Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Olavshallen har nå i høst åpnet huset for at mange nye virksomheter, på kort og lengre sikt, kan etablere seg. I tillegg til Cinemateket er Trondheim Calling på plass, og platebutikken Crispin Glover Record Shop er underveis.  Foto: Alf Simensen

Forvandlet klesbutikk til kinosal

Nyheter
- Det som var overraskende og spennende for oss var at vi kunne gjøre det akkurat her, og på veldig kort tid, sier daglig leder i Cinemateket.

- Det å omforme en butikk til en kino er ikke så veldig lett, men det er tydelig at det går an, det har vi funnet ut nå. Vi kan anbefale andre å gjøre det samme!

Daglig leder i Cinemateket Trondheim, Svein Inge Sæther, har hektiske dager etter første åpningsdag 13. september. Etter å ha leid lokale hos Trondheim Kino i mange år, kan de omsider vise filmhistorie for Trondheimere i sin helt egen kino i Olavshallen.

- Siden åpningsdagen har vi hatt filmvisninger, ikke daglig, men nesten! Det har vært rimelig hektisk. Det har vært mange innom for å undersøke, enten om de har kjent til oss fra før eller ikke. Det har vært veldig mye besøk og interesserte folk som har vært nysgjerrige, sier Sæther.

LES OGSÅ: Trodde du action bare var for gutta? Tro om igjen - her er flere "wonder women!"

Vil ha egen bar

- Vi har hatt en ambisiøs oppstart. Her skal man kunne komme inn å se film nesten når som helst. Vi har flere forestillinger daglig, fire dager i uka. Så har det ballet på seg, med noen ekstra ting her og der.

Daglig leder i Cinemateket, Svein Inge Sæther, er stålende fornøyd med åpningen av den splitter nye kinoen.  Foto: Alf Simensen

Selv om kinoen hadde sin første åpningsdag for litt over to uker siden, gjenstår det fortsatt en del før alt er på plass. Planleggingen kom i gang for alvor først i vår, og siden den gang har det gått slag i slag. Sæther og de andre ser frem til å gjøre den siste finpussen – foreløpig.

- Vi er jo faktisk ikke ferdig med ting, men jeg forestiller meg faktisk at vi egentlig vil utvikle det videre hele tiden. På et tidspunkt i løpet av oktober kan vi jo si at vi har ting i stand, sånn som vi trenger, men det er ingen grunn til å ikke forbedre arenaen og opplegget rundt det til enhver tid.

- Skal det bli en bar her også?

- Vi har fått bygd bardisken da! Det er en del saksbehandling i forbindelse med skjenkebevilling, slik at vi har muligheten til å ha serveringsdrift her. Men det er en klar målsetting, slik at vi kan ha et voksentilbud kan du si, på samme måte som musikkarrangører, teateret og andre.

Når tillatelsen er på plass, vil det gjelde for hele Cinemateket, og det vil være meningen at man kan ta med seg et glass inn i kinosalen. Sæther påpeker at Cinemateket skal fortsette å ha tilbud for folk under 18, slik at ingen blir ekskludert fra tilbudet.

LES OGSÅ: Her er Skam-øyeblikkene vi aldri glemmer!

- Et sted for filmkultur

Cinemateket Trondheim har eksistert helt siden 1993, og har derfor lang fartstid. Sæther forklarer at det er en stiftelse som jobber med film med et idealistisk og ikke-kommersielt formål.

- Kort sagt er det en kino for filmhistorie, så vi liker å bruke slagordet «vi gir deg filmhistorien». Formålet med Cinemateket er å vise film fra hele verden, fra hele filmhistoriens epoker, i sitt rette element.

Sæther påpeker at folk i dag har tilgang til film i mange forskjellige formater, plattformer og settinger, men for Cinemateket er det viktig å ta vare på det opprinnelige formatet, så originalt som mulig naturligvis. De har også kolleger rundt om i Norge som de samarbeider med og har et fellesprogram de publiserer for de største byene.

Det er fortsatt en del som gjenstår av arbeid, som i den delen av lokalet der planen er å lage en bar. Men selve bardisken er på plass!  Foto: Alf Simensen

- Det er et sted for filmkultur, først og fremst, og vi tilbyr ikke bare klassikere og eldre filmer, men også ny spillefilm og masse dokumentar. Dokumentarfilm er kjempeviktig for oss i Trondheim. Vi får mange muligheter til å vise frem ting som ingen andre kan sette opp, og da slår vi som regel til på det.

LES OGSÅ: Slik får du tilgang til det beste innholdet på Netflix

Stor dugnadsånd

- Da vi fikk sjansen til å etablere et eget sted var det ingenting å vente på.

- Det var kanskje på tide?

- Ja absolutt, vi har jobbet for det i mange år. Det som var overraskende og spennende for oss var at vi kunne gjøre det akkurat her, og på veldig kort tid. Vanligvis tar prosjekter som dette lang tid, og det bør det jo også gjøre. Men her kunne vi prøve oss på et annet type prosjekt, og Olavshallen har vært veldig interessert i å legge til rette for at man kan få til noe veldig fort.

Den helt nybygde kinosalen har 42 sitteplasser.  Foto: Alf Simensen

Sæther forklarer at ideen om et uavhengig sted har eksistert i forskjellige former i mange år.

- Men nå så vi det klart for oss, og da var det bare å sette i gang. Og da gikk det radig. Det har vært stor dugnadsånd og vi er utrolig takknemlig for den hjelpen vi har fått. Både fra vår egen stab og miljøet rundt, men også av privatpersoner som vi har kommet i kontakt med.

LES OGSÅ: Kvinnelige kinohelter måler krefter med superheltene

Kan definere atmosfæren selv

Olavshallen har nå i høst åpnet huset for at mange nye virksomheter, på kort og lengre sikt, kan etablere seg. I tillegg til Cinemateket er Trondheim Calling på plass, og platebutikken Crispin Glover Record Shop er underveis. Planen er at det tidligere Olavskvartalet skal bli et kulturtorg.

- Vi har vært kjempeheldig med å få komme inn her til samme tid som Trondheim Calling, og vinylbutikken som forhåpentligvis åpner om ikke så lenge. Det er gode naboer å ha, og vi kommer helt sikkert til å kunne dra masse nytte av hverandre og gjøre at flere oppdager de ulike aktørene her, mener Sæther.

Etter en fantastisk vårsesong for Cinemateket besøksmessig, gleder den daglige lederen seg til fortsettelsen i egne lokaler.

- For oss er det en vinn-vinn-situasjon å være en del av et fellesskap og til samme tid være synlig som individuell aktør. Det er essensielt for denne type kinovirksomhet. Her kan vi definere stedet og atmosfæren på egen hånd i mye større grad. Denne friheten tror vi kommer til å omformes i publikumsbesøk og et godt tilbud til byen. Så vi er storfornøyd, rett og slett.

LES OGSÅ: Vidar tegnet filmplakaten til «Snømannen» for moro skyld – det skulle han ikke gjort