Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Alida Domaas (19) har vært aktiv ungdomspolitiker i fire år, og ble leder for SU for litt under ett år siden. Hun forteller at innad i partiet har de formøter i forkant av store stevner, der blant annet #metoo-problematikken står på agendaen.  
        
            (Foto: Marthe Hårstad)

Alida Domaas (19) har vært aktiv ungdomspolitiker i fire år, og ble leder for SU for litt under ett år siden. Hun forteller at innad i partiet har de formøter i forkant av store stevner, der blant annet #metoo-problematikken står på agendaen.   Foto: Marthe Hårstad

Ungdomspolitikere om #metoo: - Vi må ta seksualiseringen før den begynner

Nyheter
Alida Domaas, leder for SU mener seksuell trakassering er noe man må forebygge, og ikke bare takle i ettertid.

I mandagens utgave av Adresseavisen forteller erfarne politikere om sine opplevelser med seksuell trakassering, og dermed åpnes et nytt kapittel i den omfattende #metoo-kampanjen.

LES OGSÅ: - Gutter introduserer seg gjerne gjennom skrittet eller rumpa di

Trd.by har derfor tatt en prat med ungdomspolitikerne i Trøndelag.

Alida Domaas sier seksuell trakassering er noe som må forebygges, og ikke bare takles i ettertid.   Foto: Marthe Hårstad

 

- Ikke bare brannslokking

Alida Domaas (19), leder for Sosialistisk ungdomsparti har ikke personlig hatt blitt utsatt for grensebrytende oppførsel, men hun har sett andre bli det.

- Ja, jeg har selv sagt fra om alvorlige situasjoner til den det gjaldt. Det var dessverre et tilfelle av seksuell trakassering, forteller hun.

Hun er positiv til #metoo-kampanjen og forteller at dette er noe de har sterkt fokus på i SU.

- Før hvert større møte eller konferanse arrangeres det formøter der slike ting blir satt på agendaen. De møtene har vi for å bygge opp jenter, og for å forberede dem på eventuelle hersketeknikker.

Domaas forklarer at de også er opptatt av å ikke gjøre kvinner til objekter ved å dømme dem etter utseendet og kropp.

- Som ung jente i politikken blir en ofte møtt med hersketeknikker som kan gjøre det vanskeligere å få frem sine meninger. Etterhvert lærer du deg å håndtere hvordan du skal avfeie eksempelvis kommentarer om utseende under debatter, men det er unødvendig at en skal bli møtt med det. Jeg har selv blitt utsatt for uønsket berøring under en debatt. Selv om jeg visste hvordan det skulle håndteres påvirket det mine prestasjoner i debatten.

- Hva håper du kommer ut av #metoo-kampanjen?

- Jeg håper problematikken blir bedre belyst. Dette er reelle hendelser som mange opplever. Dette er noe som det er viktig å forebygge før det begynner å brenne, og ikke bare bruke brannslukkingsapparat i ettertid. Vi må ta seksualiseringen før den begynner.

LES OGSÅ: - Mange tror det bare er noe man må regne med i en slik bransje

Sondre Jakobsen (24) har vært aktiv i politikken siden valgkampen i 2013.   Foto: Privat

LES OGSÅ: - Dagligdags å bli befølt på puppene, rumpa eller kjønnsorganet

- Overrasket og provosert

- Jeg må si at jeg blir både overrasket og provosert over alle sakene som er kommet fram i media siden starten av kampanjen. Det er vanskelig å fatte at det er menn som benytter sine posisjoner til å trakassere sine medarbeidere. Det er nesten så man lurer på hva slags oppdragelse de har fått, det er i hvert fall ikke slik min mor har oppdratt meg. Alle fortjener å bli møtt med respekt, uavhengig om det er på jobben eller på fritiden, sier Sondre Jakobsen (24), leder i FPu Trondheim.

Jakobsen sier kampanjen er et godt tiltak som setter lys på et problem som lenge har vært kjent, men ikke blitt snakket høyt om.

- Det er tøft gjort av alle de kvinnene som står åpent fram om det de har opplevd. Det hjelper også andre til å stå fram med sine opplevelser og forhåpentligvis forebygge og gjøre noe med problemet, nå som det er satt på dagsorden.

Han har ikke kjent på seksuell trakassering selv, og har heller ikke sett noen andre bli utsatt for det.

