Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Gjør du disse «Instagram-øvelsene» på trening? PT-ene er uenige om effekten

Trening
Har du sett treningsvideoer som trender på Instagram med hashtagen #bootyworkout? Fitness-profiler er sterkt uenig om disse øvelsene virkelig har noen effekt.

Personlig trener Julie Rafoss (27) reagerer på flere treningsprofiler på Instagram, som hun mener vranglærer følgere.   Foto: Damares Stenbakk

– Jeg reagerer på at visse varianter av øvelser på Instagram ikke gir mening. Det synes jeg er irriterende. Jeg tenker at man heller kunne gjort det på en annen måte og fått mer ut av det, sier personlig trener Julie Rafoss (27) til KRSby.

Per dags dato er det 375 millioner innlegg bare under hashtagen #bootyworkout på Instagram.

Julie Rafoss ser daglig Instagram-kontoer som hun mener viser øvelser feil eller gir tips som ser kule ut på bilder eller videoer, men som hun mener ikke gir noe optimal gevinst til treningsøkten.


Stemmer det egentlig at du er godt trent hvis du har lav hvilepuls?

− Mange idrettsutøvere har veldig lav hvilepuls, men det betyr ikke at lav hvilepuls i seg selv betyr at du har god kondisjon, sier professor ved Norges idrettshøgskole.


Frustrert over disse øvelsene

Rafoss er kostholdsveileder og personlig trener hos Trimmeriet Vennesla og Shapes Fitness Østsia i Sørlandsparken. Hun lar seg irritere av treningstrenden på Instagram og mener flere profiler deler slikt innhold for å få økt følgerskare på sosiale medier.

– Og det er ikke alltid enkeltpersoner, men heller kontoer som heter «bootyworkout» eller «fitbody» hvor det er flere fine damer som legger ut videoer. Såkalte «fitspiration»-kontoer, legger hun til.

Julie Rafoss (27) har utdannelse fra Akademiet for personlig trening i Oslo. Nå jobber hun som kostholdsveileder og personlig trener hos Trimmeriet Vennesla og Shapes Fitness Østsia i Kristiansand.  Foto: Damares Stenbakk

Øvelser som går igjen som Julie Rafoss mener flere gjør feil og har sett seg lei av er: knebøy med kabel, bulgarsk utfall med vektskive, og push-up med vektskive.

– Jeg synes det er frustrerende når folk finner øvelser og tips på Instagram-kontoer til sine største forbilder og gjør som dem, uten å vite hvorfor og heller ikke helt hvordan.

– Men du legger selv ut egne treningsøkter på din personlige Instagram-konto?

– Siden jeg ikke har tid til å trene så mye har jeg lite tid til «tull» og fokuserer kun på effektive øvelser, som er fornuftige og gir meg utbytte av tiden min. Kanskje litt bastant å si, men rent fysiologisk og med tanke på biomekanikk så kan markløft, knebøy og fornuftige varianter av disse sjeldent bli feil, mener Rafoss.


A- eller B-menneske? Det kan påvirke hvor mye du rører på deg

Kan utgjøre en forskjell tilsvarende en gåtur på opptil 30 minutter.


Maren Erdvik: – Tullete å diskutere

Personlig trener og utdannet sykepleier, Maren Erdvik, er uenig med Julie Rafoss når det kommer til #bootyworkout-øvelsene.

Personlig trener Maren Erdvik (30) er treningsblogger og instruktør hos Spicheren treningssenter. I tillegg er hun utdannet sykepleier og ernæringsrådgiver.  Foto: Damares StenbakkHun mener all aktivitet, som får folk opp av sofaen, har en positiv effekt.

– I korte trekk så mener jeg at hvis disse øvelsene som treningsprofilene og influensere legger ut faktisk får folk opp fra sofaen og i bevegelse, så er det utrolig bra.

Erdvik legger til at det er unødvendig å diskutere om treningsøvelsene er fullstendig optimale, så lenge det kan føre til at flere blir inspirert til å holde seg i aktivitet.

– Det blir tullete å diskutere om øvelsene er 100 % optimale og de aller mest effektive, når målet for de aller fleste er å være mer fysisk aktive og vinne over dørstokkmila. Hovedbudskapet mitt er at alle motiveres av ulike ting og hvis «fancy», morsomme eller litt annerledes øvelser kan motivere til å faktisk dra på trening, så er jo det helt gull, forklarer hun.


Denne treningen burde være obligatorisk, mener forskere

Forskerne anbefaler at treningen er obligatorisk og strukturert - hvis ikke blir det bare de som allerede er i form, som dukker opp.


Kan være konsekvenser

Om du har et dårlig utgangspunkt eller har helsemessige utfordringer, kan konsekvensene av å trene feil over lengre tid i verste fall bli skadelig, mener Julie Rafoss.

