Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Velferdsteknologien kan være med på å redde både framtidens eldreomsorg og velferdsstaten, mener Marie Husby Valland.  Foto: Privat

Leserinnlegg:

Marie (18): - Velferdsstaten er overhodet ikke bærekraftig

Meninger
Enkle løsninger kan gi eldre større livsglede og en større følelse av livsmestring, skriver Marie Husby Valland (18) i dette innlegget.

Vi er ikke klare. Den norske velferdsstaten vil ikke overleve om vi fortsetter i det samme sporet som i dag; vi bruker snart mer penger enn vi får inn. Eldreomsorgen ligger allerede langt etter. Vi må se til nye løsninger. Vi må ta i bruk teknologien.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no
 

Velferdsteknologi er framtiden. Det er nåtiden. Flere kommuner har allerede tatt i bruk enkle velferdsteknologier. For eksempel en maskin som skriver ut doser av medisiner til gitte tidspunkt, og minner brukeren på å ta dem. Eller maskiner som minner eldre på å slå av kokeplata eller trekke ut kontakten til kaffekokeren. Om vi ikke tar i bruk disse teknologiene, må rundt en tredjedel av arbeidskraften her til lands ha en jobb i helsesektoren. Det er ikke bærekraftig – vi må tenke nytt!

LES OGSÅ: Radino (18): - Fjerning av «dusteforbud» gjør livet til nordmenn lettere

Slike enkle løsninger kan gi eldre større livsglede og en større følelse av livsmestring. De kan bo hjemme lenger. Hjemmehjelpen trenger ikke bruke tid på medisiner og å lage mat til alle, men bruke mer tid på praten. Mange eldre er ensomme, men hvis hjemmehjelpen kan sette seg ned i fem minutter og ta en kopp kaffe, kan dette utgjøre en stor forskjell for dem.

Vi må innse de harde fakta. Det blir flere pensjonister på hver arbeidende i årene som kommer. Velferdsstaten er overhodet ikke bærekraftig. Derfor er vi avhengige av velferdsteknologien. Velferdsteknologien kan være med på å redde både framtidens eldreomsorg og velferdsstaten.

LES OGSÅ: - De hadde satt 19 schæfere og pitbuller i samme bur. En tikkende bombe kalles det