Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

The Flaming Lips på den spanske Primavera-festivalen for noen år siden. Kanskje trenger heller ikke publikum være så lenge i noen boble heller, skal man tro et fersk forsøk fra Spania.   Foto: Paulo Duarte / AP

Lovende resultat for konsertforsøk uten sosial distansering – men med hurtigtesting

Kultur
Én måned etter at Primavera Sound-festivalen i spanske Barcelona gjennomførte et konsertforsøk uten sosial distansering – men med hurtigtesting – er resultatene lovende.

Forsøket ble gjennomført i Barcelona i forrige måned, rapporterer NME. Bak arrangementet, kalt PrimaCov , sto festivalen i samarbeid med et stort universitetssykehus og to stiftelser som jobber mot aids og infeksjonssykdommer.

Tusen deltagere ble valgt ut til å overvære en konsert på en utendørsscene med plass til 1.600 publikummere. 463 var faktisk til stede, mens 496 ble plassert i en kontrollgruppe som ikke var til stede.


Festivalene venter og venter – nå avkreves kulturministeren et svar

Mens festivalene venter og venter – også på svar om det kommer ordninger på plass som gjør at de kan planlegge for sommeren 2021, får kulturministeren nå et konkret spørsmål om det samme.


Samtlige deltagere tok en antigen hurtigtest samme dag som forsøket, og ble på ny testet åtte dager senere: Da var det ingen positive resultater blant de 463 som var til stede på konserten, mens to i kontrollgruppen testet positivt for koronaviruset.

– Å være til stede på en live musikkonsert avviklet med en serie sikkerhetstiltak som inkluderte en negativ antigentest for SARS-COV-2 tatt samme dag, var ikke forbundet med en økning i covid-19-infeksjoner, heter det i en uttalelse fra forskerne bak forsøket, Boris Revollo og Josep M. Llibre, begge virologer ved Germans Trias-sykehuset.

De tror at hurtigtesten brukt på Barcelona-forsøket lett kan rulles ut ved andre livemusikk-arrangementer, og sier videre:

– Forhåpentligvis kan disse dataene redde livekonserter under covid-pandemien