Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Ina Hauk er leder for Trondheim Pride 2020. I år oppfordrer de folk til å være skeive der de er.   Foto: Synne Mauseth

Dagen etter at Ina hengte opp plakatene i Midtbyen, var de revet ned: - Vi er ikke overrasket

Aktuelt
Ina Hauk mener at slike hendelser er mye av grunnen til at de fortsetter å kjempe.

I forrige uke hang hun og resten av styret opp plakater rundt omkring i Trondheim. Morgenen etterpå fikk de et klart signal om at de ikke var velkommen. På en av plassene i Midtbyen var plakaten revet opp i småbiter og strødd utover fortauet.

– Plakater om dansefestivaler og andre kulturarrangementer fikk være i fred. Vil blir selvfølgelig skuffa, sure og lei oss, men heller ikke overrasket. Dette er mye av grunnen til at vi fortsetter å kjempe, sier Ina.


Sophia og Ivar åpner nettbutikk fra Trondheim: - Vi vil at dette skal bli Norges største

«Krisepakka» hjalp Trondheimsbutikken Prisløs til å etablere nettbutikk.


Blir provosert

Fredag 4. september er det duket for Trondheim Pride 2020. Festivalen strekker seg over ti dager, og i år er Ina leder for første gang. Etter å ha blitt provosert på et Pride-arrangement for noen år siden, etter at en stortingspolitiker brukte plattformen til å snakke partipolitikk, søkte Ina seg inn i styret.

– Det var en negativ og sint søknad, men jeg endte opp med å bli tatt opp likevel, sier Ina og ler.

Ofte må hun bli provosert før hun begynner å engasjere seg i noe, forklarer 30-åringen. Hun studerer sosialantropologi, og skrev bachelorgrad om maskulin dominans innenfor ølkulturen i Norge.

Ina Hauk studerer sosialantropologi og har skrevet bachelorgrad om maskulin dominans innenfor ølkulturen i Norge. Nå skriver hun mastergrad om kroppshår.   Foto: Synne Mauseth

– Mange ser på øl som en «guttating» og spør om å få en stout og en «dameøl» i baren. Det provoserer meg, forklarer hun.

Slik føler hun det også rundt kroppshår – som Ina nå skriver en mastergrad om.

– En dame med hår under armene på Instagram får drapstrusler, og rosa barberhøvler koster fem ganger så mye som svarte. Slik kan vi ikke ha det.


Husker du denne? Nå er den 20 år gammel

Faren er stor for at du kommer til å føle deg gammel nå.


Kommer ut hver dag

Hendelsen i forrige uke, hvor noen røsket ned Pride-plakatene i Midtbyen, mener Ina viser hvor viktig det er å fortsette og kjempe. Hun er selv skeiv og har vært sammen med kjæresten Ingvild Winge i snart fem år.

Ingvild Winge og Ina Hauk har vært kjærester i snart fem år. - Å komme ut av skapet har kanskje vært det minst problematiske i livet mitt, sier Ina.   Foto: Synne Mauseth

– Å komme ut av skapet har kanskje vært det minst problematiske i livet mitt. Det har på en måte bare alltid vært sånn. Mange har ikke godtatt det eller akseptert meg, men det har ikke nødvendigvis gjort meg så vondt. Det høres kanskje kaldt ut, men slik er det, forklarer Ina.

Hun føler på mange måter at hun må komme ut hver dag.

– Når folk jeg ikke kjenner hører at jeg har kjæreste spør de ofte hva «han» heter. Det lurker som regel alltid en «komme ut»-situasjon rundt neste hjørne, og ofte må jeg ta stilling til om jeg skal gidde eller ikke. Jeg har ikke nødvendigvis et utseende som roper skeivhet. I mange situasjoner er det tryggere å være meg, enn for andre som er eksplisitt skeiv.

I 2012 kjøpte Ina seg leilighet i Trondheim og startet et skeivt kollektiv.

– Oppigjennom årene har det bodd masse skeive folk her. Pride er viktigere enn 17. mai, sier Ina og ler.

Ina beskriver de som bor i kollektivet som familien sin. Her er hun på familieferie i Danmark sammen med kjæresten Ingvild Winge og romkameraten Runa Liasjø.   Foto: Privat

Annerledes festival

30-åringen beskriver seg selv som en frivilligjunkie. På de to siste Trondheim Pride-festivalene har hun vært Pride House-ansvarlig, før hun i år ble leder i styret. Hun er i tillegg ungdomsleder i Unge Leve Sør-Trøndelag.

Ina er opprinnelig fra Kristiansund, men flyttet til Trondheim da hun skulle begynne på dramalinja. På videregående møtte hun Runa Liasjø, som hun har bodd sammen med i det skeive kollektivet i mange år.   Foto: Privat

Årets festival blir annerledes enn de tidligere. Å jobbe mot noe som kanskje må avlyses, har krevd både is i magen og mye positivitet.

– Flere begynner nok å bli lei av å sitte foran skjermen og se streamede festivaler. Samtidig åpner det for mange som kanskje ikke tør å delta eller har mulighet, forklarer Ina.

Det blir med andre ord noe digitalt, samt debatter, samtaler og wokshops rundt omkring i byen. Paraden 12. september er avlyst, men styret har planer om å ha en slags bilparade, hvor de stopper rundt omkring i Trondheim, Stjørdal, Malvik og Klæbu.

Ina før paraden i Toronto i 2019 - da hun bodde der. Ina gikk under den canadiske organisasjonen Rainbow Railroads som hjelper skeive med å få asyl i land som er tryggere enn der de kommer fra.   Foto: Privat

– Vi har alltid som mål å slå nye rekorder, men det er ikke de samme forventningene i år. Vi oppfordrer likevel folk til å være skeive der de er – med flagging, parade i hagen og feiring i nabolaget, sier Ina og smiler.