Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Jennifer Lawrence har en tendens til å spille virkelig sterke, kvinnelige roller. 
        
            (Foto: AP)

Jennifer Lawrence har en tendens til å spille virkelig sterke, kvinnelige roller.  Foto: AP

Lyst på inspirasjon på Kvinnedagen? I disse 7 filmene rocka jentene hovedrollene

Livsstil
Psst... det er ikke utelukkende romantiske komedier. Vi lover at selv kjæresten vil digge disse filmene (og damene).

Lite å gjøre i dag? Hvorfor ikke feire Kvinnedagen med å se på en film med en dame som virkelig har guts?

Vi har snakket med Karoline Harstad Jensen (27) som har studert film på NTNU og nå jobber i Miso Film. Hun har anbefalt filmer som har kvinner som har guts til å gønne på - i tillegg til at vi har hentet noen skikkelige «girlpower»-filmer fra Trd.bys Strømmeguide.


Joy (2015)
Regi:
David O. Russel
Sjanger: Drama

Oscar-vinner Jennifer Lawrence portretterer i denne filmen entreprenøren og businesskvinnen Joy Mangano - kvinnen som fant opp en nyere og mer praktisk versjon av moppen, kalt Miracle Mop. Med et fantastisk pågangsmot og en evne til å reise seg etter nederlag er dette en spesielt inspirerende historie.

- Jennifer Lawrence er en fantastisk skuespiller! Joy går sin egen vei og har store visjoner. Hun har skikkelig stå-på vilje og gir seg virkelig ikke. Sånne damer liker jeg, sier Harstad Jensen.

LES OGSÅ: Disse 10 seriene er på topp i TrondheimKill Bill: Volume 1 (2003)
Regi: Quentin Tarantino
Sjanger: Action, Thriller

Uma Thurman spiller leiemorderen «The Bride» som forsøker å slutte, gifte seg og få et normalt liv. Hennes tidligere sjef og kolleger synes derimot ikke noe om oppsigelsen og myrder henne, hennes ufødte barn, vordende mann og resten av brudefølget. Tror de!

«The Bride» er ute etter hevn, og man kan trygt si at hun skyr ingen midler.

LES OGSÅ: 11 grunner til at Trondheim er bedre enn OsloThe Devil Wears Prada (2006)
Regi: David Frankel
Sjanger: Komedie, Drama

Nyutdannede Andrea Sachs (Anne Hathaway) drømmer om å jobbe som seriøs journalist i New York, men ender istedenfor opp som personlig assistent for Miranda Priestly (Meryl Streep) – den mektige og hensynsløse sjefsredaktøren for motebladet Runway. For å gjøre fremskritt på jobb må Andrea sette Miranda framfor alt annet, og Andrea blir stilt overfor en rekke tøffe valg.

- Denne filmen har jeg sikkert sett 10 ganger! Andrea utvikler seg fra å være en usikker jente til å bli en sterk kvinne. Der er så gøy å se hvor hardt hun jobber for å gjøre det bra og få tak i drømmejobben. De gangene jeg har sett den får jeg et kick og blir inspirert til å gjøre det samme,
sier Harstad Jensen.

LES OGSÅ: Denne appen rykket opp på topplister over natten - men vil den ta over for Instagram?Erin Brockovich (2000)
Regi: Steven Soderbergh
Sjanger: Biografi, drama

Filmen handler om advokatsekretæren Erin Brockovichs kamp mot et energikonsert. Hun finner ut at en hel by har blitt syke grunnet forgiftning fra forurenset grunnvann. Hun overbeviser innbyggerne til å gå til kamp, og ender opp med å lede den største private erstatningssaken i USAs historie.

LES OGSÅ: 8 på gata: Hvem betaler den romantiske middagen?


The Hunger Games (2012)
Regi:
Gary Ross
Sjanger: Drama, Science Fiction, Action

Kanskje det er tid for et aldri så lite Hunger Games-maraton? I den første filmen møter vi seksten år gamle Karniss Everdeen ( Jennifer Lawrence), en jente fra Distrikt 12 som melder seg som frivillig til «Dødslekene» for å beskytte sin lillesøster.

LES OGSÅ: «Traktorpikene» Ine og Thrine lager egne arbeidsklær for kvinner


Mulan (1998)
Regi: Tony Bancroft, Barry Cook
Sjanger: Animasjon, Eventyr, Action

Med inspirasjon fra et gammelt kinesisk sagn ble disneyfilmen om ungpiken Mulan laget. Når hennes far blir kalt inn til krig mot de grusomme hunerne velger hun å utgi seg for å være en gutt for å ta hans plass. Hennes forfedre prøver å forhindre dette med å sende den lille dragen Mushu for å hente henne hjem. Mushu ser seg nødt til å endre taktikk når han oppdager at Mulan ikke kan overtales, og hjelper henne så i forberedelsene til krigen. Denne familiefilmen viser en ekte kvinnelig actionhelt! Mulan kommer også som spillefilm i 2018.

- Dette var min favorittfilm da jeg var liten! Mulan er så tøff. Hun lever i et samfunn der kvinner ikke får dra i krig, men vil gjøre alt for å redde sin far. Og det viser seg at hun blir den som redder hele Kina! Det blir ikke tatt godt i mot når det avsløres at hun er jente, men når hun viser hva hun er god for får hun til slutt den respekten hun fortjener,
sier Harstad Jensen.

LES OGSÅ: Seksuell trakassering er like vanlig på jobb som ute på byen
 

Juno (2007)
Regi: Jason Reitman
Genre: Drama, romantikk, komedie

Ellen Page har hovedrollen i dramakomedien som en rappkjeftet tenåring som konfronteres med en uventet graviditet. Michael Cera, Jennifer Garner og Jason Bateman medvirker også.

Her er det ingen rabiate foreldre som skaper et stort drama ut av det. Og vi møter en vordende mor som tar den voksende magen med fatning.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no

Deler av artikkelen er tidligere publisert hos Trd.by, med deles til glede for nye lesere.