Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Ensomhet er en følelse mange kan kjenne seg igjen i. Psykologspesialist Elisabeth Gusdal gir deg tips til hvordan det kan bli bedre.   Foto: Privat

Psykologen: Ti tips i møte med ensomheten

Aktuelt
Kjenner du på ensomheten? Psykologspesialist Elisabeth gir deg tips til hvordan du kan møte den.

Mange skammer seg over å føle seg ensom, men ensomhet er en normal følelse de fleste kjenner på i ulike situasjoner og faser i livet. Kanskje spesielt nå.

Flere undersøkelser viser at unge føler seg mer ensom under koronakrisen, og da kan det være fint med noen råd om hvordan du kan håndtere det.

Psykologspesialist Elisabeth Gusdal ved Sit Psykososiale helsetjeneste gir deg tips til hvordan du kan møte den:

  • Prøv å finne ut hva ensomheten handler om. Er det en reell mangel på venner og et miljø, eller handler det mer om en opplevelse av å ikke høre helt til, være annerledes eller ha mindre verdi enn andre? Det spiller en rolle for hvordan problemet håndteres.
  • Ensomhet er en normal følelse de fleste kjenner på i ulike situasjoner og faser i livet. Prøv å se ensomheten som uttrykk for et behov du kjenner på, fremfor en feil hos deg selv. Litt som at sult kan markere mangel på mat, kan ensomhet markere mangel på kontakt og fellesskap med andre.
  • Studenttiden kan være spesielt utfordrende. Noen er heldige og finner tilhørighet med en gang, mens andre må bruke bruke litt lengre tid på å finne sitt miljø. Prøv å utfordre deg selv til å sjekke ut nye ting og møte opp. Ikke gi opp!
  • Å scrolle på sosiale medier kan være en smertefull aktivitet når du føler deg ensom. Andre ser ut til å ha det morsomt, mens du savner noen. Sosiale medier kan på en god måte brukes som en vei til kontakt med andre via arrangementer, chat og interaktive spill.
  • Tidligere erfaringer skaper forventninger som du tar med deg i møte med andre. Troen på at du blir godt mottatt eller frykten for ny avvisning vil ha noe å si for hvor trygg du er på deg selv og andre. Det kan kjennes skummelt ut å være sårbar, men husk at en vond følelse trenger en ny opplevelse for å helbredes.
  • I frykt for å bli avvist, kan du ubevisst trekke deg unna andre. Prøv å utfordre denne frykten, og gi andre en sjanse til å bli kjent med deg.
  • Å øve på små konktaktpunkter i hverdagen kan øke trygghet og gjøre det mindre skummelt å bli kjent med andre.
  • Husk at mange andre også kjenner på ensomhet, og mange vil være takknemlige for at du inviterer dem med eller slår av en prat. Å bidra i andres liv gir en god følelse og bygger fellesskap.
  • Vonde hemmeligheter, høye krav til deg selv og statusjag skaper avstand til andre. Det gir grobunn for ensomhet og det å være sammen med andre kan bli slitsomt. Å finne fellesskapet i hverandre «bak fasaden» kan være en god kur mot ensomhetsfølelser og forestillinger om at alle har det bedre enn deg.
  • Søk hjelp hos andre dersom du står fast i en vond livssituasjon. Det kan være en person du stoler på eller en profesjonell hjelper.

Gusdal peker på at å forsøke å akseptere og skape en toleranse for å kjenne på ensomhetsfølelser er en god ferdighet å øve opp, men i de tilfellene der ensomheten dominerer livet, kan dette bli en smertefull tilstand man trenger tid på å løse opp i.

Denne saken er publisert på Trd.by tidligere, men deles igjen for nye lesere.