Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Legestudent Berit Katrine Lending Hopøy (24) hadde spontanabort i 12. uke av svangerskapet. Hun vil ha mer åpenhet om det, og oppfordrer folk til å ta kontakt med henne hvis de trenger noen å snakke med. 
        
            (Foto: Ragnhild Sofie Selstø)

Legestudent Berit Katrine Lending Hopøy (24) hadde spontanabort i 12. uke av svangerskapet. Hun vil ha mer åpenhet om det, og oppfordrer folk til å ta kontakt med henne hvis de trenger noen å snakke med.  Foto: Ragnhild Sofie Selstø

Berit Katrine (24) opplevde spontanabort. Det vil hun snakke mer om

Nyheter
Berit Katrine (24) skulle feire ferdig eksamen med ultralyd av den lille i magen. Men bildene viste at fosteret ikke levde lenger. Nå oppfordrer hun folk til å snakke mer om spontanabort - og gjerne med henne.

Berit Katrine Lending Hopøy fra Buøy i Stavanger går sitt siste år med legestudier i Slovakia. I oktober oppdaget hun og ektemannen Vegard Hopøy at de ventet sitt første barn.

– Etter eksamen var ferdig skulle jeg og de nærmeste som visste om at jeg var gravid gå på ultralyd, forteller Berit Katrine. Hun var da i sin 12. uke av svangerskapet.

– Jeg var inne alene først, og merket fort at det var noe galt. Jeg har jo gjort det selv og sett hos andre at det ikke er noe inni der lenger.

LES OGSÅ: Nora Fredagsvik (25) følte seg dum fordi hun sørget over barnet hun mistet

Legene sa de ikke kunne se fosterstrukturer på ultralydbildene og at fosteret hadde utviklet seg feil. Det var bare en stor klump.

Ektemannen Vegard fløy til Slovakia samme dag, og to dager etter var Berit Katrine operert og ute av fare.

– Klumpen hadde mange blodårer, og legene sa det var stor fare for blødninger. Hvis jeg begynte å blø, kunne det være farlig og jeg måtte gå rett til sykehuset. Da var det godt å ha Vegard hos meg.

Vanligere enn man tror

Ifølge Helsenorge.no ender 10 til 30 prosent av alle svangerskap i spontanabort. 97 prosent av tilfellene skjer i løpet av de første 12 ukene.

Årsaken til spontanaborter blir sjeldent undersøkt, men flesteparten av tilfellene skjer på grunn av genetiske problemer hos barnet som hindrer det fra å vokse normalt.

Og det var det som skjedde i Berit Katrine og Vegards tilfelle. Etter operasjonen kjente de begge på en stor sorg. Berit Katrine hadde i tillegg store fysiske reaksjoner.

– I løpet av de tre første månedene av et svangerskap forandrer kroppen seg veldig. I slutten er det helst magen som forandrer seg. Så jeg kjente fortsatt på alle tingene som skjedde med kroppen, men med viten om at det ikke er noe inni der lenger, forteller hun.

LES OGSÅ: Æli vil gjøre hverdagen enklere for migrenesyke

Hun tror at menn kan lettere gå videre etter en spontanabort fordi de ikke kjenner det på kroppen på samme måte.

– Det er jo min kropp det skjer med. I begynnelsen var det mye brystene jeg kjente det på, og jeg hadde kramper – som menssmerter, heftige menssmerter. Og jeg hadde blødninger som varte helt til menstruasjonen var normal igjen. Jeg ble hele tiden påminnet det som hadde skjedd.

Viktig å snakke om det

De aller fleste som opplever en spontanabort kan få friske og sunne barn senere. Det er det viktig å snakke om, mener Berit Katrine. 12. desember delte hun hennes og ektemannens historie på sosiale medier, og etterlyste mer åpenhet om temaet.

«Dersom vår opplevelse kan gjøre at bare ett menneske føler seg mindre alene – så var det virkelig verdt å dele. Vi snakker åpent om vår opplevelse – ta gjerne kontakt,» skriver hun.

– Når det snakkes om abort er det som regel selvbestemt abort man snakker om. Det diskuteres lite om spontanabort, noe som faktisk skjer enten man vil det eller ei.

– Jeg syntes det er viktig at folk som opplever spontanabort ikke skal tro at det er deres feil. Det er jo ingenting å skamme seg over, mener Berit Katrine. Hun tror mange føler på nettopp en skamfølelse, og at de derfor ikke vil prate om det.

LES OGSÅ: Unge gravide røyker mer enn eldre

September - måneden da vi fant ut at det skulle komme en liten skatt inn i livene våre. I juni skulle nettene bli korte og bleieskiftene mange. Et stort sjokk i starten, men omsider begynte vi å glede oss. Jeg gledet meg over den lille som jeg fikk bære og gro så hemmelig inni meg. Som så tydelig satte sitt preg på livene våre, men som få andre visste om. Verdens beste julegave- den lille store skatten. ...men plutselig kom den stikkende kontrabeskjeden. Vårt lille frø, som vi allerede hadde knyttet bånd til, hadde reist til himmelen. En dyrebar skatt som vi ikke fikk møte likevel. Så mange omveltninger på så liten tid. Fra å ha de beste følelsene i mitt liv til å plutselig ikke føle noe. Ingenting. Tomhet. Men så kom savn, tristhet, kanskje håpløshet. Man ser alle gravide rundt seg og tenker hvor glade de må være for sin lille. De små undrene. Jeg skriver dette fordi en sånn opplevelse gjelder så mange vordende foreldre. Det skjer i utenkelig mange graviditeter at man aldri får møte den lille, og likevel er det så alt for få som snakker ut om det. Savnet, følelsene, hormonene, smerten og alle fysiske tegn på det som har skjedd - det er mye å takle. Spesielt hun som trodde hun skulle bli mamma men selvsagt også for partner. Et par sitter ofte igjen med to så forskjellige opplevelser at begge føler seg litt alene - selv om man er sammen. Dersom vår opplevelse kan gjøre at bare ett menneske føler seg mindre alene - så var det virkelig verdt å dele. Vi snakker åpent om vår opplevelse - ta gjerne kontakt! @vegardhopoy

Et innlegg delt av Herlighet På Pinne (@herlighetpaapinne)

– Jeg tror noen tenker det er deres feil, eller at noen tenker litt sånn, hvorfor meg? Er det noe galt vi har gjort? Noen vil kanskje heller ikke vil snakke om det fordi det er tøft. Det suger virkelig når det står på. Vi ventet litt med å fortelle om det fordi vi følte det var nok med at de nærmeste spurte om det. Vi rakk liksom ikke å ikke tenke på det når alle snakker om det.

 Kan folk fortsatt ta kontakt med deg hvis de trenger noen å snakke med om spontanabort?

– Absolutt! Jeg er veldig åpen for kontakt.

LES OGSÅ: Patrycja vil ikke lenger la seg påvirke av andres meninger