Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Får studentene mehold i fylkestingmøtet om billigere nattbuss? 
    
      (Foto: Mari Vold)

Får studentene mehold i fylkestingmøtet om billigere nattbuss?  Foto: Mari Vold

Trondheimsstudenter protesterer mot dyr nattbuss: - På 40 minutter fikk vi 1000 underskrifter

Nyheter
I februar startet Velferdstinget for studentene en underskriftskampanje for å fjerne nattaksten på AtBs busser. På onsdag avgjøres det hele på fylkestingmøtet.
Leder for Velferdstinget Ida Medina Jodanovic kjemper for at studentene skal få billigere nattbuss. 
    
      (Foto: Privat)

Leder for Velferdstinget Ida Medina Jodanovic kjemper for at studentene skal få billigere nattbuss.  Foto: Privat

Leder for velferdstinget, Ida Medina Jodanovic, har siden februar kjempet for at nattaksten skal fjernes, slik at unge mennesker i Trondheim får en trygg og billig vei hjem. I dag koster en billett på nattbussen 100 kroner.

- Tilfellet blir at folk går hjem på natten fordi det er for dyrt med taxi og buss. Det er ikke alle plasser som er trygge å gå hjemover på, men folk gjør det allikevel på grunn av prisen.  Ønsket er å fjerne taksten slik at folk benytter seg av nattbussen framfor å gå eller sykle, så unge kommer seg trygt hjem, sier Jodanovic.

Både Bergen og Oslo har innført ordinære takster på nattbussen, og Jodanovic forteller at studentene i Trondheim nå ønsker samme løsning. Det er studentenes engasjement som driver henne i saken.

- I løpet av 40 minutter hadde vi fått 1000 underskrifter, og i løpet av et døgn hadde vi 4000. Totalt har vi fått rundt 8000 signeringer, og det er fortsatt mulig å bidra til kampanjen, sier hun.

LES OGSÅ: Nå går denne renta nedover

Prøveordning nedstemt

Tidligere i vår ble det foreslått en prøveordning hvor nattbussbilletten skulle inngå i det ordinære billettsystemet fra august. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet fremmet et forslag om at 10 millioner av fylkeskommunens overskudd skulle brukes til å få prøveordningen ut til livet. Ordningen ble forøvrig aldri noe av, da den ble nedstemt av posisjonspartiene, som mener at de ikke visste nok om saken for å stemme for. Det skriver dusken.no.

Saken er nå tatt videre til fylkestinget, som vil komme med en endelig avgjørelse etter fylkestingmøtet i Røros på onsdag. Jodanovic reiser selv til Røros for å få med seg resultatet.

- Jeg tror og håper at utfallet blir at nattaksten fjernes. Det er fylkestinget som skal vedta dette, men det ønskes at Trondheim kommune skal bidra økonomisk fordi det kommer til å gagne kommunen. Jeg har inntrykk av at flere politikere mener dette er riktig, sier hun.

LES OGSÅ: Dette bør du ikke gjøre med boardingkortet

Eneste av de største studiebyene med nattakst

SVs Rakel S. Trondal var den som fremmet forslaget på fylkestingmøtet i fjor sommer, og Adresseavisen skriver tidligere at forslaget lyder som følger: «fylkestinget ønsker at nattbuss skal fases inn som en del av det ordinære takstregimet og ber rådmannen komme tilbake med en sak om økonomiske konsekvenser av dette. I første omgang ber fylkestinget om at periodebilletter for ungdom og studenter prioriteres».

- Nå som studentene har engasjert seg, ønsker vi å fremme saken på nytt, da det kun står på politisk vilje. Trondheim har en ambisjon om å bli Nordens beste studentby. Da må vi sørge for at studentene kommer seg trygt hjem i helgene, sier Isachsen til Adresseavisen i februar.

LES MER: Denne gata har kulest navn i Trondheim

NM-vinner Anders (20) har signert kontrakt med engelsk bokseklubb

Norsk Sykepleierforbund: – Helt uholdbart å bruke studenter som gratis arbeidskraft