Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Her er Tove Undheim på settet til Knerten og sjøormen. Hun spillefilmdebuterte midt i koronatiden.  Foto: SF Norge

Ny undersøkelse avdekker kinosavn

Kultur
Savnet av kino har økt gjennom koronatiden. I mai oppga 65,6 prosent av respondentene at de foretrekker å se film på kino. Nå sier nesten sju av ti at de foretrekker kino.

Folk vil ha kinotilbudet tilbake, tilliten er på plass når det gjelder kinoenes smitteverntiltak – og fersk film står på ønskelisten. Dette er noe av det som fremgår av en publikumsundersøkelse om kinovaner i Norge.

Både kinoutbudet og setekapasitet er mindre enn normalt under koronatiden, men 36 prosent har funnet veien til en kinosal etter åpningen i mai. 87 prosent av de spurte sier de vil bruke kinoen like mye eller oftere enn før.


Nykommeren «Greenland» tar tet på kinotoppen

En amerikansk katastrofefilm med Gerard Butler sørget for å legge seg i tet på kinotoppen etter helgens visninger.


Og selv om folk har strømmet film som aldri før under koronakrisen, har ikke det ført til at vi nå er «ferdig» med kinobesøk. Hele 94 prosent svarer at de er interessert / svært interessert i å gå på kino igjen.

– Det hersker naturlig nok stor usikkerhet rundt hvilken effekt pandemien vil ha på folks kinovaner på lang sikt. Og vi registrerer uroen i det amerikanske kinomarkedet, sier Guttorm Petterson, direktør i Film & Kino. Han legger til:

– De store Hollywood-filmene er fremdeles viktig for publikum. Men vi ser også at det åpner seg en mulighet for norsk film når de store amerikanske titlene lar vente på seg.


Filmhøsten – dette har du i vente

Her er de 12 norske filmene som får kinopremiere denne høsten – mens strenge koronarestriksjoner gjør at kinobransjen sliter.


«Knerten og sjøormen» har blitt sett av over 110 000 siden kinopremieren 3. juli. Nå knytter det seg stor spenning til Christopher Nolans nye og stjernespekkede storfilm, «Tenet», som får premiere neste uke. Snart melder «Knutsen og Ludvigsen – Det store dyret» seg til dyst på kino (25. september) og «Børning 3» er også på vei (30. september).

Den første publikumsundersøkelsen ble gjennomført i perioden 15. april–4. mai. Oppfølgingsundersøkelsen fant sted i perioden 27. juli–7. august. Målgruppen var tidligere besøkende på kinoer i Norge. Totalt har over 14.500 svart på undersøkelsen som er gjennomført av Filmweb – på vegne av Film & Kino.