Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Norske unge med snittalderen på 15 år ble spurt i en studie gjort av Folkehelseinstituttet. Studien viser en svak sammenheng mellom bruk av sosiale medier og depresjon.  Foto: Illustrasjonsfoto: Sebastian S. Bjerkvik

Sammenhengen mellom sosiale medier og depresjon er ikke så stor som du kanskje tror

Aktuelt
En norsk studie viser at å bruke mer tid på sosiale medier påvirker ungdommer negativt - men sammenhengen med depresjon er svak.

Folkehelseinstituttet har gjennomført en studie som er basert på svarene fra 750 norske ungdommer i alderen 13 til 18 år, fra skoler i Sørøst-Norge. Studien handlet om ungdommenes bruk av sosiale medier, psykisk helse, alkoholbruk og atferd, skriver forskning.no.

Selv om mange kanskje tror at bruk av sosiale medier også kan gi økte sjanser for depresjon, viser svarene i studien at det ikke er apper som for eksempel Instagram, Snapchat og Tiktok som er de største syndebukkene.


Oline (18) fra Trondheim skulle bare tulle-svare på en «rar» Instagram-melding. Endte opp som realitystjerne i Sør-Korea

- Vi ble filma døgnet rundt, og det var kamerafolk overalt hvor vi gikk, forteller Oline Tiller.


Til forskning.no sier forsker ved OsloMets Seksjon for ungdomsforskning, Mette Løvgren, at annen forskning viser at de aller fleste barn og unge bruker sosiale medier - og har det bra.

- Sosiale medier tilbyr alternative møteplasser for unge som de ellers ikke har i livene sine, men for andre som kanskje allerede kjenner seg ensomme kan hyppig bruk av sosiale medier understreke følelsen av isolasjon, sier hun til nettstedet.

I pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet fremgår det altså at selv om man kan tenke seg at unge blir deprimert av å sammenligne seg selv mot andre på sosiale medier, viser studien at sammenhengen var svak.

På grunn av ukjente og individuelle faktorer er det vanskelig å vise noen sammenheng. I pressemeldingen poengterer Folkehelseinstituttet at om man ønsker å redusere depresjon, alkoholbruk og atferdsproblemer blant unge, bør man prøve andre løsninger enn å begrense bruken av sosiale medier.


«Streaks» på Snapchat kan bli ulovlig

Politikere i USA jobber med et lovforslag om forbud mot avhengighetsskapende funksjoner.