Magnus Ask Mikkelsen er fysioterapeut hos Sørlandet fysikalske institutt og klinikk Andøya. Han har tilleggsutdannelse innen ernæring og idrettsvitenskap fra Universitetet i Agder og Norges idrettshøgskole, og retter seg spesielt mot idrettsskader.

Ask Mikkelsen påpeker at man er mer utsatt for skader og overbelastning om man ikke prioriterer restitusjon og kosthold som en del av treningsplanen.

Magnus Ask Mikkelsen, fysioterapeut hos Sørlandet fysikalske institutt i Markens og klinikk Andøya i Vågsbygd.  Foto: Privat

– Det skal veldig mye til å gjøre noe galt eller farlig. Men mange glemmer at kosthold og restitusjon er en veldig viktig del av treningen og at hvis man slurver mye på disse områdene kan man i stedet for å bygge opp kroppen, bryte den ned over tid og man er mer utsatt for skader og overbelastning, forklarer Magnus Ask Mikkelsen til KRSby.

Selv har ikke Ask Mikkelsen fått med seg trenden på Instagram, men anbefaler likevel alltid å forhøre seg med profesjonelle innen idrettsmedisin om det er noe man er usikker på – og ikke stole blindt på usertifiserte Instagram-personligheter.

– Jeg er i utgangspunktet positivt til alt som motiverer til fysisk aktivitet. Men har man ambisjoner med treningen anbefaler jeg likevel å forhøre seg med noen med relevant utdannelse og ikke stole blindt på hva man finner på diverse sosiale medier, understreker han.

Nedenfor viser personlig trener Julie Rafoss tre treningsøvelser hun personlig mener flere gjør feil på Instagram – og gir forslag til hvordan hun selv mener øvelsene kan gjøres, for å bli mer effektiv.Knebøy med kabel

– Når du utfører knebøy med kabel hvor du står langt unna kabelen, gjør det at du må konsentrerer deg mer om å holde balansen og holde deg oppreist, framfor å utvikle kraft. Dette blir ikke optimalt dersom man ønsker maksimalt utbytte av øvelsen, hevder Julie Rafoss.

Rafoss oppfordrer ikke til å stå slik når du tar knebøy med kabel. Dette gjør at overkroppen dras framover, noe som gjør at du ikke får noe ut av øvelsen, mener hun.  Foto: Damares Stenbakk

– Man blir ganske dratt forover i denne øvelsen om man gjør den feil og ikke passer på ryggen. Kan dette påføre noen skader i ryggområdet om man ikke holder posituren godt nok?

– Det er ingen bevegelse i seg selv som kan lage skade, alt avhenger av forutsetningene dine, mener Rafoss.

Julie Rafoss mener at du bør ha kabelen inntil brystet for at du skal få utbytte av øvelsen.  Foto: Damares Stenbakk

Julie Rafoss mener selv at den riktige måten å utføre øvelsen, er å holde kabelen inntil brystet, før du går ned i knebøy.

– Når du holder kabelen inntil kroppen og kabelen går rett ned så bruker du krefter og får mer ut av øvelsen. Da har du bedre muligheter til å trene med høyere belastning. Istedenfor å gå lenger bak og bli dratt framover, mener hun.


Trener du ofte? Det kan bli for mye, ifølge forskning

Alle vet at trening er sunt. Men til og med trening kan det bli for mye av, skal vi tro forskere.


Bulgarsk utfall – med en fot på vektskive

– Jeg ser flere som ikke går helt ned med kneet i bakken når de gjør denne varianten av bulgarsk utfall. Går du ikke helt ned mister du hele effekten med å ha fremre fot opphevet med vektskive, hevder Rafoss.

Rafoss hevder du kan få mer utbytte av bulgarsk utfall med vektskive, om du går helt ned med kneet i bakken. Går du ikke går helt ned får du heller ingen gevinst under treninga, mener hun.  Foto: Damares Stenbakk

Rafoss mener selv at hele poenget med denne øvelsen, er den skal bli tyngre og mer effektiv med vektsktive.

– Bulgarsk utfall er fin når du bruker noe som opphever øvelsen for å komme lenger ned, men da må du helt ned med kneet i bakken. Poenget med å oppheve noe er å få lengre bevegelsesbane. Hvis ikke du går helt ned mister du hele poenget med opphevingen, mener hun.

Rafoss hevder flere gjøre push-up med hendene på vektskive feil. Om du ikke går helt ned med brystet i bakken, bør du droppe øvelsen og heller gjøre vanlig push-up, mener hun.  Foto: Damares Stenbakk

Push-ups med hendene på vektskive

– Gjør du en opphevet push-up må du gå helt ned med brystet i bakken for å få noe effekt. Hvis ikke, er det ikke vits å være opphevet med vektskivene. Da bør du heller konsentrere deg om å utføre vanlig push-up isteden, hevder Julie Rafoss.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.