Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Har du vurdert å dra til barbershop? Les vår store barbertest! 
        
            (Foto: Terje Visnes)

Har du vurdert å dra til barbershop? Les vår store barbertest!  Foto: Terje Visnes

Vurdert barbering i salong? Vi har testet om det er verdt prisen

Livsstil
Ta barbering hjemme, eller er det verdt å unne seg en tur til proffene? Trd.bys testpanel har sjekket!

Movember er over, og karene i redaksjonen har vært hakket mer hårete enn vanlig den siste måneden. Derfor benyttet vi anledningen til å teste ulike barbershops i Trondheim!

Merk at noen av gutta gikk for «full treatment» med klipp av både skjegg og hår, men vurderingen er gjort av skjeggtrimmen - ikke hårklippen.

LES OGSÅ: Her er 7 tips for den aller beste barberingen

Edge Barbershop

Hvor: Carl Johans gate 12

Behandling: Haircut & beard

Pris: 800 kroner totalt, men 300 kroner for kun skjeggtrim

Testet av: Agne, redaksjonell utvikler


Med en gang jeg kom inn døra fikk jeg en veldig «barbershop feeling», med rutete gulv, biljardbord, og store gode ventestoler. Ser ikke stort til rot og det meste ser veldig bra ut, med god atmosfære og ikke for høy musikk.

Jeg kom litt tidlig så jeg satt og ventet noen minutter, men med en gang klokka ble to, tidspunktet for timen, var det min tur. Jeg skulle klippe både hår og skjegg, så barberen startet med håret og lurte på hvordan jeg ville ha det. Jeg forklarte simpelt «litt sånn hipster look med kort på sidene og langt på toppen».

Etter hvert ble jeg spurt om jeg ville ha noe drikke, og jeg takket ja til en kopp kaffe. Var ganske langt til bordet så var litt vanskelig å drikke kaffe, og følte jeg ikke kunne strekke meg så mye uten å forstyrre barberer.

LES OGSÅ: Movember Foundation: – Kampen er langt ifra over

Når han først begynte med skjegget var det en helt annen dans, med varme håndklær og ordentlig barberkniv. Jeg ble lagt bakover med et varmt håndkle over øynene og ble massert med forskjellige midler i skjegget. Dette var veldig behagelig, og det var like før jeg sovnet. Men det er også litt skummelt at noen driver med en kniv rundt halsen din uten av du ser noe som helst. Det var veldig lite med råd og snakk underveis, det var noen få kommentarer her og der, men ikke mye. Skjeggklippen føltes nesten som en spabehandling.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med resultatet!

Prisen på 800 kroner for både skjegg og hår er greit med tanke på hvordan resultatet ble. Jeg har ikke det jeg trenger hjemme for å få det til å se sånn ut, så da er denne prisen akseptabel for meg! Prisen for kun hår er 600 kroner og skjegg er 300 kroner.

Dra pilen fra side til side for å se forvandlingen til Agne!Espen Bakken


Agne før og etter!   Foto: Espen Bakken

 

Stein Saks Papir Frisør

Hvor: St. Olavs gate 9A

Behandling: Skjeggtrim

Pris: 250 kroner

Testet av: Bård, journalist

Jeg har hatt skjegg i en eller annen form i minst 15 år, uten å oppsøke barberer. I utgangspunktet har jeg ingen hang til et stort, figurklipt, stilisert skjegg. Vanligvis drar jeg over skjegget med en enkel skjeggtrimmer og stusser vekk noen hår i barten med saks, om den blir for lang. Hårklippen blir det også lenge mellom. Sånn sett er jeg neppe kjernekunden for barber-shopene. Men jeg slo til når tilbudet om testing kom seilende gjennom redaksjonslokalene.

Lokalene til Stein saks papir i St. Olavs gate er hyggelige nok, med gullbrune vegger og enkel innredning. Jeg blir møtt med et vennlig «hei» i det jeg kommer inn og slår meg ned i ventesofaen. Kaffe får jeg ikke, men som kontorist drikker jeg nok kaffe ellers om dagen. Radioen står på NRK Mp3. Ikke helt min musikkprofil, men lydnivået er ikke påtrengende. Jeg kommer fem minutter før avtalt time og venter i noen minutter før barbereren er klar.

