Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Michael flyttet fra Oslo til Trondheim for å begynne i ny jobb. Han angrer ikke. 
        
            (Foto: Torstein L. Eik)

Michael flyttet fra Oslo til Trondheim for å begynne i ny jobb. Han angrer ikke.  Foto: Torstein L. Eik

For ni måneder siden satt Michael (24) i fengsel. Nå er han avdelingsleder

Nyheter
For Michael var møtet med det annerledes bemanningsbyrået 2nd Chance vendepunktet. Han gikk fra å gi blaffen i det meste til å bli lidenskapelig opptatt av jobben.

Hadde du fortalt Michael at han skulle flytte til Trondheim og bli avdelingsleder for et bemanningsbyrå snaue 9 måneder etter at han hadde sluppet ut av fengsel, hadde han neppe trodd deg. Etter mange år på begge sider av loven og 1,5 år i fengsel, ble møtet med bemanningsbyrået 2nd Chance vendepunktet for 24-åringen.

-Det er helt utrolig å få den muligheten til å sitte her i Trondheim, med den tilliten og det ansvaret som 2nd Chance har gitt meg. Hvis jeg ikke hadde kommet i kontakt med dem er det ikke sikkert at utfallet hadde vært slik som det er blitt nå. Det er veldig kult å tenke på at nå sitter jeg her og styrer en hel avdeling alene, bor i en fin leilighet og har mye ansvar så kort tid etter at jeg ble løslatt, forteller Michael.


Dette er 2nd Chance

Etablert i 2016 av gründer André Moen

Bemanningsbyrå som spesialiserer seg på å finne jobber til tidligere straffedømte og de som er ferdig med soning

Kandidatene går igjennom en omfattende intervjuprosess for å kartlegge om de er motiverte nok

Bedriftene leier arbeidstakeren fra 2nd Chance i minimum 3 mnd, før de kan ta over arbeidstakerforholdet

Har siden oppstarten fått 123 mennesker i full jobb

Samarbeider med alle norske fengsler, foruten Agder fengsel

Har kontor i tre byer, deriblant Trondheim

 

Var på vei til å gi faen

Det hele startet med at Michael tok kontakt med 2nd Chance i fengsel, og ytret et ønske om å ta fagbrev. 2nd Chance er et bemanningsbyrå som har som mål å hjelpe straffedømte ut i arbeidslivet og på rett kjøl. Gjennom intervjuprosesser velger de ut kandidatene sine, og målet er at de kan gå rett ut i jobb den dagen de slipper ut. Da Michael ble løslatt og kom i arbeid fant han fort ut athåndverkeryrket ikke var noe for han likevel.

-Jeg var på vei til å gi faen i jobben, men så kom jeg til et punkt hvor jeg tenkte at ”nok er nok”. Jeg ville ikke at alt skulle skli ut igjen. Derfor tok jeg kontakt med André (gründer, journ. anm) igjen. Men jeg var litt redd for hva han skulle si etter at jeg hadde forsvunnet og ikke tatt kontakt, forteller han.

-Heldigvis var han blid og viste forståelse for situasjonen min.Jeg fikk beskjed om å bare møte på kontoret deres fra mandag til fredag, følge opp kontakten min med NAV og å ta meg sammen, forteller Michael.

 

LES OGSÅ: "Jonas" (25) har ti timer permisjon i måneden. Han tilbringer dem hos hjelpeprosjektet "WayBack": — I stedet for å gå rundt og slenge eller ruse deg, kan du henge med folk som er ferdige med det

Unik mulighet

Det viste seg å bli en fantastisk mulighet. Tilfeldigvis overhørte en kollega Michael i telefonen, og så et talent i emning. Han foreslo at Michael kunne ringe rundt til bedrifter for å booke møter for 2nd Chance.

-Da jeg begynte å ringe rundt kjente jeg mestringsfølelsen blomstre. Det var ikke noe jeg hadde gjort før, men det var noe jeg fikk til. Det er det som er så bra med 2nd Chance, de gir alle mulighet til å prøve. Der andre kanskje ser hindringer, ser de muligheter og potensial, forteller Michael.

Lange fengselsstraffer eller lyssky arbeid sørger for at mange som blir løslatt fra fengsel ofte har en hullete CV. Det kan gjøre det vanskelig å komme i arbeid.

-Du har sikkert mange gode egenskaper selv om de ikke står på CVen. Dersom du har lang erfaring med narkotikasalg så kan du være en utrolig god selger, du må bare lære deg et nytt produkt, forteller Michael.

 

LES OGSÅ: Latskap er ikke grunnen til sykefravær blant unge

Jobbet seg oppover

Det tok ikke lang tid før Michael ble ansatt som møtebooker. Da Trondheimskontoret skulle utvide foreslo han til sjefen at han kunne reise opp. Han hadde nemlig lenge hatt lyst til å flytte ut av Oslo og slo til da muligheten kom.

-Jeg sa til sjefen at hvis han hjalp meg med å fikse leilighet så skulle jeg pakke og flytte på dagen. Da tok han en telefon til han som allerede var på kontoret her oppe, og halvannen uke senere var jeg på plass her i byen uten at jeg egentlig kjente noen. Det var en sjanse jeg bare måtte ta, og jeg har ikke angret på det.

Siden han nå driver hele avdelingen er arbeidsoppgave mange og varierte. Han skriver CVer, har intervju med kandidater, følger opp de som allerede har fått jobb og har intervjuer med bedrifter som kan bli potensielle arbeidsgivere. Så langt har det vært utelukkende god respons fra bedriftene i byen.

LES OGSÅ: Da det begynte å brenne i flyktningleiren, reiste Sara og kjæresten umiddelbart for å hjelpe

Arbeidet betyr mye

-Jeg har bare møtt herlige mennesker når jeg har vært i møter med bedrifter. Da pleier jeg å fortelle hvem jeg er og hva 2nd Chance har betydd for meg. Jeg tror det er viktig at de får høre min historie, for da vet de at det jeg snakker om er ekte. De aller fleste ser på dette som et kult tiltak, som de har veldig sans for, forteller Michael.

Det høres kanskje ut som han lever et typisk A4-liv, og det stemmer kanskje, men for Michael er det noe helt annet enn det han er vant til fra før.

- Det er givende fordi jeg vet hva det å få en slik sjanse betyr.Jeg er på et godt sted i livet og vil bruke mine egne erfaringer til å hjelpe andre til å komme på rett vei. Hver gang noen kommer seg ut i arbeid spretter jeg champagnen og jubler, avslutter han engasjert.

LES OGSÅ:  Ikke fornøyd på jobb? Da bør du bruke sommeren på å tenke over dette