Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Feriepakker selges godt hos flere sexleketøysbutikker i Trondheim. 
    
      (Foto: Helene Mariusssen)

Feriepakker selges godt hos flere sexleketøysbutikker i Trondheim.  Foto: Helene Mariusssen

Disse sexleketøyene kjøper trøndere i sommer: - Det er en økning i kjøpet av produkter for menn

Livsstil
Fra vibrator til penisring: dette er trendene sexleketøybutikkene i Trondheim ser i sommer.
Siri Askim trives godt med å gi trøndere råd som kan forbedre sexlivet. 
    
      (Foto: Helene Mariussen)

Siri Askim trives godt med å gi trøndere råd som kan forbedre sexlivet.  Foto: Helene Mariussen

Siri Askim (26) er butikksjef på Kondomeriet, og har 1500-1800 kunder innom butikken i måneden. Hun forteller at det er mange som syns det er spennende å ta turen innom for å utforske eller oppgradere, og daglig hjelper hun folk å piffe opp sexlivet.

- Det er kjempehyggelig å hjelpe folk til å få et bedre sexliv, og finne ut hva som passer hver enkelt person. I denne jobben møter man mange folk i forskjellige livssituasjoner og aldre, sier hun.

LES OGSÅ: - Ikke ha sex på første date

Menn har blitt modigere

- Det har vært en økning i kjøpet av produkter for menn de to siste årene, og menn kommer oftere og spør om prostatapumpe og penisring. Tidligere har det vært tabu med prostatastimulering fordi det forbindes med homofili. Så lenge du skal berøre rumpa har mange hatt en tanke om at dette bare gjelder homofile, men stimulering av prostata er bra for både homofile og heterofile. Heldigvis har folk begynt å eksperimentere, det er mer åpenhet og forståelse rundt at menn også trenger stimulering, og det er mer akseptert å kjøpe leketøyene, sier Tom Ketil Krogstad, daglig leder ved Club4shop og Erotikk1 i Trondheim.

Penisringer er spesielt populært fordi det er mer fokus på utholdenhet og stimulering. Leketøyet hjelper begge parter ved disse punktene, så det blir mer pirring og stimulering for begge, mener Krogstad. Han forteller at butikken har et opplag på rundt 150 penisring-modeller.Kondomeriet har også merket at leketøy for gutter har blitt mer populær den siste tida. Både penisringer og "Verspanken" er på toppen av salgsstatistikken i sommer, og er et verktøy både par og single bruker.

Verspaken: På dette leketøyet for menn kan man justere trykket selv, og ta ut silikonputene for å legge i kaldt eller varmt vann, om man ønsker en annerledes opplevelse.  Foto: Helene mariussen

Vibratorer for kvinner står fortsatt høyt på lista blant kundene hos Kondomeriet, men den siste tida har mange utforsket et nytt leketøy tilpasset det kvinnelige kjønnsorganet.

- Dette er en "Womanizer". Den stimulerer med trykkbølger i stede for vibrasjon, og det er alle nervene rundt klitoris som stimuleres.

Womanizer  Foto: Helene mariussen

 

Populært med pakker

- Det mest populære nå i sommer er en pakke med flere produkter, som vibrator og glidemiddel. Den er litt mer harmløs å kjøpe for de som syns det er pinlig å kjøpe leketøy, fordi den allerede er håndplukket, sier Askim.

Hvorfor er det populært akkurat nå?

- Vesken appellerer til mange, og den virker ufarlig fordi man har alt i en bag og slipper å lete gjennom butikken. Dessuten ser den veldig delikat ut og kommer i mange farger. Det visuelle har veldig mye å si, og folk liker sterke farger. Dessuten er produkter som er vanntette alltid en slager, sier Askim.

I likhet med Kondomeriet merker Club4shop at mange er på utkikk etter pakker med produkter. Basert på ferietrenden har Club4shop funnet seg et nytt slagord for sesongen: «play on holiday», hvor de lager pakker tilpasset ferien. Tårdløse produkter er også i vinden om dagen.

- Det er flere folk som spør om spesiell stimulering, fordi folk er mer detaljorientert. Det kommer flere oppladbare leketøy på markedet, og det er en trend at folk spør om de trådløse, fjernstyrte produktene! Spesielt på sommeren når folk skal på ferie. Nå har både penisringer og vibratorer til og usb-tilkobinger, slik at man kan lade gjennom pc. Man kan også styre mange leketøy gjennom apper. Dette syns folk er spennende, sier Krogstad.