- Jeg håper kampanjen resulterer i mer åpenhet rundt seksuell trakassering slik at det blir tatt tak i for å få en slutt på problemet. Det burde bli et større fokus på temaet i arbeidslivet, samtidig som vi politikere bør klare å finne tiltak som forhindrer seksuell trakassering.

Eirin Sørå (19), fylkesleder i Sør-Trøndelag for Unge Venstre, har alltid vært politisk interessert, og hun ble aktiv i Unge Venstre for halvannet år siden.   Foto: Privat

LES OGSÅ: SV og Rødt foreslår #metoo-tiltak

- Politikk skal være trygt

- Det er ett veldig viktig tema, og det er kjempebra at politikere fra hele det politiske spekteret tørr å ta det opp. Selvsagt skjer ting som dette i politikken også. I politikken handler det mye om makt, og hvilken posisjon man har. Dessverre er det alltid noen som misbruker maken og den tilliten partiet har gitt dem, sier Eirin Sørå (19), fylkesleder i Sør-Trøndelag for Unge Venstre.

Hun er klar på at man kan ikke sette en fysisk grense for hva som er rett og hva som er galt.

- Det er individuelt fra person til person. Men vi må skape et samfunn der det ikke er ubehagelig å si nei. Det er bare et aktivt ja, som er et ja.

Selv har hun aldri opplevd noen tilfeller av seksuell trakassering, og vet ikke av andre innad i partiet som har blitt utsatt for det.

- Det å være en ung jente i politikken kan være vanskelig. De største reaksjonene jeg har fått, er fra folk utenfor politikken. Det har hendt flere ganger at jeg har følt at folk har gått for langt mens jeg for eksempel står på stand eller gjør andre aktiviteter for partiet. Det politiske miljøet skal føles trygt, derfor er det viktig at man snakker om det som skjer.

- Dette er selvfølgelig noe som bør inn i seksualundervisningen på barneskolen. Vi må ta den samtalen om hvor grensene går. Det er ingen som skal føle at det er ubehagelig å si nei når noen har gått over streken.

Julie Indstad Hole (22) er leder for AUF i Trøndelag, og hun har vært aktiv i politikken siden hun var 15 år gammel.   Foto: Mariann Dybdahl

LES OGSÅ: Nettside skal hjelpe mot hatytringer

- #metoo er starten

Julie Indstad Hole (22), leder AUF i Trøndelag sier at det var utrolig sterkt å lese om de eldre politikernes historier.

- Dette er et så mye større problem enn hva folk forestiller seg. Jeg tror denne kampanjen er viktig for de som har blitt utsatt for dette, men også for alle kvinner og jenter som har verv og engasjerer seg politisk.

Dette fokuset mener hun er viktig hvis man skal ha et håp om å endre kulturen.

- Dette viser at politikken heller ikke er skånet. Heller tvert imot. Vi har en lang vei å gå. #metoo er starten.

Sebastian Johansen (26) er avtroppende leder for Unge Høyre, og er på sitt fjerde år i politikken.   Foto: Privat

LES OGSÅ: Mannegruppa Ottar midlertidig utestengt fra Facebook

- Politikere med autoritet

Sebastian Johansen (26) er avtroppende leder for Unge Høyre. I hans første møte med styret i Trondheim Høyre, ble de etiske retningslinjene satt på agenda med spørsmål om hvordan man som ungdomspolitiker oppfattet dem.

- Mitt førsteinntrykk av #metoo er at det er trist å høre om alle hendelsene som har skjedd, uten at det har blitt tatt tak i.

Johansen mener etiske retningslinjer og holdninger bør sitte i ryggmargen til politikere.

- Vi ungdomspolitikere har gjerne idoler med større autoritet, og redselen for å si fra kommer kanskje deretter. Derfor er det viktig at politikere med den typen autoritet tar et ekstra ansvar på samlinger der de eldre og yngre politikerne er samlet.

Johansen forteller at han ikke har opplevd noe selv, eller sett andre bli utsatt for seksuell trakassering i politikken.

- Men utenfor politikken har jeg ved enkelte anledninger grepet inn. I de situasjonene har det vært snakk om venner av meg som har blitt utsatt for noe. Det bør ikke være sånn at en tredjepart er nødt til å bryte inn, men sånn kan det ofte bli.

HAR DU EI MEINING?: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook