Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Elever i Oslo og Akershus presterer i snitt over nasjonalt nivå på alle tre prøvene. 
        
            (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Elever i Oslo og Akershus presterer i snitt over nasjonalt nivå på alle tre prøvene.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flere gutter enn jenter på toppnivå i matematikk

Nyheter
Flere gutter enn jenter presterer på de øverste mestringsnivåene i regning, mens jentene dominerer på de øverste nivåene i lesing. I engelsk er nivået jevnt.

Denne høsten tok 120 000 elever nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk på 8. trinn, og lesning og regning på 9. trinn. Det er små endringer fra fjorårets resultater, men elever på ungdomsskolen i Finnmark gjør det bedre i både regning, lesing og engelsk sammenlignet med i 2016. Det viser tall Utdanningsdirektoratet la fram torsdag.

LES OGSÅ: Flere studieplasser for superlærere i matte

I vårt nordligste fylke gjør elevene det bedre i både regning, lesing og engelsk, og det er markant færre elever på de laveste mestringsnivåene.

– Finnmark har lenge gjort det dårligere på nasjonale prøver enn resten av landet. Det er svært gledelig å se at denne trenden nå kan ha snudd. Det er for tidlig å konkludere, men mange skoler og kommuner i Finnmark har jobbet målrettet med å bli bedre, sier kunnskapsminister Henrik Asheim (H).


Kreditering: FOTO: RUNE PETTER NESS / GRAFIKK: INGRID MEISINGSET


Elevene i Oslo og Akershus presterer i snitt over nasjonalt nivå på alle tre prøvene. Oslo skiller seg ut med cirka hver femte elev på høyeste mestringsnivå i både regning, lesing og engelsk på 8. trinn. Når det gjelder andelen elever på laveste mestringsnivå, er ikke forskjellen mellom Oslo og de andre fylkene så stor. Det samme mønsteret gjenspeiler seg i engelsk og regning.

LES OGSÅ: Dårlige forkunnskaper i matte hos nye studenter

Fritaksprosenten varierer fra 2 til 6 prosent i fylkene.

Akershus skiller seg ut ved å ha klart lavest fritaksprosent på alle prøvene. Blant fylkene med høyest fritaksprosent er det mer jevnt. Oslo er gjennomgående blant de med lavest andel elever som ikke har deltatt, mens Nordland har høyest andel som ikke deltar på alle prøvene.

LES OGSÅ: Jenter plages mer av skolestress enn gutter