Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Disse toppturene er bare tre timer unna Trondheim

Trening
Over gjennomsnittet glad i natur, tur og fjell? Da kan vi anbefale disse fem toppturene.

  Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Toppturer på ski kan få det til å krible i magen av spenning. Har du riktig utstyr og nok kunnskap om skred og vinteroverlevelse, finnes det flere eventyr like utenfor døra. Vi har funnet fem turer som passer både deg som er helt fersk og de som har vært ute opp til flere vinternetter før.


Gråkallen - for de ferskeste

Høyde: 552 moh.

Sted: Trondheim

Reisetid: Busstur på 30 minutter

  Foto: Vegard Eggen

Slik kommer du dit: Normalt sett kan du ta buss 26 fra sentrum til Skistua, men under koronasituasjonen er denne ruta innstilt. Du kan enten ta buss 11 fra sentrum og hoppe av på Byåsen butikksenter (da blir det litt over en times gange herfra til Skistua) eller du kan ta bilen og parkere på enten Storsvingen eller Henriksåsen.

Slik går du: For de aller ferskeste, og de som ikke bryr seg så mye om høydemetere, er Gråkallen en populær topptur. Du starter fra Skistua, og går opp på toppen. Kjører du ned i nordøstlig retning mot Kobberdammen, møter du 210 høydemetere på vei ned. Her kan du rekke mange turer på en dag, og bli rå på fellefikling.

Raudfjellet – kosetur med praktutsikt

Høyde: 950 moh.

Sted: Rindal / nordre Trollheimen

Reisetid: 1 time og 50 minutter

  Foto: NTB ScanpixSlik kommer du dit: Fra Rindal sentrum kjører du fylkesveien østover Romundstadbygda. Etter omtrent 10 minutter tar du til høyre til bomvei merket “Hølstoen”. 2 km inn her finnes vinterparkeringen på Skavlia. Her kan du også betale med kort.

Slik går du: Herfra er det rundt 490 meter stigning til Raudfjellet. Du kan enten gå rett på opp nordsiden, eller snike deg rundt i sørvestlig retning. Turen er ikke lang, bare snaue 4 kilometer fra parkeringsplassen. Likevel: de siste 300 høydemeterne kommer fra og med 1.5 km nord for toppen, så det er noe å bryne seg på.

Tips: For de mer eventyrlystne som klarer å gå 4 mil på ski i løpet av en dag, er det verdt å prøve Rindhatten rundt.

Storhornet – mindre krevende tur med 900 meter nedkjøring

Høyde: 1589 moh.

Sted: Oppdal

Reisetid: 2 timer

  Foto: Stein Bjøru

Slik kommer du dit: Kjør ned E6 til Oppdal , og ta deretter av på riksvei 70, kjør ned her i 10 minutter.

Slik går du: Nå står du ved foten av Storhornet. Her bærer det rett opp nordvestsiden av fjellet. På toppen står det en steinhytte der man kan spise lunsj, ordne ski og skifte klær før det går ned samme veien du kom fra. Kanskje rekker du hele to turer i løpet av dagen?

Okla – tilpass vanskelighetsgraden selv

Høyde: 1580 moh.

Sted: Storlidalen

Reisetid: 2.5 time

  Foto: Richard Sagen

Slik kommer du dit: Litt lenger kjøring fra Storhornet ned riksvei 70. Ta deretter av til Fylkesvei 551 opp Storlidalen.

Slik går du:

  1. Parker på Dalen vinterparkering, ved østenden av Dalsvatnet. Her er det ikke veldig bratt stigning opp, siden du først går litt nordøst, deretter langs ryggen. Du kan renne tilbake samme vei du kom fra. For de som liker mer fart, anbefales det å renne direkte ned sørvest til Haugen gård.
  2. Parker på Haugen gård vinterparkering, og gå direkte opp på Okla. Her er det 1000 meter stigning fordelt på 3 km. Du vil kjenne det godt i beina. Herfra går det raskere, og du vil få samme nedkjøringsmuligheter som fra Dalen.
  3. Parker på Storli, og gå opp ryggen østover. Denne veien går klar av skredfarlige områder. Litt avhengig av hvor langt du vil gå inn, er dette en tur på ca. 1,5 - 2 mil tur/retur med minst 1000 høydemeter stigning. Vil du utfordre deg selv litt ekstra, kan du gå helt ned til Langgodsætra i øst ved Gjevillvatnet. Turen er ca. 1,5 mil en vei. Ulempen er at bilen står parkert på andre siden av fjellet.

Snøhetta – for de barskeste

Høyde: 2286 moh.
Sted: Dovre
Reisetid: 2,5 time

  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Slik kommer du dit: Kjør inn til Hjerkinn på E6. Med reisetid på 2,5 time vil en topptur til Snøhetta ta hele dagen, men er du over gjennomsnittet glad i toppturer er det så absolutt verdt det.

Slik går du: Vanligvis går det buss fra Hjerkinn om sommeren, men på denne tiden av åretmå du gå hele veien selv. Stigningen inn er jevn og fin, og du unngår skredfarlige områder.

Turen er omtrent 2 mil en vei, og på denne tiden av året er det som regel synonymt med overnatting. Med 3 km/t snittfart vil du fort spise opp 7-8 timer med dagslys. Likevel egner turen seg best nå, fordi du får muligheten til å sove ute.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no

Denne saken er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.