Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Presentasjonen av maten spiller en stor rolle, sier kjøkkensjef hos Graffi Grill og Bar, Jakin Høie. 

Presentasjonen av maten spiller en stor rolle, sier kjøkkensjef hos Graffi Grill og Bar, Jakin Høie. 

Sesongens heteste grilltips: - Folk blir dødsimponert over at du har funnet på det

Livsstil
Hvordan unngår man egentlig å oversteke kjøttet, og kan virkelig alt grilles?

Endelig er grillsesongen her! Et par dager med godvær har vi hatt, og flere skal det bli. Vi har snakket med kjøkkensjef hos Graffi Grill og Bar, Jakin Høie, og sikret oss noen gode grilltips til deg som vil ta grillingen til et høyere nivå for å imponere venner og familie.


Dette er matbloggernes jordbærfavoritter

Visste du at noen av landets aller største matbloggere kommer fra Trøndelag? Her finner du noen av deres tips til å piffe opp sommermaten.


Gjør mest mulig dagen før

Den tradisjonelle grillingen med grillpølser, koteletter og kanskje en flintstek er nok de fleste av oss kjent med, men etter en hel sesong kan det fort bli kjedelig for grillglade nordmenn. Høies desidert viktigste råd til hvordan å bli en bedre grillmester ligger i forberedelsene.

- Ha en plan så du ikke går deg vill i det du skal lage, og gjør mest mulig dagen i forveien.

Kjøtt kan forhåndsstekes, grønnsaker kan kuttes, og kjøleskapet kan få seg en solid opprydding. Når trd.by møter Høie har han gjort så å si alt klart dagen før. Alt som gjenstår er en siste piff på grillen.

- Jeg hadde noe kjøttdeig, så jeg laget chili con carne i går. Her har jeg lagt potetmos i bunnen og på siden. Det er kjempegodt sammen, og istedenfor å kaste maten går det an å ha litt ost på det og sette det på grillen under lokk. Med grillsmaken blir det nesten som en helt ny grillrett.

Gratinert chili con carne toppet med grillet biffkjøtt, tzatziki og grillet papaya.  

- Kok ihjel grønnsaker i ei gryte og gratiner det på grillen. Det blir som ei god gryte. Folk blir dødsimponert over at du har funnet på det, men det er så enkelt.


Får du i deg nok vann?

Du har sikkert hørt at du bør drikke et par liter vann om dagen, men er det egentlig nok, og kan man drikke for mye?


Grill frukt

Grilling av frukt er veldig lite gjort, men grillet ananas er veldig populært.

- Det er jo kjempegodt, men igjen - gjør forarbeid dagen før. Kutt ananas i gode store kuber og kok opp litt sukkerlake med litt chili og mynte. Ha oppi ananasen og la det trekke i ti minutter. La det stå kaldt til dagen etterpå. Da er det bare å grille den så får du en myk ananas med masse smak og grillsmak. Ikke la ananasen ligge på grillen for lenge, da blir den hard. Den skal kun ligge på grillen for litt varme og grillsmak.

Bort med den kjedelige salaten

Salat kan du også gjøre på mange forskjellige måter. Istedenfor den tradisjonelle, kjedelige salaten går det an å bruke mye mer. Rødbeter, grønnkål, reddiker, paprika, sitron og litt salt gjør seg til en enkel, men spennende, og ny vri på salaten. Hvis du dropper tzatzikien, kan du bruke rømmedressing eller det du foretrekker.

- Du kan ha dressing på siden eller blande i. Jeg synes det ser litt fresht ut når det blandes i. Scoop det over på et brett, det ser mye bedre ut enn i en salatbolle, sier Høie.

Bland inn dresssingen i salaten, og legg den på et brett sammen med resten av grillmaten. 

- Kan man grille salaten og?

- Det er å dra den litt langt, og er nok for spesielt interesserte, men det går an.


Disse avokado-oppskriftene får deg garantert til å sikle

Nei, vi blir aldri lei av avokado. Her har du fire smakfulle måter å spise denne superpopulære frukten på.


Unngå å oversteke kjøttet

Høie har grillet spareribs, noe du enkelt kan tilberede hjemme foran å kjøpe ferdig på butikken.

- Kok spareribsen i kraft. Jeg har hatt oppi litt soya, teriyaki, hvitløk og litt ingefær. La kjøttet trekke i cirka tre timer til det er mørt, så kan du grille det. Da blir det fantastisk godt.

Før du griller annen type kjøtt bør du alltid brune kjøttet i stekepannen først for å lukke kjøttet. Da unngår du mye veskeslipp og at blodet renner ned. Det er i disse tilfellene det oppstår fyr og flamme i grillen, og du får en dieselsmak som ikke er noe særlig.

Brun alltid kjøttet i stekepannen før du hiver det på grillen. 

Skal du grille kylling gjør du lurt i å snitte kyllingen til en sommerfugl, altså brette den ut. Da blir den jevnere i tykkelsen og du unngår at den ene enden blir overstekt, og den andre enden kanskje ikke helt gjennomstekt.

- Kylling rett på grillen tar veldig lang tid. Man skal være sikker så derfor oversteker man 95 prosent av gangene. Ta den i stekepanna inne, sett i ovnen på 160 grader i 8-9 min, så er det bare ut på grillen for siste finish, da blir den saftig og god.

- Er du ikke redd for at maten skal bli tørr når alt lages dagen før?

- Sånn som spareribs, når du har kokt det ferdig ligger det jo tildekt i plast, i saften sin over natta, så den blir ikke tørr. Ikke når du har kokt den sånn og den bare ligger og hviler og slapper av i sin egen veske. Da er det hvis du griller den alt for mye, og det er jo det som er meningen med at man gjør ting på forhånd. Man trenger ikke 20 minutter på grillen, kjøttet skal bare nedpå for å få fargen, og å trekke til seg litt smak.


Disse digge iskaffe-oppskriftene kan du kjøle deg ned med i sommer

La deg inspirere av den tidligere NM-vinnerens favoritt-drinker!


Maiskolber er grillfavoritt

Blant produktene i Coops egen grillserie Grill Perfekt, er maiskolber på toppen av salgslisten, foran både pølser og hamburgere.

– Vi er blitt et litt sunnere grillfolk, sier Andreas Strauman, butikksjef i Extra Tempe og fortsetter:

- Maiskolber er den perfekte grillmaten. Den er enkel å tilberede, enkel å spise og er populær hos både voksne og barn. Den opererer nok ofte som tilbehør ved siden av annen grillmat, men egner seg også veldig bra som forrett eller som erstatning for «ventepølsen».

Høie er enig i at maiskolber er en grillfavoritt, men at alle andre grønnsaker også kan grilles.

- Squash er kjempegodt å grille. Den tar til seg mye smak veldig fort, og er raskt å grille. Ha på litt olje, sitron og chili, og hiv på grillen. Det er friskt og godt sammen med den tunge grillmaten, sier Høie.


Disse deilige indiske oppskriftene lager du enkelt hjemme

Aarti Kapoor mener indisk mat ikke trenger å være sterk og eller tidkrevende. Slik lager du enkle indiske retter på eget kjøkken.


Legg opp maten

Istedenfor å ha kjøtt og tilbehør på forskjellige tallerkener anbefaler Høie å legge opp maten på ei fjøl eller et fint brett – sammen.

- Er litt av trikset når du inviterer til grilling å legge opp maten?

- Hva tror du gjestene dine hadde sagt om de hadde kommet til deg og du hadde slengt dette her på bordet? Ingen tvil om hvem som måtte ha grillet hver gang. Det skal så lite til. Litt forarbeid, ha en plan på hva du har lyst til å lage.

Dropp en separat tallerken til hver av rettene og legg opp all maten på et stort brett, sammen. 

- Hva gjør du når du ikke har gjort noe dagen før, og det plutselig blir godvær, slik som ofte kan skje i Trondheim?

- Panikkgrilling som vi liker å kalle det! Da har du ikke tiden til å forberede, nei. Da må man bare ta det man vet man liker. Og egentlig bare se hva du har, og hva du kan tenke deg å lage. Hvis det er sånn om å gjøre at det blir en hastesak, da er den der klassiske grillinga helt grei, egentlig. Da trenger man ikke stresse med å tenke at man må gjøre det og det og det, for da forsvinner jo grillinga.


Stian er norgesmester i drinkmiksing. Her er hans favoritt-sommerdrinker

Stian Wehus er norgesmester i å lage cocktails. Her får du hans fire beste oppskrifter til fruktige sommerdrinker.


Alt kan grilles

- Som Kiwi-Tina sier, kan alt grilles?

- Alt kan grilles. Det er ikke tull engang. Her er alt grillet. Her har jeg grillet brød, papaya, kjøtt og potetmosen og con carnen har til og med vært innom grillen. Alt ble laget i går, i dag trengs bare siste finish på grillen.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.