Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Slik gjør du veggismaten til en opplevelse

Livsstil
Trodde du at vegetarmat var kun for spesielt interesserte?

Vegetarmat er ikke lenger forbeholdt de mer alternative blant oss. Bønner og grønnsakssupper er hot, hot, hot.

- Vi har sett en stor utvikling av typen kunder som kommer inn gjennom døren her. Det er definitivt mer interesse for vegetarmat, forteller kokk, Christopher Guldberg Gulliksen, som er en av tre drivere ved Mat fra Hagen.

Og det er ikke bare den yngre generasjonen som er opptatt av miljø, dyrevelferd, bærekraft og helse. Trd.by er innom dagen etter utvidelsen av lokalet på Bakklandet, det samme er gjennomsnittstrondhjemmeren: ung, gammel, skjortekledd og hipsterskjegg. At det veganske spisestedet har doblet antallet sitteplasser og utvidet konseptet til to avdelinger med både take away og vegansk buffé er et tegn i tiden, trønderske ganer vil ha vegetarmat. Hos Hagen er den også kortreist.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med indisk mat

LES OGSÅ: Slik tar du de beste matbildene

Må være kortreist

- Vi er mer opptatt av kortreist enn økologisk. Vi bruker norske byggryn og grønnsaker fra Frosta, forteller Guldberg Gulliksen.

Og der har du trikset som rocker vegetarrettene: gode råvarer. Sleng på en god olje, smakfulle urter og en skvis sitron så er du langt på vei. Steker du grønnsakene riktig hever du nivået enda et hakk.

- Foruten smakene søtt, surt, salt og bittert har vi umami-smaken, som finnes blant annet i kjøtt. Den kan beskrives som fyldig og kjøttaktig.  Med grønnsaker kan man skape den ved å steke dem på høy temperatur, la de ligge i pannen til de sitter fast litt og har blitt karamellisert før man rører i pannen. Da vil man få en helt annen smaksopplevelse, forteller kokken.

LES OGSÅ: Nysgjerrig på de nye burgerstedene? Vår anmelder anbefaler disse

Gjør det enkelt

Synes du fortsatt det høres skummelt ut å legge byggryn mellom burgerbrødene og gulrøtter mellom lasagneplatene? Redd for at det ikke skal smake noe eller ikke bli mett? Start i det små og gjør det enkelt råder eksperten.

- Gjør det samme som du ville gjort om du skulle ha laget kjøtt- eller fiskeretter, bare bytt det ut med andre proteiner, som belgfrukter, bønner, linser, tofu eller tempeh. Så fyller du på med noe kornbasert eller andre karbohydrater og noe grønt, da har du et fullverdig måltid.

Kokken legger til at retter som gryter, lasagne og bakte rotgrønnsaker er enkle å starte med om man er fersk på plantemat. Klar for å prøve selv? Sjekk ut Mat fra Hagens egne oppskrifter nedenfor.

LES OGSÅ: Veggis? Denne grillmaten kan du spise

Eget matprogram

Hagen-gutta har lang erfaring med å spre gode smaksopplevelser. Siden oppstarten i 2014 har de holdt matkurs og events og deler også det glade grønne budskap på blant annet Snapchat og YouTube. På sistnevnte har de egen matvlogg hvor de lager mat krydret med en stor porsjon glimt i øyet og tilsvarende lite selvhøytidelighet. Det var nettopp krumspringene på YouTube som førte til at de ble spurt om å lage eget matprogram på Matkanalen.

- I programmet reiser vi rundt og lager mat med kule folk som inspirerer oss. Vi lager gjerne mat på uvante steder med enkle redskaper, forteller Christopher, og legger til at de gjør alt selv, både konseptutvikling, filming, produksjon og klipping.

Programmet, som heter Spis grønt, går på Matkanalen frem til høsten, men han kan allerede nå avsløre at de er i gang med å lage flere episoder.

LES OGSÅ: - Slik lager du byens beste pasta

LES OGSÅ: Synder du mot disse kaffetriksene?