Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Hadde du valgt det sunneste alternativet om kaloriinnholdet sto på menyen?  Foto: Dmitri Ma / Shutterstock / NTB scanpix

Kalorimerking kan få oss til å bestille sunnere mat

Livsstil
En gjennomgang av flere studier viser at kalorimerking på restauranter kan bidra til å redusere overvekt i befolkningen.

Danske Kræftens Bekæmpelse har gjort en gjennomgang av 14 vitenskapelige studier fra 2014 til 2016. I en ny rapport kommer de med følgende konklusjon: Om vi står i hurtigmatkø, bestiller vi sunnere mat hvis vi kan se hvor mange kalorier det er i de ulike rettene. Det skriver forskning.no mandag.

– Vi er i en alvorlig situasjon der flere og flere av oss blir overvektige, og den utviklingen må vi snu. Rapporten viser at kalorimerking ved restauranter er et effektivt verktøy, sier Gitte Laub Hansen, som er prosjektleder i Kræftens Bekæmpelse. Organisasjonen jobber for å bekjempe kreft og er en stor pasientforening i Danmark.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet gjør sjokolade, godteri og brus dyrere

Stadig flere overvektige

I Norge har de fleste kvinner og menn overvekt eller fedme, ifølge Folkehelseinstituttet. Også rundt én av fire ungdommer har overvekt eller fedme i Norge.

Organisasjonen Kræftens Bekæmpelse er bekymret for økningen i Danmark, der nesten halvparten av den voksne befolkningen er overvektige, og 14 prosent er alvorlig overvektige. Overvekt er en av risikofaktorene for kreft. Gitte Laub Hansen sier at uten merking av mat kan det være vanskelig, også for erfarne ernæringsfysiologer, å vite hvor mange kalorier det er i hurtigmatretter.

LES OGSÅ: Ingvild Kristine (36) blogger for å hjelpe andre som ikke tåler gluten

Behov for mer kunnskap

Seniorforsker Anne Dahl Lassen fra DTU Fødevareinstituttet har lest rapporten.

– Rapporten kan skape en interessant diskusjon om matvaremerking. Det har blitt brukt i mange sammenhenger for å informere forbrukerne, og det kan ha betydning for hva folk kjøper, sier hun til Forskning.no.

Det er behov for mer kunnskap for å kunne fastslå effekten, mener seniorforskeren. En lignende forskningsgjennomgang fra 2016 viste nemlig mindre positive resultater, og konklusjonen den gang var at kalorimerking ikke fungerer.

SJEKK UT DETTE: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook