Hvordan kan drømmen bli knust så raskt?

Aktuelt

- Folk bruker hele livet på å finne meningen med livet. Jeg følte jeg allerede hadde funnet den. Jeg var ikke forberedt på at det skulle bli revet vekk fra meg.

Alexander fra Ringvål er 21 år når hele livet raser sammen.

Tiden i militæret blir ikke helt som han har sett for seg.

Under en øvelse, hvor Alexander jobber i ambulanse, begynner hjertet hans å dunke kraftig.

Makkeren har aldri kjent på en såpass unormal puls. Alexander skjønner at noe er galt og besvimer på vei ut av bilen.

Psykologspesialist Svein Øverland definerer et vendepunkt som noe som endrer livet vesentlig, enten gjennom et bevisst valg eller gjennom en krise.

Vi har møtt fire unge som alle har opplevd et vendepunkt som forandret alt. Alexander Sætherhaug (27) er en av dem.


På St. Olavs hospital får Alexander beskjed om at han har en hjertefeil. Den gjør at han ikke lenger er feltdyktig, og at drømmen om å fortsette som ambulansearbeider må legges på is.

– I starten så jeg på det som en mulighet til å prøve noe nytt.

Biologistudier virker interessant, men etter å ha gått yrkesfag på videregående, har ikke Alexander studiekompetansen som trengs. Han bestemmer seg for å ta opp fag, og tar seg også en deltidsjobb på en bensinstasjon.

En dag på jobb innser Alexander at livet hans har blitt noe helt annet enn det han hadde sett for seg. Bak kassa på bensinstasjonen er ikke det samme som bak rattet på ambulansen.

[sticky]

Gutten, som tidligere hadde tatt seg en fest i ny og ne, har nå fått et stort alkoholproblem.

Med lerka på innerlomma er ikke neste slurk langt unna.

– Kolleger lurte på hvorfor det lukta så sterkt av kaffen min, og kompiser reagerte på at jeg trakk meg tilbake.

Alexander  Foto: Espen Bakken

Drikkingen eskalerer gradvis, og det tar lang tid før Alexander skjønner hvor alvorlig det er.

Alexander  Foto: Espen Bakken

En dag våkner han opp og ser verden i helt andre farger.

[/sticky]

Et par uker tidligere har han fått utskrevet antidepressiver. Bivirkningene er selvmordstanker og forverret depresjon.

– Alle farger virket helt annerledes, som om alt var utvasket.

Etter et møte med legen sin, blir Alexander lagt inn på Østmarka. I taxituren på vei opp dit er han helt tom.

– Jeg følte ikke det var plass til å tenke. Verden foregikk rundt meg uten at jeg fikk det helt med meg.

De fire neste månedene veksler en apatisk og følelsesløs Alexander mellom å være her og på distriktspsykiatrisk senter. I oktober 2016 forsøker han å ta livet sitt.

– Jeg følte meg som en belastning, og tenkte mye på alle de ressursene som ble brukt på meg. Jeg var så sliten og lei.

En julekalender skulle vise seg å bli redningen for Alexander. Etter avtale med institusjonene, får Alexander være med venner så lenge de passer på den kommende jula.

[sticky]– Å gjøre en ny ting hver dag i desember ble som terapi.– Det gikk i alt fra matlaging og juletrepynting til magishow. Det var egentlig ganske merkelig.– Å filme julekalenderen ble et vendepunkt, selv om den vitner om fullstendig kaos.– Jeg fant ut at det var på tide å komme seg vekk og begynne på nytt. Det å lage film og underholde andre var noe jeg ville satse alt på.

[/sticky]

I dag jobber Alexander med film og som altmuligmann på Noroff – School of Technology and Digital Media i Oslo, hvor han også har studert. Historien sin har han laget dokumentar av.

– Mental helse for menn eksisterer i en slags limbo. Alle vil høre mer og prate om det, men samtidig er det ingen som vil. Det er ikke lett å bli klok på. Jeg håper at jeg kan bryte gjennom på en eller annen måte med min historie.I jula for to år siden har Alexander et tilbakefall. Han begynner å drikke igjen.

– Jeg forklarte legen at jeg hadde vondt i stortåa. Han spurte om jeg drakk mye. Jeg svarte nei, men legen kunne fortelle at blodprøvene viste noe annet. Etter det slutta jeg helt.Alexander, som i dag er 27 år, er ikke redd for at han skal falle tilbake til der han var, men utelukker heller ikke at det kan skje.

[sticky]

Alexander  Foto: Espen Bakken

– Jeg er fremdeles deprimert, men ikke like deprimert.

Alexander  Foto: Espen Bakken

– Jeg har kroppsforfall som en sliten 68-åring, men jeg har funnet ut at jeg kan bruke det til min fordel.

Alexander  Foto: Espen Bakken

– Jeg har funnet en kanal hvor jeg kan nå ut til andre og ikke er alene.

Alexander  Foto: Espen Bakken

– Hvis jeg skulle falle tilbake til der jeg var, er jeg i det minste mer forberedt denne gangen.

Alexander  Foto: Espen Bakken

– Det er bestandig noe fint i mørket. Du må bare åpne øynene.

[/sticky]

Kommunikasjonssjef i Circle K Norge, Knut Hilmar Hansen, skriver i en e-post til Trd.by at det i hele kjeden og ved alle virksomheter under Circle Ks varemerke, er nulltoleranse for bruk av alkohol, narkotiske stoffer og andre rusmidler.

– Dessverre er det mange i samfunnet som sliter med rusproblemer, – derfor er det viktig ikke bare å ha tydelige regler, men også et apparat og organisasjoner som kan hjelpe dem som sliter. Vi synes det er modig og sterkt gjort å stå fram med sin historie. Å være åpen er viktig for å komme videre i livet, sier Hansen, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Ifølge Hansen er det tydelig nedfelt i Circle Ks personalhåndbok, at det ikke er tillatt å komme beruset på jobb, eller være under påvirkning av berusede stoffer når man er på jobb. Dette gjelder både kontor, tankanlegg og ved stasjoner.


Her får du hjelp:

Ved akutt selvmordsfare, ring 113

Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine. Ring en hjelpetelefon:

  • Kors på halsen er en anonym hjelpetjeneste for de under 19 år drevet av Røde Kors. Telefon: 800 333 21 er bemannet mandag til fredag 14-22. Du kan også chatte anonymt, sende mail eller diskutere med andre. Chatten er åpen klokka 14-22.
  • Kirkens SOS er en døgnåpen krisetjeneste på telefon og internett. Alle tjenestene er anonyme. Telefon: 22 40 00 40og SOS chat.
  • Mental Helse har en døgnåpen krisetelefon og anonym nettjeneste. Telefon: 116 123 og sidetmedord.no.

Man kan også ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjonen.

Man kan også ta kontakt med lege eller legevakt.

Kjenner du noen med selvmordstanker?

Her er råd fra Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.

Kjenner du noen som har tatt livet sitt?

Her er råd fra Leve - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Det er en frivillig organisasjon som består av etterlatte ved selvmord og fagpersoner. De driver sorgstøtte og sorggruppe, og har egne fylkeslag.


Takk for lån av private bilder.