Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Katrine Larsåsen (26) skriver seg ut av psykisk sykdom. 
        
            (Foto: Michelle Bjellmo)

Katrine Larsåsen (26) skriver seg ut av psykisk sykdom.  Foto: Michelle Bjellmo

Katrine (26) vil knuse tabuer om psykisk sykdom

Livsstil
Katrine Larsåsen (26) sliter selv med psykisk sykdom, og nå vil hun skrive om sin egen sykdom slik at andre folk kan se hvordan det kan være.

- Det er nok utrolig mange som sliter, men som aldri sier det til noen. Kanskje ikke seg selv engang, sier Katrine Larsåsen (26).

Hun flyttet til Trondheim for å studere, men har nå tatt en pause fra studiene på for å hjelpe seg selv. Uroen hun tidligere tok ut i ekstrem trening roet seg, men Katrine selv fikk ikke roen.

Lik trd.by på Facebook

- Jeg slet med å få kontakt med mine egne følelser, og brukte trening som en form for kontroll. Det førte over tid til at jeg holdt meg for meg selv og fant på unnskyldninger for og ikke være med venner. Jeg var redd for å møte folk og klarte ikke å forholde meg til verken min eller andres følelser, forteller Katrine.

Har du lest historien om Aliina? Hun levde med intense smerter i 10 år. Så kom stomiposen «Illu» til verden.

- Enklere å bli frisk med åpenhet

Hun gikk i alt fem år uten å få riktig behandling, men i fjor løsnet det. Siden den gang har hun gått jevnlig til psykolog, og sakte har hun nå fått kontakt med følelsene sine igjen. Og som en del av sin egen terapi og for å hjelpe andre har hun valgt å åpne opp.

- Jeg har startet en blogg og en egen Facebook-side som heter «Åpenhet». For å gi min egen sykdom et sted, og kanskje mest for at andre skal se hvordan det kan være. Det er mye enklere å bli frisk om man snakker om det. Når man er psykisk syk er det lett å få tunnelsyn på egen sykdom, fordi man ikke inkluderer de rundt, mener Larsåsen.

Hun kan kjenne seg igjen i det presset unge i dag pålegges, som har blitt omtalt mye i media den siste tiden. Kroppspress, prestasjonspress og egne forventninger.

- Man skal liksom få til alt som ung i dag. Men det er jo mange av oss som ikke gjør det. Og da blir det en skam i samfunnet å si det høyt. Håpet er at noen som leser hva jeg skriver skjønner at de ikke er alene, og at det er slett ikke noe galt i og ikke kunne takle alt livet bringer med seg.

Også til pårørende

Hun håper også å nå fram til pårørende av mennesker som sliter psykisk.

- Kanskje mine ord får noen til å forstå noen som står de nær? Det er utrolig mange psykisk syke som ikke snakker, mener hun.

Selv er hun nå på bedringens vei, og er ikke i tvil om at hennes åpenhet er med på å gjøre dagene lettere.

- Jeg blir stadig bedre, og tør å kaste meg i ting jeg aldri ville gjort før. Jeg er også helt hundre prosent sikker på at jeg kommer til å bli frisk igjen. Og det å innse det, og tro på det, er i seg selv stort.

En annen tøff jente i Trondheim er Drea Karlsen. Les saken om henne her: - Ja, jeg har bipolar lidelse, og det går bra