Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Lyst til å kvitte deg med snusen for godt?   Foto: Terje Svaan

Lyst til å slutte? Her er ekspertens råd

Livsstil
Lyst til å slutte med tobakk, men usikker på hvordan du skal få det til?

Du har kanskje prøvd å slutte opptil flere ganger, men ikke lyktes. Å kvitte seg med snusen eller å stumpe røyken etter flere års bruk er ikke lett, men langt ifra umulig.

Metodene er også mange og forskjellige ifølge seniorforsker Karl Erik Lund ved avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet.

- Hos røykere er det først og fremst den høye helserisikoen som aktiverer slutteønsket, men også det sosiale stigma som følger med. Snus er ikke stigmatisert i samme grad, og medfører færre plager for andre. Dessuten er skadegraden ved snusbruk lavere. For snusbrukere er det først og fremst ønsket om å ta tilbake kontrollen og bryte avhengigheten som spiller inn – sammen med hensyn til økonomi og hygiene, sier Lund.

Seniorforsker Karl Erik Lund ved avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet.  Foto: FHI

Tips til snusslutt

Ifølge Lund konsumerer landets 650 000 snusbrukere i underkant av 3 000 tonn snus hvert år, noe som tilsvarer et årlig gjennomsnittlig forbruk på cirka 4,5 kg per snusbruker.

Han har flere tips til de som ønsker å kvitte seg med snusleppa for godt.

  • De viktigste suksessfaktorene for å slutte med snus er motivasjon og selvmestringsevne. Finn derfor ut hva som motiverer deg til å slutte (økonomi, forbilde, helse, hygiene, ta kontroll etc).
  • Bli bevisst på hvilke situasjoner som kan bli utfordrende (kaffepauser, forelesninger, fest etc), og legg løsningsplaner (være i aktivitet, drikk vann, spis frukt, spis pastiller, unngå mye alkohol etc.).
  • Utfordringene vil være både fysiske, psykiske og atferdsmessige. De fysiske abstinensplagene kan lindres med nikotintilførsel fra tyggegummi eller plaster – gjerne i kombinasjon. Ikke underdoser, men unngå alle former for nikotin hvis du er gravid eller hjertesyk.
  • Den atferdsmessige komponenten i avhengighetsfenomenet kan avlæres ved å bytte snusmerke inn mot sluttetidspunktet eller gå gradvis over til nikotinfri snus – såkalt urtesnus. Ulempen er at man da opprettholder vanen rent motorisk og sensorisk. Ved å fortsette å legge substitutter under leppa vil avlæringen gå langsommere enn ved å bryte tvert.
  • Last ned Slutta-appen fra Helsedirektoratet. Appen gir daglige motivasjonsmeldinger, og råd og tips om hvordan man klarer å slutte. Den beregner også fra dag til dag hvor mange kroner man sparer på å være tobakksfri.


Fire tips til røykeslutt

Etter 35 års erfaring innenfor forskning i tobakksadferd, har Lund også fire råd til dem som vil slutte med sigaretter.

  • Hvis du plutselig skulle få en innskytelse om å slutte – ikke la fravær av grundige forberedelser, motivasjonsoppbygging eller tilgang til hjelpemidler avholde deg fra å gjøre et forsøk. Følg øyeblikkets lyst. Mange erfarer at det vil være lettere enn antatt.
  • Ikke tilstreb å finne «den gyldne sluttemetode». Det finnes ingen riktig måte å slutte på. Veien er individuell, men det finnes mange gode tips på Helsedirektoratets hjemmeside.
  • Din mentale styrke betyr mer for din evne til å mestre et slutteforsøk enn hjelpen du får fra nikotinlegemidler. Vær forberedt på å gjøre mesteparten av jobben selv.
  • Hvis du sprekker – prøv igjen. Dersom du røyker, kan du motiveres deg selv med at for hvert år du utsetter røykesluttmetter 35 års alder, vil du i gjennomsnitt miste tre måneder av livet. Røykeslutt vil gi helsegevinst uansett hvilket alderstrinn det inntreffer på.