Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Tar du av før jul? Mye tyder på at alder og geografi har litt å si for hvor mye folk planlegger å bruke på julegaver.  Foto: Scanpix

Nordmenn vil bruke over 6200 hver på julegaver

Aktuelt
Sørlendinger er de i Norge som har tenkt å bruke både mest og minst på julegaver. Hvor mye folk skal bruke, varierer veldig.

I snitt har nordmenn over 18 år planlagt å bruke 6246 kroner på julegaver i år, ifølge en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Storebrand, gjengitt i Fædrelandsvennen. Rundt 15 prosent skal bruke over 10 000 kroner.

– Å bruke nær 9000 kroner på julegaver er veldig mye og kan også for flere stå i veien for å få hjulene til å gå rundt i hverdagsøkonomien, sier Heidi Skaaret, konserndirektør personmarked i Storebrand, til avisa.Skaaret frykter mange føler kjøpepress og bruker mer penger enn de strengt tatt har.

Pengebruken øker med alder. I aldersgruppen 18 til 29 år ligger snittet på 3963 kroner, mens i aldersgruppa over 67 år har de tenkt å bruke klart mest, med 8884 kroner i snitt hver.

Kanskje mest overraskende er de geografiske ulikhetene, der innbyggerne i Aust-Agder skal bruke minst, med 4865 hver, mens naboene i Vest-Agder planlegger å spandere hele 8778 kroner – mest i Norge.Spørsmålet er om man sløser eller er gavmild når man bruker mye, om man er gnien eller fornuftig ved å bruke mindre.

– Forskjellene er også så store at det må gjenspeile mer enn økonomi. Antakelig ligger ulike holdninger bak, sier Skaaret.

De to andre bunnfylkene på bruk er Oslo og Hordaland, med henholdsvis 5130 og 5186 i planlagt julegaveforbruk hver i snitt, mens innbyggere i Rogaland og Troms er de som ligger på forbrukstoppen med vestlendingene, der har de tenkt å punge ut med 7831 og 7814 kroner hver.


Få tegn til miljøvennlig jul: Dette gir vi mest og minst av i gave

Miljøfokus til tross - tradisjonen med å gi hverandre ting til jul, står fjellstøtt.