Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Etter en spesielt iskald lørdag i mai med vind, regn, sludd, hagl og snø, har de frivillige og festivalsjef for Bakkefestivalen, Jon Vu-Yen Nguyen, havnet i en stor økonomisk knipe.  Foto: Terje Svaan

Nær konkurs: «Grufullt» vær i mai førte til 250 000 kroner i underskudd

Kultur
Uværsfloke og sviktende billettsalg har skapt en enorm utfordring for de frivillige bak Bakkefestivalen. Nå bidrar bransjen i Trondheim med gratis støttekonsert.
- Det er ingen tvil om at dette er krevende å stå i. Det har vært ekstremt artig å skape festivalen, men det er virkelig tungt å sitte igjen med noe som dette.
Det sier Jon Vu-Yen Nguyen, festivalsjef og daglig leder for Bakkefestivalen, som ble gjennomført for tredje og siste gang på Møllenberg nå i mai.
Søndag kveld lanserte han og resten av gjengen «Blakkefest» på Byscenen lørdag 8. juni. Fasiten etter årets fest i bakken viser et underskudd som har blitt en enorm utfordring for en frivillig gjeng å takle. Nå er tanken: alt hjelper.

Et trofast publikum trosset uværet under årets Bakkefestival 4. mai. Likevel ble ikke inntektene store nok.  Foto: Rune Petter Ness


250 000 kroner i minus

Avhengig av antallet frivillige, som hvert av de tre årene har vært 60-70 personer, kunne de selge litt over 800 billetter. Under årets festival ble det kun solgt 350.

- Oppmøtet gikk sånn sett over mine forventninge, med tanke på været som var meldt. Vi var maksimalt uheldig, det var nesten komisk å se. Regn, hagl, snø og vind. Det var endel som ikke brukte billetten sin, og det skjønner jeg godt.


Bakkefestivalen har vært et utelukkende frivillig initiativ, der ingen har tatt ut lønn. - Vi ville bidra med noe kult i regionen, og håper vi har skapt ringvirkninger for andre mindre festivaler også, sier festivalsjef Nguyen.  Foto: Terje Svaan


- Vi lå historisk sett bedre an med billettsalget enn i fjor, og har jobba veldig hardt for at det skulle gå i null. Så kom det en grufull værmelding en uke før festivalen, og da ble det dårlig med salget den siste uka, forklarer Nguyen.

Alt i alt anslår festivalsjefen at de er 250 000 kroner i minus. Penger til det meste inne på festivalområdet, det være seg leie av scene, telt og vakter, trengs. Bakkefestivalen har vært organisert som en forening, og kan slå seg konkurs. Det er aller siste utvei.

- Vi vil betale regningene våre, så vi tar grep i det selv og jobber hardt for at vi skal lande noenlunde trygt. Vi har vært forberedt på det, men uværet gjorde summen større enn det vi klarer. Men vi vil ikke ha noe «stakkar oss», vi vil lage god stemning!


Trondheims unge jobbtalenter:

Christina (27) jobber med hele fem festivaler: - Det er ingenting som slår følelsen av å se gjester som koser seg

Trd.by er alltid på jakt etter unge, lovende jobbtalenter. Denne uka står Christina Stokke (27) for tur.


Bransjen stiller opp gratis

Til festivalsjefens og resten av de de frivilliges lettelse, har Byscenen åpnet dørene, helt gratis, for å arrangere husfestival. Teknikere, personale, vakter og band stiller gratis for å støtte opp.

- Vi har ikke noe mål om «break-even», det er nok for utfordrende å klare. Men alt hjelper. Vi har lagt det opp slik at folk kan betale litt som de vil, med fem ulike priskategorier for billettene.


Selv om selve festivalen i bakken på Møllenberg i mai bød på gode konserter og bra stemning, vistes uværet godt på salget inne på festivalområdet.  Foto: Rune Petter Ness


Mellom syv til ni band stiller på de to scenene, som Frances Wave (som headlinet Bakkefestivalen i 2018), Toy Savoy, The MaXx, FOG og Sara Fjeldvær. Gjenkjennelig Bakkefest-dekor kommer opp på veggene, og Reggie got beats vil runde av på Almas, som gjøres om til en klubb denne kvelden.

- Jeg er litt satt ut av hvor mange som vil stille opp for oss. Heldigvis har vi gode folk rundt oss, og jeg må bare takke alle de som stiller opp for oss på Blakkefest. Det blir en dritkul kveld, og nesten som en innendørs Bakkefestival. Jeg tror og håper det blir endel folk. Og denne gangen kan jeg faktisk love godt vær.


Svensk popstjerne til festival i Trondheim

- Så langt har vi mange kule mannfolk, og da skulle det bare mangle at vi også fikk ei råkul dame.