Følg trd.by på Snapchat

Følg oss på snap:

Legg oss til ved å peke kameraet ditt på spøkelset vårt, og trykk på skjermen!

Bla til høyre for å se samtalen mellom Elias og svindleren:

Bla til høyre for å se samtalen mellom Elias og svindleren:

Elias (20) overførte 5000 kroner - så kom sjokkbeskjeden fra Hybel.no

Nyhetern
Elias Solberg fra Trondheim og tre andre personer skal ha blitt svindlet for 20.000 kroner.

Fire personer skal ha blitt utsatt for svindel av en falsk utleier på Hybel.no. Personen har fått samtlige til å overføre depositumspenger til en svensk konto. Nå har Hybel.no varslet alle om at brukerkontoen er falsk, og at vedkommende ikke eier noen av leilighetene han leier ut.

Følg trd.by på Facebook

Ville ha langt brev om hvem Elias var

Elias Solberg (20) fra Trondheim er en av dem som har fått beskjeden. Han skal studere film- og tv-produksjon på Westerdals i Oslo til høsten, og har derfor brukt sommeren på å finne et sted å bo. For noen uker siden fant han en hybel på nettstedet Hybel.no, som han likte godt. Elias tok kontakt med "utleieren", en svenske, som sa han kunne få leie der.

- Han var litt spesiell, og veldig opptatt av at jeg skulle passe på leiligheten og være ordentlig. Han ba om et langt brev om hvem jeg var, og bekreftelse på at jeg hadde kommet inn på skole. Jeg snakket med han på telefon, men han sa hele tiden at han ville møte meg face-to-face, sier han.

Elias var i kontakt med "utleieren" i flere uker, og da det kom til spørsmålet om hvor han skulle overføre depositumspengene, oppga personen en svensk bankkonto.

- Jeg stusset ikke over det. Det finnes jo svensker i landet vårt liksom, sier han.

LES OGSÅ: Naren (25) fikk et brutalt møte med kollektiv-livet

- Vanskelig å oppfatte at det er svindel

For ei uke siden overførte Elias pengene til Marginalen Bank i Sverige. Kort tid etter fikk han varsel fra Hybel.no om at brukerkontoen til denne utleieren sannsynligvis var falsk.

- Vi ble gjort oppmerksomme på dette tilfellet via en av våre brukere den 31. juli, og sendte straks en varselmelding til alle som hadde vært i kontakt med annonsøren. Via dette har vi fått tilbakemelding fra ytterligere tre personer som har overført penger til vedkommende, sier Kjetil Sørbø i Hybel.no til trd.by.

Sørbø forteller at de i stor grad har klart å få bukt med den mer tradisjonelle svindelen, der det blant annet bes om overføring via Western Union.

- Dette tilfellet er imidlertid litt annerledes, i og med at det dreier seg om en svensk person som ber om overføring av penger til svensk konto. Dermed er det vanskeligere for brukerne å oppfatte at det er svindel, og det er også vanskeligere for oss å fange opp, sier han.

LES OGSÅ: Sandra (22) og Irina (23) fra Trondheim ble svindlet - fikk falske billetter

Endret navn på Hybel.no

Elias hadde allerede overført pengene da han fikk beskjeden fra Hybel.no, og ble umiddelbart nervøs. Han tok derfor kontakt med styrelederen i sameiet i Oslo for å høre om vedkommende bodde der. Det gjorde han ikke.

- Jeg fant også ut at personnummeret i kontrakten hadde 11 siffer og var falskt. Personen utga seg for å være svensk, noe jeg først stusset på i etterkant, da min bror sa at svenske personnummer er 10 siffer langt. I tillegg har navnet på brukeren hans på Hybel.no nå blitt endret, sier Elias.

 

Overførte penger for samme leilighet

Hybel.no satte Elias i kontakt med de andre leietakerne som hadde overført penger til samme person.

- En av dem har faktisk betalt for samme leilighet som meg, sier han.

Trd.by har snakket med denne leietakeren. Hun ønsker ikke publisitet, og har derfor valgt å være anonym. Hun bekrefter at utleieren hun snakket med også var svensk, og at han hadde samme navn og telefonnummer som vedkommende Elias var i kontakt med.

- Jeg hadde ikke mulighet til å reise nedover for å se på leiligheten, men spurte utleieren om jeg kunne sende ei venninne. Det var greit, og vi fikk telefonnummeret til en annen person som skulle møte henne. Da vi ringte nummeret fikk vi beskjed om at det ikke var i bruk, sier kvinnen.

Hun hadde da allerede overført 5000 kroner til en svensk bankkonto.

- Jeg har nå levert anmeldelse på forholdet. Politiet i kommunen min skulle sende informasjonen til Oslo for nærmere etterforskning, sier hun.

LES OGSÅ: Svindlere sender falske Netflix-eposter

- Planer, forhåpninger og tillit har blitt ødelagt

Elias har også anmeldt personen. Trd.by har derimot ikke fått bekreftet anmeldelsen fra politiet i Sør-Trøndelag, da de ikke kunne informere om det før i neste uke. 

- Det er veldig leit at studenter som har et så minimalt budsjett, blir utnyttet av denne type svindel. Det er en gruppe mennesker som er i en hektisk og desperat jakt på å skaffe seg tak over hodet, og jeg regner med at det sitter mange skuffede mennesker rundt omkring som har mistet penger og boplass. Planer, forhåpninger og tillit har i tillegg blitt ødelagt, sier Elias.

LES OGSÅ: Hver fjerde nordmann har fått mobilen stjålet

Hevder identiteten hans er stjålet

Trd.by har snakket med den antatte svindleren på samme telefonnummer som Elias Solberg og den andre leietakeren skal ha vært i kontakt med han på.

- Flere vi har snakket med hevder at du har svindlet dem på Hybel.no, stemmer det?

- Nei, det stemmer ikke. Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg tror noen har brukt identiteten min, for det svenske passet mitt ble stjålet for en stund siden, sier han.

- Men det telefonnummeret vi ringer deg på, er det samme nummeret som Elias Solberg skal ha snakket med en svindler på?

- Det virker som noen har brukt telefonnummeret mitt også, og det virker som det er flere personer som bruker det samme navnet som meg. Jeg er verken i Sverige eller Norge nå, jeg er i utlandet på arbeid, sier han.

- Eier du leiligheten i ****** **** i Oslo?

- Nei, det gjør jeg ikke.

- Har du tatt kontakt med politiet?

- Ja, jeg har anmeldt forholdet. Jeg skjønner ikke hva som skjer, for flere personer har kontaktet meg på Facebook og kalt meg en svindler. Det er jeg ikke, sier han.