarer Helene.

6. Vil barnet trives blant de ansatte?

- I større barnehager er det en større gruppe av barnehagelærere, fagarbeidere og assistenter enn i mindre barnehager. Selvsagt er det dyktige barnehagelærere i små barnehager, men disse barnehagene kan være mer sårbare i forhold til utskiftnin­ger av personale, fravær og bredden i kompetansen. I større miljøer finnes ikke bare mer formalkompetanse, men også et større mangfold av personer med ulike karakterer og interesser som hver for seg bidrar til barnets trygghet og utvikling.

7. Møtes du av medarbeidere som brenner for å bringe fram det beste i barnet ditt?

- Dette er så viktig! Entusiastiske og engasjerte ansatte betyr så mye både for miljøet i barnehagen og barnet ditt. Med ansatte som ser det enkelte barn vet du som foreldre at barnet ditt er i de beste hender, avslutter Helene Tafjord.

 

14. august åpner Gnist sin fjerde barnehage i Trøndelag. Er det den riktige barnehagen for ditt barn? Finn ut mer her!

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av Trd.bys redaksjon, men av Adresseavisens annonseavdeling

Trd.by er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på Trd.by og Adressa.no er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post webred@adresseavisen.no

Til fronten
Til toppen