Hei du som bæsjer i Bymarka! Dette bør du gjøre, ifølge tureksperten

Aktuelt
Dette er rett og slett en drittsak.

[sticky]

Mange oppsøkte badestedene i Trondheim i finværet 3. juni 2021. Her fra Lianvatnet klokken 19.00.  Foto: Christine Schefte

Er du glad i Bymarka, og er du kanskje en av de mange nyfrelste friluftsmenneskene som oppdager utelivet på alvor for første gang?

  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Har du brukt finværsdagene til overnatting, enten i telt eller hengekøye?

Har du gjort bimelim og bomelom, nummer én og nummer to - ute?

  Foto: Privat

- Vi er litt rysta over at det ligger brukt papir overalt. Det er ikke antydning til forsøk på å skjule det, papiret henger gjerne i trær og busker. Det er nesten litt fascinerende, sier Kjersti Braathen.

Trondheim 9. oktober 2017  Kobberdammen med Gråkallen, Gråkallen vinterpark. Bymarka Dette bildet er JPG og er IKKE justert med tanke på lys, farger og skarphet. Bildet må justeres før bruk. Originalfil (RAW) ligger på Prod_SVM01 U:TV TV_felles FLYFOTO oktober 2017. I denne mappen finnes også varianter av bildet, dvs. andre deler/utsnitt av samme området som dette bildet viser. Foto: Morten Antonsen  Foto: Morten Antonsen

Kjersti var på søndagstur rundt Kobberdammen med barna, på jakt etter orienteringsposter. Hun sier at avføring og brukt dopapir er et kjempeproblem - ikke bare der, men «overalt» i marka. Nederst i saken får du gode tips for den «perfekte» doturen ute!

  Foto: Kjersti Braathen

- Jeg tror det handler om uvitenhet Mange tror at dopapir brytes ned veldig fort, men det vises lenge. Mengden har også noe å si. Det er lett å koble dette opp mot at bruken av Bymarka har eksplodert, og at det ikke er alle som er vant til å være så mye ute på tur.

  Foto: Skjermdump Facebook

Etter turen postet Kjersti et innlegg på Facebook-gruppa «Bymarka i Trondheim», som har over 21 000 medlemmer. Der har hun fått over 700 tomler opp og 50 kommentarer. Du kan lese innlegget på Midtnorsk debatt.

- Det er første gang jeg skriver noe offentlig på denne måten, men tilbakemeldingene har kun vært positive. Det er tydelig at dette er noe mange ser og synes er et problem.

TROLLHEIMEN: SPREK: Blåhøa fra Gjevillvasshytta. SPEK dro på topptur med Johan Solberg og DNT/TT til Blåhøa i Trollheimen. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665  Foto: Richard Sagen Adresseavisen

Også Trondhjem Turistforening har merket seg den økte doproblematikken i marka, og det gjelder i hele landet. De har sett en eksplosjon av friluftsaktivitet de siste årene, og ikke minst under pandemien.

  Foto: Mariann Dybdahl

- Økt bruk av naturen er helt suverent, men det fører helt klart med seg utfordringer. For mange nybegynnere er det ikke doturen de tenker på først når de pakker sekken. Det er mobilen og hengekøya, sier Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening.

- Du vil at plassen skal være like hyggelig som om du skal komme tilbake og bo der selv en gang. Ta med en spade, skjær opp en liten grop, og legg torva godt over etterpå og tråkk nedpå sånn at det blir tett. Papiret fyrer du på om det er vinter, nå tar du med hjem i en pose. Tenker vi det, klarer vi å ta vare på naturen.

Test av badetemperaturer på badesteder i Trondheim her fra Kobberdammen  Foto: Vegard Eggen

Selv kommer turvante Kjersti med følgende råd til deg som må gjøre ditt fornødne ute på tur:

Må du tisse, trenger du ikke tørke deg (lufttørk, tenk over livet og nyt fuglesangen imens).

Må du bæsje, ikke bruk våtservietter (du bruker jo ikke det hjemme heller). Dopapiret du bruker, tar du med deg hjem igjen.

Ta med egen håndsprit, hvis ikke er mose en suveren vaskeklut.

Hundeposer brukes for å plukke opp etter firbente, men kan fint også brukes til å plukke opp etter mennesker.

[/sticky]