Jeg setter meg i stolen. Vi får slått fast at dette er min debut i barbererstolen. Jeg kommer med et par små hint om at jeg vil ha det ganske streit, ikke noe outrert i stilen, og han svarer bekreftende. Det begynner med trimming av skjegget på siden, med maskin og kam. Så tar han på barberskum på kinnene, på haka og på halsen og finner frem kniven. Jeg lukker øynene og lar det stå til. Med stødig hånd skjærer han bort ansiktshåret. Han jobber raskt og effektivt, uten jovial småprat. I grunn ganske behagelig, synes jeg.

LES OGSÅ: - Vi lurte på hvorfor det var barteløp i Oslo, og ikke i bartebyen?

Til slutt stusser han barten og smører på en krem, en «maske», sier han, på kinn og panne, før han legger en varm klut over ansiktet. Den får ligge på noen minutter før han tørker det av. Behandlingen er over.

Jeg gir ingen føringer underveis, men føler meg trygg på fagmannen. Barbereren fastslår etterpå at skjeggveksten er litt tynn på sidene, så han trimmet bare lett der. Men han mener at jeg vil få et skikkelig skjegg hvis jeg lar det vokse under haka og tar en to-tre runder hos barbereren. Behandlingen varte i en halvtimes tid.

Jo da, det kommer en følelse av velvære i det jeg spaserer ut på gata. Det er godt å bli stelt litt med i ansiktet, og skjeggmessig ble det ryddigere og mindre rufsete. Om jevnlige barbershopbesøk er framtida for min del, er jeg ikke sikker på. Men resultatet ble klart mye bedre enn jeg makter selv med skjeggtrimmeren hjemme på badet. Og hvis du først skal bruke penger på skjegget ditt må dette være mye for pengene!

Dra pilen fra side til side for å se forvandlingen til Bård!Espen Bakken


Bård før og etter!  Foto: Espen Bakken

 

Barbers & Son

Hvor: Mercursenteret

Behandling: Skjeggklipp med barbering

Pris: 500 kroner

Testet av: Jonas, redaksjonell utvikler

Barbershop'enes Disney World, dette. Her er alt på plass. Det er brunt, maskulint og ryddig. Det lukter herresalong, stolene er gode, og musikken er variert og lav nok til å kunne føre en samtale med barbereren. Jeg hadde time klokken 14, og kom inn døra til salongen drøye kvarteret før oppsatt tid. Barbereren hilste vennlig, og sa at vi bare kunne sette i gang umiddelbart.

Etter å ha blitt henvist til barbererens stol ble jeg tilbudt kaffe, noe jeg takket ja til. Den kom kjapt, og smakte godt, men jeg hadde kanskje et minutt på å drikke den. Det tok nemlig ikke lenger tid før barbereren var klar til å sette i gang. Igor, barbereren, spurte umiddelbart om «vi har en plan». Jeg repliserte med at det er noe vi har, og forklarte kort hvordan jeg ville ha det.

Igor fremsto som en sikker og trygg fagmann som visste hva han holdt på med. Han brukte skarpe maskiner og kniver i et forsøk på å gjøre meg mer presentabel. Han spurte et par ganger underveis om han for eksempel skulle trimme bryn og området under underleppa. Ellers fulgte han bare kjøreplanen.

LES OGSÅ: Kjedelig skjegg? Ikke disse typene!

Han kom ikke med råd knyttet til akkurat min skjeggvekst, og ikke var han interessert i mersalg heller. Jeg måtte selv spørre om det var noen produkter jeg burde bruke, eller annet jeg burde tenke på. Han ga da anbefalinger på type produkter jeg burde bruke, men forsøkte ikke å pushe sine egne.

Jeg ble veldig fornøyd med både resultatet og selve behandlingen. Et høydepunkt er kanskje selve knivbarberingen. Det å først få ansiktet dekt med et varmt håndkle, for så å få en skikkelig tett barbering er skikkelig behagelig. 

Fem hundre kroner for en snau time behandling synes jeg er innafor. Resultatet er nok noen hakk hvassere enn det jeg får til hjemme til hverdags. Jeg kommer nok ikke til å legge inn hyppige besøk til barbereren, men utelukker ikke at dette kan gjentas en gang eller to i året.