I 2016 utførte Sinfull.no en undersøkelse på leketøyene de solgte mest av til Norge, og hvor de ble sendt. Her kommer Trondheim på 13. plass på lista om Norges frekkeste kommune, hvor de påstår at folk i Trondheim bruker 1,84 ganger så mye på sexleketøy samenlignet med landsgjennomsnittet. De påstår også at Trondheim er Norges mest kinkye kommune, da nettbutikken selger mest pisker, håndjern og bind for øynene til trønderne. I likhet med Club4shop og Erotikk 1 har Sinfull også merket en økning i app-styrte leketøy til par. Tallene er basert på befolkningstall og de 100 000 siste ordrene i nettbutikken på tidspunktet undersøkelsen ble gjennomført.

Sexleketøy til par

- En av de største trendene blant våre kunder nå er parprodukter. Parene er stort sett aktive mennesker med tidsklemme, unger og mye jobb, så når sommeren kommer med mer fritid og tid til hverandre har man muligheten til å slå seg mer løs. Dermed ønsker folk å ha det mer moro sammen. Når folk har fri er det altså mer trøkk i butikken. Dette skjer ofte i høytider og ferier, inkludert jul og påske, sier Krogstad.

Cecilie Kjensli har skrevet boken "Orgasme fra Ah til Åh", driver blogg om sex og en nettbutikk, Cpunktet. Hun sier til KK.no at det er vanlig for par å bruke sexleketøy.

- Man bruker ikke sexleketøy sammen fordi den andre er utilstrekkelig, men fordi det gjør sexen mer leken. Undersøkelser viser faktisk at jenter i forhold hvor det er helt greit å bruke sexleketøy er de som er mest fornøyde med sexlivet sitt, og det er jo ikke så rart, for det sier noe om takhøyden i forholdet, sier Kjensli til KK.

LES OGSÅ: Bartender Tommy om utelivet i Trondheim: Slik bør du oppføre deg på byen

- Trendene varierer etter hva som fokuseres på i media.

Flere trender har vært tydelig de siste årene, som produktene til produsenten Fifthy Shades of Grey. Krogstad merker at sexleketøyene de bruker i filmen får økt popularitet når filmenen spilles på lerretet.

- Trendene varierer etter hva som fokuseres på i media. Da Fifthy Shades of Grey etablert seg på kino økte salget hos oss. Vi selger mange av Fifthy Shades- produktene, men også produkter i samme sjanger med annet navn. Vi har alltid hatt et stort utvalg innen BDSM-sjangeren, og dermed nytt godt av den trenden. Filmen har gjort det slik at noen som aldri ville besøkt butikken vår tidligere, nå kommer innom om de har sett filmene, sier Krogstad.

Sexologisk rådgiver Siril Jensen sier til KK.no at det er blitt mer akseptert å ha fetisjer, kanskje nettopp på grunn av den sekseulle eksponeringen vi opplever gjennom media, hvor det stadig blir vanligere å snakke om lyster, fetisj, fantasier og seksualitet.

– Når det gjelder dem som bare bruker slike ting for å piffe opp sexlivet, og ikke fordi de ha det, så tror jeg nok det har blitt en endring i hva som er vanlig. Det er nok mer greit å ha fetisjer i dag enn det var før i tiden, sier Jensen.

Hun påpeker at filmer som Fifthy Shades of Grey kan ha gjort SM og BDSM mer allment akseptert nå, i forhold til da sadomasochisme for bare noen år siden var sett på som en psykisk diagnose. Det var ikke før i 2010 at dette ble fjernet fra norske diagnoselister.

Uskyldige produkter

Folk har også sansen for småting, og mange må ta det steg for steg før man blir modig nok til å kjøpe et leketøy. Orgasmekrem er folk spesielt nysgjerrige på, sier Askim.

- Små produkter en inngang til å kjøpe mer avanserte produkter senere. Leppeprodukter ment for oralsex, som er designet som en lipgloss og inneholder samme ingredienser som orgasmekremen, er et godt eksempel. Den er laget som en lipgloss, og ser veldig uskyldig ut, sier Askim.

LES OGSÅ: Sommermaten som får deg til å sikle

Får mange morsomme spørsmål

Som butikksjef på Kondomeriet må man venne seg til alle mulige spørsmål og henvendelser.

- Vi får spørsmål om alt mulig. Ofte spør folk «hva er det beste dere har?». Det er jo vanskelig å svare på, men man lurer da ofte på hva det er mest trøkk i, sier Askim.

I noen tilfeller er det ikke alltid like lett å forstå hva kunden spør etter.

- Det er morsomt hva folk kaller produktene. En gang var det noen som spurte om vi hadde en skikkelig «durer». Han mente selvfølgelig vibrator. En annen gang kom en eldre trønder inn for å spørre etter «Kardonjg». Det var selvfølgelig trøndersk for kondom. Ellers er det noen som tror at man får en orgasme bare ved å smøre på orgasmekremen, men det får man altså ikke, sier hun.

LES MER: Dette krangler vi om i ferien - og slik unngår du det

Disse appene må du ha på ferie

For ni måneder siden satt Michael (24) i fengsel. Nå er han avdelingsleder