Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Regjeringen vil at fagskolekandidater i fremtiden skal få titulere seg med fagskolegrad eller høyere fagskolegrad, som et ledd i å øke statusen til yrkesfag. 
        
            (Foto: Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix)

Regjeringen vil at fagskolekandidater i fremtiden skal få titulere seg med fagskolegrad eller høyere fagskolegrad, som et ledd i å øke statusen til yrkesfag.  Foto: Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix

Regjeringen vil gi fagskolestudenter egne grader

Aktuelt
Studenter med fullført fagskoleutdanning har i dag ingen grad eller tittel. Regjeringen foreslår «fagskolegrad» og «høyere fagskolegrad» som nye titler.

Ifølge forslaget, som sendes på høring fredag, skal personer som har tatt fagskoleutdanninger på ett år og halvannet år, få bruke graden fagskolegrad, mens personer som har gjennomført toårige fagskoleutdanninger, skal få bruke tittelen høyere fagskolegrad.


Flere bikker studielån i millionklassen

Antallet studenter med over en million kroner i studiegjeld har firedoblet seg på fem år. Uansvarlig gjeldspåleggelse, mener Ansa-president.

 

Arbeidslivets parter og fagskolesektoren har lenge etterspurt innføring av fagskolegrader.

– Norge trenger flere dyktige fagarbeidere, det er et stort behov for slik utdanning i arbeidslivet. Som et ledd i regjeringens satsing på yrkesutdanning, forslår vi at fagskoleutdanningen skal få sine egne gradsbetegnelser. Dette vil gi økt status. Jeg mener det er et ytterligere bidrag til å få fram verdien av fagskoleutdanning at ferdige kandidater kan vise til at de har en fagskolegrad, skriver statssekretær Atle Simonsen (Frp) i Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Departementet foreslår at kandidater som var ferdige med sin utdanning før 1. juli 2018, også skal få rett til å få skrevet ut nytt vitnemål der gradsbetegnelse er tatt inn.


Over 1 800 studenter venter på bolig i Trondheim

- Det er ikke sikkert at alle får bolig hos Sit eller akkurat til studiestart, men studentene bør uansett komme og ha litt is i magen, sier boligdirektør i Sit.

 

Forslaget om nye grader er en oppfølging av den nye loven om høyere yrkesfaglig utdanning, som ble vedtatt av Stortinget før sommeren. En viktig endring i den nye loven er at fagskoleutdanning nå har fått status som høyere yrkesfaglig utdanning, som skal ligge på nivå over videregående opplæring.

LO mener imidlertid at fagskolene fremdeles vil få en slags B-status, fordi stortingsflertallet ikke ville plassere fagskolene på nivå med annen høyere utdanning. Fagskolene ligger plassert på nivå 5, mens LO mener den bør være på nivå 6, som tilsvarer høyskolekandidat.


NTNU til topps i omdømmemåling

Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet (NTNU) topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.