Dra pilen fra side til side for å se forvandlingen til Jonas!Espen Bakken


Jonas før og etter!  Foto: Espen Bakken

 

Cowboys and Angels

Hvor: Thaulowkaia 4

Behandling: Ferrari hårklipp og skjegg

Pris: 1100 kroner totalt, men 650 kroner kun for skjeggtrim

Testet av: Børge, reportasjeleder

Cowboy and angels ved Thaulowkaia reklamerer med at du får oppleve en liten, intim og maskulin barber shop når du stikker innom. Det er en beskrivelse som passer bra.

Til tross for at journalisten ikke hadde fullført alle stegene for å reservere time på nett (brukerfeil), var det likevel rom i Herberget. Frisør og barberer Jacint Casanova – ikke et artistnavn – fikset med en gang en time, og lovet at jeg skulle bli nestemann i stolen etter at han hadde gjort seg ferdig med kunden som allerede satt der. Som sagt så gjort.

Lokalene er små, med tre frisørstoler og en egen stol med vask. Alt på et rom jeg vil anslå er på rundt 20 kvadratmeter. En stor vindusfasade mot Thaulowkaia sørger for at lokalene har godt med dagslys. Veggen på motsatt side er fylt med bilder og plakater med et uttrykk som denne journalisten ikke har kompetanse til å beskrive med andre ord en retro, svart hvitt og sepia. Det ser røft ut, og er ikke ulikt en del andre barber shops i byen. Selv om Casanova er alene i lokalene, blir hår på gulvet fra den forrige kunden raskt feid vekk, og lokalene fremstår som nye og rene. Katalansk popmusikk sørger for en avslappet stemning, og ventetiden mellom forrige kunde og meg gjøres kortest mulig.

LES OGSÅ: To skjønnhetstrender som herjer i sosiale medier

Så begynner selve håndverket. Jeg får raskt spørsmål om hvordan jeg ønsker å klippe meg. Jeg ber bare om at det må være kort på sidene og godt med hår igjen på toppen, og det leveres. Vi spøker oss gjennom seansen, der vi begge får oss noen gapskratter når vi begynner å diskutere Casanovas etternavn. Det har en annen klang her i Norge, enn det har i Barcelona. Dere skjønner resten.

Deretter til skjeggtrimmen. Her foreslår barberen kun en mindre stuss av selve skjegget. Litt mer form, litt kortere på sidene, og barbering rundt. Trimmingen skjer med maskin, og i løpet av kort tid har et bustet fuglereir blitt omformet til et moderne, veltrimmet skjegg. Barbereren er nøye med detaljene, noe denne journalisten setter stor pris på.

Barberingen av kinn og hals foregår med barberkniv. Av den sorten som skaper litt angst for undertegnede. Angsten er imidlertid uberettiget, og i løpet av 5-10 minutter er alle rester av tredagers ettervekst klinisk fjernet. Andre barber shops jeg har besøkt har benyttet varme, fuktige håndklær som nærmest legges som en maske over ansiktet og halsen før barberingen tar til. Dette gjøres ikke denne gangen. Personlig synes jeg det er en fordel, da jeg kan oppleve å få hele ansiktet og halsen dekket som litt klaustrofobisk.

LES OGSÅ: Vurdert brynstyling i Trondheim? Vi har testet om det er verdt prisen

Jeg spør til slutt om noen råd til både hår- og skjeggprodukter, og får gode svar. Det fører til at jeg kjøper både en skjeggolje, ny hårpomade og får med en kam på kjøpet.

Alt i alt var det en veldig god opplevelse å benytte Cowboys and angels, og Casanovas humør og humor gjør at den lille timen det tar å gjennomføre alt på ikke føles lang i det hele tatt. Man føler seg velkommen, og kvaliteten på arbeidet oppleves som veldig høyt. Det må også legges til at jeg sjelden har fått så mange kommentarer etter å ha vært hos en frisør/barberer, og det teller vel også (nesten) utelukkende i positiv retning.

Dra pilen fra side til side for å se forvandlingen til Børge!Espen Bakken


Børge før og etter!  Foto: Espen Bakken

SJEKK UT DETTE: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook